no planet b tportal
menu
Mindfulness

​7 razloga zašto je vožnja bicikla sjajna za vaše zdravlje, ali i okoliš

14. rujna 2022. • ~4 min

Bilo da ste biciklist koji se obožava vozikati po lijepom vremenu ili godinama niste bili na dva kotača, sada je idealno vrijeme da prigrlite biciklizam. Nije važno krećete li se biciklom iz zdravstvenih razloga ili to činite kako biste pomogli okolišu, oboje će vam uštedjeti novac i dati vam odušak u istraživanju prirode. Donosimo vam neke od naših omiljenih prednosti vožnje bicikla, ali one su zapravo beskrajne! 1. Izgradnja mišića…

Bilo da ste biciklist koji se obožava vozikati po lijepom vremenu ili godinama niste bili na dva kotača, sada je idealno vrijeme da prigrlite biciklizam. Nije važno krećete li se biciklom iz zdravstvenih razloga ili to činite kako biste pomogli okolišu, oboje će vam uštedjeti novac i dati vam odušak u istraživanju prirode. Donosimo vam neke od naših omiljenih prednosti vožnje bicikla, ali one su zapravo beskrajne!

1. Izgradnja mišića

Biciklizam je fantastičan trening. Izvrstan je i za vaše kvadricepse, gluteuse i tetive koljena. Također je idealan ako želite izgraditi nova mišićna vlakna. Ako se vraćate biciklizmu nakon pauze, morat ćete voziti s vrlo malim otporom. Kada to učinite, izgradit ćete snagu nogu bez pretjeranog guranja. Nakon nekog vremena laganih treninga, možete pokušati voziti uzbrdo i voziti se u višem stupnju prijenosa. Intervali sprinta također su idealni za izgradnju vaše izdržljivosti i primijetit ćete promjene na svom tijelu prilično brzo.

2. Gubitak tjelesne masnoće

Vježbanje niskog intenziteta jednostavno je jedan od najboljih načina za gubitak tjelesne masnoće. To je osobito slučaj ako vježbe radite redovito. Ako se možete potruditi voziti bicikl oko sat vremena dnevno, možda ćete primijetiti da ćete početi gubiti masnoću i nakon toga se osjećati puni energije. Nadomjestite tu energiju malim zalogajem na kraju vožnje, ali zapamtite da ako u ovom trenutku pojedete previše, poništit ćete sav svoj naporan rad, stoga budite oprezni. 

3. Spas za koljena

Trčanje i drugi timski sportovi s vremenom razgrađuju zglobove koljena. Ovo je posljednja stvar koja vam treba ako niste tako mladi kao što ste nekada bili, ali jedan od načina da to spriječite jest – da vozite bicikl. Kad počnete voziti bicikl, ubrzo ćete uvidjeti da možete sačuvati koljena dok istovremeno vježbate. Vožnja bicikla ne stavlja isti pritisak na vaša koljena, a možda ćete čak otkriti da vam pomaže mijenjati intenzitet ako kupite sobni bicikl za kuću.

4. Postavljanje primjera

Vožnja bicikla odličan je način da se dovedete u formu, ali također vam pomaže da budete dobar primjer i drugim ljudima. Ako je to moguće, možete pomoći svojim suradnicima ili prijateljima da počnu voziti bicikl i to može imati popratni učinak. Što više svi budemo na dva kotača, a ne na četiri, to će nam okoliš i vlastito zdravlje biti zahvalniji.

5. Izvrstan je za okoliš

Kad se vozite biciklom, lako možete smanjiti količinu onečišćenja za koje ste odgovorni. Kad idete voziti bicikl, potičete druge ljude da učine isto, a također možete živjeti zdravijim načinom života. Kad bi se sve više ljudi vozilo biciklom, to bi lako smanjilo emisije ugljika diljem planeta! Vožnja bicikla stvara deset puta manje emisije CO2 nego vožnja motornim vozilom, a kada bi cijela Europa vozila bicikl koliko i Danci, mogli bismo smanjiti emisije kontinenta za četvrtinu. 

6. Duboko disanje

Kad vozite bicikl, trenirate mišiće u nogama. No jeste li znali da možete trenirati i mišiće u plućima? Vožnja bicikla je fantastičan način da povećate svoj kapacitet pluća, a također vam može pomoći da budete zdraviji u cjelini. 

7. Poboljšanje raspoloženja

Samo 30 minuta vožnje biciklom ili bilo koja druga vrsta aerobne vježbe može vam popraviti raspoloženje. Vježbanje može zadržati depresiju i tjeskobu na odstojanju zahvaljujući fokusiranju na ono što radite sada, a ne na bilo što drugo. Vožnja bicikla vodi vas van i često u prirodu, što također može biti od pomoći u pronalaženju više smirenosti, opuštanju i oslobađanju od stresa. Vožnju bicikla možete koristiti čak i kao oblik meditacije, njegovim blagodatima nema kraja.

Dakle, što čekate? Izvadite svoj stari bicikl, odvezite se svaki dan do posla i počnite vrtjeti pedale.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.