no planet b tportal
menu
Sustainable planet

10 najvećih šuma na svijetu koje kriju nevjerojatna bogatstva

15. rujna 2022. • ~3 min

Šume pokrivaju oko 31 posto površine planeta, a zaslužne su za opstanak većine svjetskih biljnih i životinjskih vrsta. Čak polovica svjetskih šuma nalaze se u samo pet država. Šume proživljavaju teška vremena, a mnoge su u velikoj opasnosti od posljedica krčenja i uništenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. Ugrožavanjem šuma ugrožava se čitav globalni eko sustav, jer šume osim što su bitan opskrbljivač kisikom, pružaju vitalno stanište mnogim vrstama, pružaju hranu i…

Šume pokrivaju oko 31 posto površine planeta, a zaslužne su za opstanak većine svjetskih biljnih i životinjskih vrsta. Čak polovica svjetskih šuma nalaze se u samo pet država. Šume proživljavaju teška vremena, a mnoge su u velikoj opasnosti od posljedica krčenja i uništenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. Ugrožavanjem šuma ugrožava se čitav globalni eko sustav, jer šume osim što su bitan opskrbljivač kisikom, pružaju vitalno stanište mnogim vrstama, pružaju hranu i dobra ljudskom stanovništvu, ali i bitan su faktor u borbi protiv klimatskih promjena. 

Šume, bilo da se radi o veličanstvenoj Amazoni ili o lokalnoj šumi pored mjesta u kojem živite, su također esencijalan podsjetnik na ljepotu i značaj prirodnog svijeta. Zato donosimo pregled 10 najvećih šuma na svijetu.

Amazonska prašuma

Amazonska prašuma je najveća šuma na svijetu te ujedno i ona s najvećim biodiverzititetom. Proteže se kroz čak 9 država (Brazil, Bolivija, Kolumbija, Ekvador, Francuska Gvajana, Peru, Gvajana, Venezuela, Surinam). Dom je čak 10 posto svih vrsta na svijetu, a skoro svakodnevno se otkrivaju i nove. Amazona se suočava s velikim izazovima i problemima, od strašnih požara do krčenja. 

Prašuma Konga

Ova prašuma proteže se kroz Kamerun, Centralnu Afričku Republiku, Republiku Kongo, Demokratsku Republiku Kongo, Ekvatorijalnu Gvineju i Gabon. Ako se Amazona naziva “prva pluća svijeta”, ova prašuma bi se lako mogla nazvati “druga pluća”. U ovome području se nalazi pet nacionalnih parkova koji su pod zaštitom UNESCO-a. 

Prašuma Nove Gvineje

Budući da se radi o prašumi na otoku, ljudi i životinje koje žive na ovome području imali su kroz povijest malo kontakata s ostatkom svijeta te su se razvili na jedinstven način. 

Valdivijska prašuma

Čak 90 posto biljnih vrsta koje obitavaju u ovoj prašumi na jugu Južne Amerike su endemske. Dom je mnogim ugroženim životinjskim vrstama. Kako bi se potaklo očuvanje, sve je jača promocija lokaliteta kroz ekoturizam. 

Nacionalna šuma Tongass

Ova šuma na južnoj Aljasci najveća je nacionalna šuma na području SAD-a. Ujedno je i najveća prašuma umjerene klime na cijelome sjevernoameričkom kontinentu. 

Biorezervat Bosawas

Ova šuma u Nikaragvi, pod UNESCO-vom zaštitom od 1997. godine, dom je oko 13 posto svih poznatih vrsta na svijetu. Također unutar toga područja obitava dvadesetak domoradačkih zajednica koji doprinose borbi za očuvanje prirodnih resursa unutar prašume. 

Prašuma Xishuangbanna

Nalazi se u pokrajini Yunnan u južnome dijelu Kine, a dom je mnogim ugroženim vrstama, uključujući 90 posto cjelokupne populacije azijskog slona. 

Prašuma Daintree

Procijenjene starosti 180 milijuna godina, ova prašuma u Australiji se smatra jednom od najstarijih šuma na svijetu, starijom čak i od Amazonske prašume. 

Nacionalni park Kinabalu

Ova šuma na otoku Bornero specifična je po tome što se prostire na velikom rasponu nadmorske visine. Između ostaloga, dom je preko 1000 različitih vrsta orhideja. 

Rezervat Monteverde

Ova šuma je jedno od najpoznatijih i najatraktivnijih područja na svijetu za promatranje ptica. Također je dom jaguaru, pumi i raznim majmunima. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.