no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Voljeli biste početi živjeti bez plastike? Počnite od kuhinje i uz ovih sedam jednostavnih koraka ćete sigurno stići do cilja!

16. ožujka 2021. • ~3 min

Život bez plastike je lijepa, plemenita i vrlo zdrava ideja. No, kao i sve druge velike ideje, teško je provediva u stvarnost ako se njenoj realizaciji ne pristupi sistematično. Organizacija je, dakle, kao i bilo gdje drugdje, više od pola posla. Malim ali sigurnim koracima ćemo, dakle, i do zdravije budućnosti. Krenite stoga iz prostorije koja obiluje kako očitim, tako i skrivenim izvorima plastike – kuhinja. Zdjelice, spužve, oblozi ,…

Život bez plastike je lijepa, plemenita i vrlo zdrava ideja. No, kao i sve druge velike ideje, teško je provediva u stvarnost ako se njenoj realizaciji ne pristupi sistematično. Organizacija je, dakle, kao i bilo gdje drugdje, više od pola posla. Malim ali sigurnim koracima ćemo, dakle, i do zdravije budućnosti.

Krenite stoga iz prostorije koja obiluje kako očitim, tako i skrivenim izvorima plastike – kuhinja. Zdjelice, spužve, oblozi , ubrusi, cjevčice, folije, vrećice… – sve je to proizvedeno od plastike. Srećom, za većinu tih predmeta vrlo jednostavno možemo pronaći alternativna i mnogo održivija rješenja.

Metalne slamke

Ispijanje hladnog pića iz slamke u vrućem ljetnom danu zvuči prilično opuštajuće, ali što je sa svom plastikom koja se potroši kad na istu ideju dođu milijarde drugih ljudi? Na globalnoj se razini dnevno troše milijuni slamki za jednokratnu upotrebu troše se svaki dan. Zašto biste bili dio ekipe koja truje planet, kad možete jednostavno prijeći u drugi i održiviji tabor? Nabavite paket metalnih slamki koje nakon uporabe možete jednostavno oprati i beskonačno koristiti. I, eto ga, jedan plastični predmet manje s vašeg popisa.

Spužvice

Većina spužvi dizajnirana je za nekoliko upotreba, a zatim se na kraju baci u smeće. To znamo svi. No, jeste li ikad razmišljali o tome da se te spužve većim dijelom proizvode od plastike? Stoga vam preporučamo da umjesto spužvama posuđe operete krpom.  

Staklenke s poklopcem

U njima možete kiseliti hranu, spremiti ostatke ili čak iz njih popiti vodu ili smoothie. Staklenke su idealno mjesto za spremanje hrane koju biste inače staviti u plastične posude. Mogu se koristiti uvijek iznova i tako godinama, osobito ako se dobro brinete o njima.

Drvene žlice i kuhače

Kuhače i ostali pribor za kuhanje često su izrađeni od plastike. Čak i metalne lopatice obično imaju plastične ručke kako bi spriječile prodiranje topline. No, dostupne su i drvene alternative kao što su žlice i ostali pribor!

Platneni ručnici

Papirnati ručnici nisu baš od plastičnog materijala, ali, uz rijetke iznimke, role dolaze u plastičnoj foliji za jednokratnu upotrebu. Umjesto da kupujete papirnate ubruse, a zatim bacite plastiku u koju dolaze, uzmite alternativu u obliku platnenih ručnika.

Fresh baked bread and fresh basil on kitchen towel, on wooden background

Stakleni dozator deterdženta

Kupnja tekućeg sapuna bez plastične ambalaže je pravi izazov. Naša je preporuka pronaći lokalnog proizvođača koji prodaje velike količine tekućeg sapuna, a zatim napuniti vlastiti spremnik sapuna. Ono što svakako trebate izbjegavati je kupnja plastičnih dozatora za sapun za jednokratnu upotrebu. Uzmite si lijep dozator i dopunite ga po potrebi!

Zdjele od nehrđajućeg čelika

U staklenke s poklopcem ne možete pohraniti sve. Ponekad je većoj količini hrane potreban veći spremnik. Zdjelama od nehrđajućeg čelika možete smanjiti potrebu za velikim plastičnim spremnicima.