no planet b tportal
menu
Sustainable planet

4 načina kako možete doprinijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida vašeg mobilnog telefona

1. travnja 2022. • ~3 min

Mobilni telefoni već odavno nisu samo telefoni. Svakodnevno ih koristimo u funkciji kamera, kompjutera, kalkulatora, baterijske svjetiljke, satelitske navigacije čak i kreditnih kartica. U tom kontekstu, mobiteli su sami po sebi uređaji koji na neki način već imaju pozitivan utjecaj na smanjenje emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, jer se zbog njihove multifunkcionalnosti smanjila potreba za kupovanjem pojedinačnih uređaja koji su sada objedinjeni u mobilnim telefonima. No, znate li da postoji…

Mobilni telefoni već odavno nisu samo telefoni. Svakodnevno ih koristimo u funkciji kamera, kompjutera, kalkulatora, baterijske svjetiljke, satelitske navigacije čak i kreditnih kartica.

U tom kontekstu, mobiteli su sami po sebi uređaji koji na neki način već imaju pozitivan utjecaj na smanjenje emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, jer se zbog njihove multifunkcionalnosti smanjila potreba za kupovanjem pojedinačnih uređaja koji su sada objedinjeni u mobilnim telefonima.

No, znate li da postoji način da kao pojedinci još više utječemo na smanjenje emisije ugljičnog dioksida uzrokovane korištenjem mobilnih telefona?

Donosimo 4 jednostavnih trikova s kojima možete doprinijeti očuvanje atmosfere.

1.Postavite crni background /screensaver

Svaki pixel na vašem ekranu možemo opisati kao malenu žarulju. Svaka ta žaruljica ima sposobnost mijenjanja boje što nam omogućava da personaliziramo svoje zaslone i na njima projiciramo briljantne fotografije živih boja i jasnih linija. Te žaruljice svijetle kada su u bojama, ali ne svijetle kada je riječ o crnoj.  Dolazimo do jednostavne logike; ako postavite crnu boju zaslona i screensavera, žaruljice neće trošiti vašu bateriju što znači da ćete ju rjeđe morati puniti, a time trošiti i manje električne energije.

2.Smanjite razinu osvjetljenja na zaslonu vašeg telefona

Svaki puta kada za vrijeme korištenja smanjite razinu svjetlosti na zaslonu ekrana, za minimalno 10%, smanjit će se i količina energije koju troši vaš telefon.  To ne znači da morate svoj omiljeni video gledati naprežući oči, ali u situacijama u kojima vam nije potrebna iznimno visoka razina osvjetljenja ekrana ili se naprosto nalazite na dovoljno osvijetljenom mjestu, nema razloga ne učiniti taj mali doprinos našoj planeti.

3.Strateški koristite „airplane mode“opciju na svome telefonu

Avioni svakako nisu prijatelji okoliša, ali zato „airplane mode“ na vašem telefonu itekako može biti.  Airplane mode je postavka telefona koja onemogućava  pristup mreži što znači da u tom trenutku niste u mogućnosti primati pozive, poruke ili bilo kakve mobilne podatke. Svatko od nas ima razdoblja u danu kada nije u potrebi aktivno se služiti telefonom odnosno biti spojen na mrežu –dok recimo spavate, vozite, ručate i sl. Stvorite ovu naviku, uštedite energiju i priskrbite si par minuta mira u danu koje nam u današnje vrijeme svima nedostaju.

4.Pridružite se cirkularnoj ekonomiji mobilnih telefona

Životni vijek korištenja mobilnih telefona  danas, je između 2 i 4 godine. Žalosna je činjenica da neki od tih odbačenih telefona završe u našem okolišu, kao otpad.

Dva su načina kako to možemo spriječiti.

Nakon što ste određeni telefon izbacili iz uporabe, nemojte ga baciti već nađite način da ga reciklirate.

Veoma često zamijenimo sasvim funkcionalne uređaje, a stare bacamo ili držimo u ladici dok u našoj okolini/zajednici sigurno postoje ljudi kojima bi i taj naš „stari“ uređaj bio više nego zadovoljavajući.  

Drugo, mobilni telefoni načinjeni su od visoko razgradivih materijala kao što su plastika, aluminij, olovo, različite vrste metala i sl. Propisnim odlaganjem dotrajalih mobilnih uređaja, možete itekako doprinijeti očuvanju okoliša.

Postoje stotine načina kako možemo misliti i  biti „zeleniji“ pri korištenju naših mobilnih uređaja, primijenite barem neke.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.