no planet b tportal
menu
Food

8 stvari za koje vjerojatno niste znali da se mogu kompostirati

8. kolovoza 2022. • ~6 min

Bogat, vlažan kompost omiljena je „hrana“ svakog vrta. Ako ste ikada kupili već gotovi kompost, shvatili ste da ima vrhunsku cijenu upravo iz tog razloga. Međutim, kompostiranje je jednostavno i zabavno napraviti u vlastitoj radinosti, a mogli biste se iznenaditi što sve možete iskoristiti. Komposter Ne dopustite da vam činjenica da nemate skupi montažni komposter poremeti vaš trud. Možete jednostavno napraviti vlastiti komposter od otpadne građe, starih paleta ili metala. …

Bogat, vlažan kompost omiljena je „hrana“ svakog vrta. Ako ste ikada kupili već gotovi kompost, shvatili ste da ima vrhunsku cijenu upravo iz tog razloga. Međutim, kompostiranje je jednostavno i zabavno napraviti u vlastitoj radinosti, a mogli biste se iznenaditi što sve možete iskoristiti.

Komposter

Ne dopustite da vam činjenica da nemate skupi montažni komposter poremeti vaš trud. Možete jednostavno napraviti vlastiti komposter od otpadne građe, starih paleta ili metala. 

Prava kombinacija

Kod kompostiranja se radi o kombiniranju prirodnih sastojaka koji se mogu razgraditi, pretvarajući se u otpad bogat hranjivim tvarima koji se može koristiti kao gnojivo za sljedeću rundu vrtlarske aktivnosti. To znači da bi ono što stavite u kompostnu hrpu trebalo biti vrijedno kao komponenta vaše buduće biljne hrane.

Pojednostavljeno rečeno: trebat će vam ravnoteža smeđih i zelenih namirnica uz ostatke hrane o kojima se često raspravlja. Ovdje ne govorimo nužno o boji, već o vrsti predmeta. To znači da ćete željeti neke smeđe predmete poput malih grančica i zeleni materijal kao što je pokošena trava.

Organski materijal

Podsjetimo, otpad od hrane središnja je i važna komponenta komposta bogatog hranjivim tvarima. Kompostna hrpa „voli“ ljuske jaja, talog od kave, kukuruzne ljuske, stabljike povrća, kore banane, ljuske luka, ljuske oraha, žitarice, čaj i uglavnom sve prirodne proizvode koji nisu životinjskog podrijetla.

Smeđi materijali

Kako biste nadopunili ostatke hrane iz kuhinje i vrta, poželjet ćete dodati i neke prirodne smeđe materijale.

1. Kora, grančice i štapići

Koristite male komadiće drva i tanke grane. Lomljenje na manje komade najbolje funkcionira, ali bilo koja veličina će se s vremenom pokvariti.

2. Proizvodi od papira

Možda niste svjesni kako je papir još jedna vrijedna hrana za vaš kompost. Razmislite o predmetima u vašem domu koji su najsličniji stablu s kojeg potječu. Izbjegavajte izbijeljene i kemijski tretirane materijale, ali ubacite tube od toaletnog papira, papirnate vrećice, papirnate tanjure koji nemaju premaz od voska, karton, kutije za jaja, isjeckane novine, filtere za kavu, papirnate ručnike, štapiće za sladoled, salvete i role od papirnatih ručnika.

Izbjegavajte reciklirani papir i zapamtite – što je materijal bliži izvornom obliku, to je bolji za vaš vrt.

3. Ostali prirodni proizvodi

Na isti način kao materijal koji dolazi od drveća, možete uključiti proizvode napravljene od drugih biljaka. Pamuk je dobar primjer. Međutim, uključite samo organski pamuk bez bojila. Pamučne kuglice, trake plahti i stare košulje najbolji su primjeri. Slično tome, konoplja i juta i mogu se dodati u kompost.

Ostali uobičajeni kućanski predmeti također se mogu reciklirati natrag u prirodu. Ovdje tražite prirodne materijale, stvorene bez kemikalija ili plastike. Sjetite se primjerice vinskih čepova, češera, žireva, čačkalica, drvenih štapića i lišća.

Zeleni materijali

Treća komponenta u trijadi komposta su zeleni materijali. Slojevi u biljkama i biljnim proizvodima pomažu kako bi se uravnotežila baza hranjivih tvari.

4. Trava i biljke

Pokošena trava nudi bitne hranjive tvari u kompostu, ali pobrinite se da vaši slojevi budu tanki i dosljedni za najbolji recept dobrog komposta. Također možete uključiti sijeno i stelju od biljojeda kao što su zamorci, zajedno s njihovim otpadom. Nemojte uključivati životinjski gnoj pasa i mačaka.

Obavezno reciklirajte svoje vrtne biljke natrag u komposter nakon što berba završi. Biljke rajčice, začinsko bilje, ukrasno cvijeće i druge žive biljke samo su neki od primjera.

Jedino upozorenje ovdje je izbjegavanje stavljanja bolesnih biljaka u mješavinu. Iako toplina procesa kompostiranja eliminira mnoge oblike bakterija i bolesti, moguće je prenijeti prošlogodišnji problem na usjeve sljedeće godine.

Također, postoje i brojni drugi kućanski predmeti koje možda niste smatrali prikladnima za hrpu komposta.

5. Mucice iz sušilice

Tehnički, mucice u vašoj sušilici mogu sadržavati malu količinu mikroplastike ako vaša odjeća i posteljina nisu izrađeni od prirodnih vlakana. Međutim, ove mucice uglavnom se sastoje od malih komadića vlakana koji se odvajaju od odjeće pa je slično kompostiranju majica od organskog pamuka.

6. Pepeo

Također možete dodati pepeo od vatre u kantu za kompost, sve dok je drvo koje ste spalili bez kemikalija. Drugim riječima, izbjegavajte pepeo od spaljivanja smeća, ali ubacite onaj iz kamina.

7. Spužve

Lufe i prirodne spužve još su jedan malo poznati sastojak dobrog komposta. Ako spužve za tuširanje više ne koristite, bacite ih na hrpu komposta bez grižnje savjesti.

8. Vakuumirani sastojci

Kad čistite kuću, slobodno bacite pometenu prljavštinu, prašinu, pa čak i dlake kućnih ljubimaca u svoj kompost. Možete čak staviti i punu vrećicu za usisavanje, sve dok je sadržaj većinom prašina i prljavština, a ne Lego kockice i izgubljene Barbie cipele.

Stvari koje treba izbjegavati

Nemojte dodavati nikakve životinjske proizvode, mast, mliječne proizvode, plastiku, foliju i druge neorganske materijale. Ako sastojak nije došao izravno iz zemlje, ne bi se trebao vratiti u nju. Također, izbjegavajte pokošenu travu koja sadrži pesticide. Upamtite da će, iako će se razgraditi u prljavštinu, ti predmeti na kraju otići u sljedeći krug hrane koju proizvedete i pojedete.

Veličina je bitna

Istina je kako će se svi prirodni materijali s vremenom razgraditi, čak i ako nemate idealno mjesto, odgovarajuću količinu vlage ili preciznu kombinaciju sastojaka. Međutim, vaš kompost će imati bolje rezultate ako obratite pozornost na stvaranje donekle jednakih slojeva i rezanje materijala na prilično dosljedne veličine. Na primjer, cijeloj bundevi trebat će više vremena da se razgradi nego onoj koja je izrezana na desetak komada. Isto vrijedi i za citruse, grane i slične sastojke. Potrudite se da svoj kompost „nahranite“ robusnom kombinacijom sastojaka. Vaš vrt će vam biti zahvalan.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.