Alternativa Omega-3: Kako škotske destilerije viskija pomažu u sprječavanju prekomjernog ribolova
Douglas Martin oduvijek je volio ocean. Ta njegova ljubav stvorila je alternativu Omega-3 s čime je stekao globalnu slavu. Odatale i njegov ‘aha trenutak’: stvoriti održivu alternativu dodacima Omega-3 za ljude i ribu iz uzgoja koja se ne oslanja na divlju ribu, dok istovremeno rješava problem unutar najpopularnije škotske globalne industrije, viskija.
Douglas Martin oduvijek je volio ocean. Ta njegova ljubav stvorila je alternativu Omega-3 s čime je stekao globalnu slavu. Odatale i njegov ‘aha trenutak’: stvoriti održivu alternativu dodacima Omega-3 za ljude i ribu iz uzgoja koja se ne oslanja na divlju ribu, dok istovremeno rješava problem unutar najpopularnije škotske globalne industrije, viskija.
Omega-3 je esencijalni nutrijent. Za ljude te masne kiseline omogućuju pravilno funkcioniranje stanica i vitalne su za rad mozga, zdravlje očiju i srca. Također se smatra da su dobre za smanjenje tjeskobe, smanjenje upale zglobova kod reumatoidnih bolesti i prevenciju demencije.
Nažalost, ljudsko tijelo ne može samo proizvesti Omega-3, zbog čega se svake godine ulovi 16 milijuna riba – kako bi nam pomogle u našim prehrambenim potrebama. Od sve te divlje ulovljene ribe, njih 20 posto koristi se za prehranu ribe iz uzgoja, piše Euronews.
Globalni apetit
Štoviše, naš globalni apetit za ribljim brašnom i ribljim uljem raste, a očekuje se da će potražnja za malom ribom premašiti ponudu do 2037. godine – za samo 12 godina.
Budući da ljudi mogu jesti 90 posto divlje ribe, Martin je brzo shvatio da nema smisla loviti divlju ribu samo radi opskrbe Omega-3, jer to dovodi u pitanje sigurnost hrane obalnih zajednica.
Tako je tijekom studija na Sveučilištu u Edinburghu Martin odlučio potražiti alternativu – i MiAlgae je rođen 2016. godine.
Škotska industrija viskija uzrokuje otpadne vode
Trgovina viskijem u Škotskoj ključna je za gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva, stvarajući 66 000 radnih mjesta i britanskom gospodarstvu donosi 7,1 milijardu funti (8,5 milijardi eura), prema Udruženju škotskog viskija.
Ali kako je to povezano s Omega-3 i morem? Pa, na svaku litru proizvedenog viskija dolazi otprilike 15 litara nusproizvoda koji se nakon obrade ispuštaju u kanalizaciju ili rijeke.
‘Mnogi ljudi vjeruju da riba proizvodi Omega-3 masne kiseline, a to jednostavno nije točno’, objašnjava Martin. ‘Akumuliraju ih iz algi koje jedu.’
‘Kada sam saznao tu činjenicu i shvatio da su uzgajivači, kako bi riba dobila potrebne hranjive tvari, prisiljeni koristiti ribu ulovljenu u divljini kao izvor Omega-3 za svoju uzgojenu ribu, činilo se očiglednim da treba postojati granica za to’, kaže on.
‘Tada sam pomislio da bismo možda mogli riješiti dva problema – problem prekomjernog izlova ribe i pokušaj da se otpadne vode zadrže izvan oceana korištenjem nusproizvoda viskija kao sirovine.’
Oko 1 milijun litara otpadne vode proizvede se svake godine iz procesa destilacije viskija u Škotskoj – a globalno, procjenjuje se da industrija škotskog viskija nabavi čak 2,6 milijardi litara svake godine.
‘Industrija viskija u Škotskoj proizvodi mnogo viška nusproizvoda koji su, srećom po nas, bogati svim lijepim hranjivim tvarima koje naše alge vole jesti, tako da je to bilo jednostavno!’, kaže Martin.
Martin i njegov tim smjestili su svoje središte u blizini višestrukih izvora otpadne vode iz destilerije i koriste obnovljivu energiju za pokretanje ogromnih fermentora od 30.000 litara koji proizvode tone algi svaki tjedan. Alge se zatim suše i pretvaraju u prah koji se može koristiti kao hrana za vodu (za ribu iz uzgoja) i također u hrani za kućne ljubimce.
Proizvodnja algi koja dvostruko smanjuje emisiju ugljika
Martin tvrdi da iako proces zvuči stvarno jednostavno, trebalo je ‘nekoliko godina da se usavrši’. Također je imao podršku svojih suizumitelja Shreekantha Ramananthana i Juliana Pietrzyka. Nedvojbeno bi pomogao i njegov magisterij iz sintetičke biologije i biotehnologije.
‘Međutim, jedna od njegovih sjajnih stvari je kružnost’, dodaje Martin. ‘Korištenje otpadnih proizvoda iz jedne industrije za proizvodnju vrijednog proizvoda za drugu je jedna stvar, ali također mi se sviđa priča da se korištenjem mikroalgi uzgojenih u nusproizvodima viskija za hranjenje ribe iz uzgoja (lososa) pomažu dva najveća izvozna proizvoda Škotske unaprijediti na održiviji način!’
Samo jedna tona MiAlgae patentiranih algi može stvoriti onoliko Omega-3 koliko i 620.000 riba i može uštedjeti gotovo 40.000 kg CO2 smanjenjem ribolova za proizvodnju ribljeg brašna.
I koliko otpadne vode mogu reciklirati? Tim procjenjuje da je 2024. bilo dovoljno da se napuni gotovo 300 olimpijskih bazena, čime se spriječi ispuštanje 150.000 kg CO2 – što je ekvivalent 500 povratnih letova između Edinburgha i Londona.
Nakon što je postao finalist Earthshota, MiAlgae ubrzava rad
Dok postoje druge metode proizvodnje algi, MiAlgae tvrdi da je njihovo rješenje skalabilnije i isplativije. A budući da koriste spremnike za fermentaciju vrlo slične onima koji se koriste u proizvodnji piva, postoji mogućnost njihove prilagodbe i drugim izvorima otpadnih hranjivih tvari.
‘Sada smo na točki stvaranja komercijalnih količina i uskoro ćemo se preseliti na novu namjenski izgrađenu lokaciju gdje možemo isporučivati veće količine našim kupcima’, dodaje Martin.
MiAlgae je izbačen u središte pozornosti krajem prošle godine kada je ušao u uži izbor za Revive Our Oceans Earthshot Prize 2024., globalnu ekološku nagradu koju su pokrenuli Kraljevska zaklada i princ William, princ od Walesa, 2021. godine.
‘Biti izabran za finalista Earthshota bila je nevjerojatna čast i dokaz napornog rada koji je naš tim uložio u stvaranje održivog rješenja koje doista može napraviti razliku za naš planet’, kaže Martin.
‘Nagrada Earthshot pomogla je pojačati hitnost rješavanja problema degradacije morskog ekosustava i daje nam globalnu platformu za poticanje promjena. Ovo priznanje potaknulo je našu ambiciju da povećamo naše rješenje i predvodimo put u održivoj proizvodnji hrane.’
Time što je bio finalist, tim u MiAgaeu ne samo da je stekao vidljivost i vjerodostojnost, već je također bio u mogućnosti uključiti se u tim ključnih globalnih igrača, od investitora do kreatora politika, koji će pomoći ubrzati usvajanje tehnologije tvrtke u cijelom svijetu.
‘U sljedećih pet godina, cilj nam je biti globalni lider u održivoj proizvodnji hrane, pružajući skalabilne alternative ribljim uljima’, kaže Martin.
‘Želimo biti na čelu pokreta koji ne samo da oživljava naše oceane, već i redefinira način na koji proizvodimo bitne hranjive tvari za rastuću populaciju’.