no planet b tportal
menu
Mindfulness

Aplikacija koju želimo što prije u Hrvatskoj: Svaki put kad meditirate zasadi se drvo u sklopu projekta pošumljavanja

28. travnja 2021. • ~3 min

Na tržište je prije svega nekoliko tjedana lansirana nova aplikacija koja je zasigurno vrijedna spomena. Iako još nije dostupna u Hrvatskoj nadamo se kako ćemo uskoro i mi moći na još jedan način učiniti dobro za naš planet. Nazvan Mindtree, ovaj startup iz Osla stvorio je aplikaciju za meditaciju koja usklađuje naše vlastito zdravlje s planetom. Svaki put kada korisnik meditira uz pomoć aplikacije, Mindtree preusmjerava većinu dobiti na projekte…

Na tržište je prije svega nekoliko tjedana lansirana nova aplikacija koja je zasigurno vrijedna spomena. Iako još nije dostupna u Hrvatskoj nadamo se kako ćemo uskoro i mi moći na još jedan način učiniti dobro za naš planet. Nazvan Mindtree, ovaj startup iz Osla stvorio je aplikaciju za meditaciju koja usklađuje naše vlastito zdravlje s planetom. Svaki put kada korisnik meditira uz pomoć aplikacije, Mindtree preusmjerava većinu dobiti na projekte obnove šuma koje vodi dobrotvorna organizacija Drveće za budućnost.

Svakim danom meditacija postaje sve popularnija metoda ublažavanja stresa, tjeskobe i poboljšanje zdravlja. To su uvidjeli i iz startup-a Mindtree i odlučili su učiniti nešto posve drugačije od onoga što već postoji na tržištu prepunom raznih aplikacija za meditaciju. Pokrenuta u siječnju, to je prva aplikacija na svijetu za sadnju stabla svaki put kada meditirate.

Ideja je to Steffena Westlunda, koji se udružio s neprofitnom organizacijom Drveće za budućnost i većinu svoje dobiti daje projektima za obnovu šuma ove organizacije u Keniji, Senegalu, Tanzaniji i Ugandi. Time ne samo da pomažu u poboljšanju okoliša, ovi projekti također pružaju održiv način života za lokalne zajednice u tim regijama.

Ideja je započela neposredno prije pandemije, kada je Westlund putovao Indonezijom i svjedočio uništavanju koje je krčenje šuma ostavljalo za sobom.

“Suočio sam se s posljedicama krčenja šuma i kako to utječe na sve, od divljih životinja do globalnog zatopljenja”, rekao je Steffen. “Ali i to mi je dalo ideju.“

Nakon povratka u svoj dom u Oslu, Steffen je veći dio godine gradeći Mindtree, koji je već uspio prikupiti korisnike iz više od 20 zemalja otkako je prije samo nekoliko tjedana lansiran u iOS i Android aplikacije. Korisnici se mogu prijaviti za mjesečnu pretplatu od 9,90 američkih dolara za pristup. Glavnina dobiti od svake pretplate ide na sadnju 30 stabala svakog mjeseca – jednu dnevno koristite aplikaciju za meditaciju.

“Postoji puno poduzeća koja redovito doniraju u dobrotvorne svrhe. Ali da bi se riješio jedan od najvažnijih pitanja našeg vremena, više tvrtki mora održivost okoliša učiniti ključnom komponentom svog poslovnog modela.“ Zaključuje Steffen.

Ono što se ljudima sviđa kod aplikacije jest da vam pomaže smanjiti stres i pronaći tu unutarnju smirenost, a istovremeno vas motivira da napravite razliku.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.