no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Arganovo ulje: koliko je ovaj dragocjeni sastojak povezan s ekološkim i etičkim brigama?

20. kolovoza 2022. • ~5 min

Arganovo ulje ima nadimak "tekuće zlato" u kozmetičkoj industriji i prikazuje se kao ponos i dika Maroka, zemlje iz koje dolazi. Znanstveno dokazana hranjiva svojstva ovog ulja čine ga posebno željnim sastojkom za njegu kože i kose diljem svijeta. Međutim, nedavni skok interesa (veličina globalnog tržišta arganovog ulja procijenjena je na 223,9 milijuna dolara) ima utjecaj na osjetljiv okoliš u kojem se arganovo drvo uzgaja te na radnike u opskrbnom…

Arganovo ulje ima nadimak “tekuće zlato” u kozmetičkoj industriji i prikazuje se kao ponos i dika Maroka, zemlje iz koje dolazi. Znanstveno dokazana hranjiva svojstva ovog ulja čine ga posebno željnim sastojkom za njegu kože i kose diljem svijeta. Međutim, nedavni skok interesa (veličina globalnog tržišta arganovog ulja procijenjena je na 223,9 milijuna dolara) ima utjecaj na osjetljiv okoliš u kojem se arganovo drvo uzgaja te na radnike u opskrbnom lancu.

Što je arganovo ulje?

Arganovo ulje je blijedo žuto ulje ekstrahirano iz jezgre orašastih plodova argana, koje se nalazi unutar ploda argana. Prepun masnih kiselina i vitamina A i E, ovaj vrhunski sastojak nevjerojatno je koristan i za kosu i za kožu. Može se koristiti kao samostalan proizvod ili u sastavu hranjivih maski, balzama i krema.

Drvo argana je endem Maroka. Ova vrsta raste gotovo isključivo u jugozapadnoj regiji, duž atlantske obale, između turističkih vrućih točaka Essaouira i Agadir. Ovo područje, nazvano rezervat biosfere Arganeraie, 1998. godine proglašeno je zaštićenim ekosustavom UNESCO-a.

Arganovo ulje bere se na 2,5 milijuna hektara šuma rezervata, koje su podijeljene u tri zone. Središnja zona je posebno namijenjena znanstvenim istraživanjima, a druge dvije se koriste za komercijalnu eksploataciju.

Tradicionalno je posao autohtonih berberskih žena, Amazigha, vađenje jezgre iz oraha i izdvajanje ulja pomoću tehnike točenja predaka koja se prenosila kroz generacije. One su još uvijek zadužene za ovaj radno intenzivan zadatak i osnovale su zadruge u neovisnom vlasništvu kako bi sačuvale svoj status i ovu drevnu praksu.

Kako se proizvodi arganovo ulje?

Priprema arganovog ulja je spora i mukotrpna. Uključuje proces od sedam koraka, koji se u potpunosti ili djelomično obavlja ručno, ovisno o proizvodnim pogonima. Ovaj način koji datira iz 12. stoljeća, od 2014. je upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Voće se bere tijekom ljetne sezone, suši na suncu i nosi u tradicionalnim ručno pletenim košarama. Svako se voće zatim pojedinačno guli, a oraščići mu se otvaraju između dviju koštica različitih veličina koje se ritmički udaraju jedna o drugu. Ovaj određeni korak uvijek se izvodi ručno. Izvađene jezgre (dvije ili tri po plodu) suše se na zraku u glinenim posudama, melju i ručno ili mehanički hladno prešaju u gustu pastu koja oslobađa dragocjeno ulje. Potrebno je oko 100 kg svježeg voća i 20 sati rada da se proizvede jedna litra ulja.

Je li arganovo ulje vegansko?

Arganovo ulje je vegansko, što znači da u procesu proizvodnje nisu korištene životinje. Možda ste čitali da se ulje ekstrahira iz izmeta koza penjačica, ali ova tehnika je uvelike odbačena zbog učinkovitijih metoda (tj. ručnog branja) u skladu s međunarodnim higijenskim standardima.

Međutim, arganovo ulje može se kombinirati s drugim sastojcima, koji možda nisu veganski i dobra je praksa potražiti pouzdane certifikate kao što su Vegan Certified i PETA-approved Vegan na stražnjoj strani pakiranja kozmetičkih proizvoda.

Je li arganovo ulje održivo?

Tijekom procesa proizvodnje arganovog ulja gubi se vrlo malo. Odbačeno voće i tijesto za pastu koriste se za pripremu kozmetičkih proizvoda ili daju seoskim životinjama, a ljuske oraha se spaljuju kao gorivo. Međutim, održivost ovog sastojka ovisi o upravljanju šumama drveća argana, koje su podložne prekomjernom uzgoju i krčenju šuma.

Očekuje se kako će globalna proizvodnja arganovog ulja dosegnuti 19 623 američkih tona ili 1,79 milijardi dolara do 2022., u odnosu na 4 836 američkih tona 2014. To je dovelo do toga da uzgajivači arganovog ulja udaraju po drveću kako bi plodovi prerano opali, ugrožavajući ekosustav i pretvarajući se u neodrživo poduzeće.

Drvo argana je vrlo otporna vrsta, sposobna izdržati ekstremne vrućine. Također ima velike ekološke prednosti. Njegovo duboko korijenje pomaže u stabilizaciji tla upijanjem vode. Kao takve, arganove šume u Maroku djeluju kao prirodna barijera protiv dezertifikacije.

Kako bi pomoglo u održavanju industrijskog uzgoja, lokalno stanovništvo također je razvilo tehnologiju za očuvanje vode pod nazivom “Matifyia”. Ovaj rezervoar kišnice uklesan je u stijene i doprinosi ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi, kao i očuvanju bioraznolikosti.

Danas se na Institutu Agronomique d’Agadir ispituje umjetno stvorena “arganička kultura”, u kojoj se mladi korijeni argana uzgajaju u kontroliranom okruženju i presađuju u voćnjake. Istraživači se nadaju da će smanjiti pritisak uzrokovan rastućom međunarodnom potražnjom i pronaći rješenja za utjecaj globalnog zatopljenja na rezervat. Drvo argana predstavlja vitalni izvor hrane za stada životinja, poput koza, posebno tijekom suše. Raste u divljini bez potrebe za ljudskom intervencijom, pesticidima ili herbicidima.

Arganovo ulje registrirano je kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (PGI). To znači da se izraz “arganovo ulje” može koristiti samo za opisivanje ulja čija je proizvodnja usko povezana sa zaštićenom regijom Souss-MassaDraa u Maroku. Arganovo ulje proizvedeno bilo gdje drugdje tehnički nije pravo arganovo ulje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.