no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Balen: Održivo gospodarenje otpadom jedan od glavnih ciljeva Vlade

6. lipnja 2024. • ~3 min

Održivo gospodarenje otpadom jedan od glavnih ciljeva Vlade, a to se vidi po broju projekata i uloženih više od pola milijarde eura u proteklih nekoliko godina, istaknuo je u srijedu direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, otvarajući konferenciju o otpadu.

Održivo gospodarenje otpadom jedan od glavnih ciljeva Vlade, a to se vidi po broju projekata i uloženih više od pola milijarde eura u proteklih nekoliko godina, istaknuo je u srijedu direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, otvarajući konferenciju o otpadu.

‘U proteklih nekoliko godina napravljen je izuzetan napredak što se vidi po broju projekata, a isto tako i po broju financijskih sredstava koje je uložila Vlade RH, što direktno putem Fonda, što iz europskih sredstava. Govorimo o gotovo pola milijarde eura i gotovo da nema grada, općine i županije kojoj Fond nije sufinancirao projekte gospodarenja otpadom’, istaknuo je Balen na otvorenju 11. međunarodne konferencije o gospodarenju otpadom ‘Tehnoeko 2024.’.

Izvijestio je da je Fond danas objavio dva nova poziva – jedan je za nabavu komunalne opreme za odvojeno prikupljanje otpada, a drugi za projekte edukacije o gospodarenju otpadom što će dovesti do daljnjih pozitivnih promjena u ponašanju i navikama građana.

Balen kaže da Fond gradovima i općinama kontinuirano financira nabavu kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, ulaže u daljnje sanacije odlagališta, izgradnju reciklažnih dvorišta, kompostana, sortirnica i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada. Istaknuo je i da je Fond povećao stopu sufinanciranja za projekte sanacije odlagališta koji prihvaćaju otpad drugih gradova i općina te ona sada iznosi čak 90 posto investicije.

Za izgradnju CZO ove godine država osigurala više od 40 milijuna eura

Također, Fond s tri milijuna eura financira i projektnu dokumentaciju za nadogradnju centra za gospodarenje otpadom Bikarac u sklopu kojeg će biti energana u kojoj će se otpad i mulj pretvarati u toplinsku i eklektičnu energije. Bit će to prvi cjeloviti centar za gospodarenje otpadom koji će uključivati sve sastavnice kružnog gospodarenja budući da će otpad postati novi izvor energije.

U ovoj je godini za daljnju izgradnju centara za gospodarenje otpadom država osigurala više od 40 milijuna eura, istaknuo je Balen. 

Napomenuo je da su, nakon 18 godina, riješili problematiku baliranog otpada u Varaždinu za što je Vlada osigurala stopostotno financiranje od 29 milijuna eura. 

‘Sve ove aktivnosti pridonose da je Hrvatska u zadnjih pet godina povećala stopu odvojenog sakupljanja otpada za gotovo 18 posto te ona sada iznosi 46 posto. To je dobro, ali isto tako imamo prostora za daljnji napredak’, poručio je Balen te izrazio uvjerenje da će se zajedničkim aktivnostima prijeći granicu od 50 posto, a što su neki gradovi i općine uspjeli.  

Nenad Žunec, direktor Buseness media Croatia istaknuo je da će na konferenciji sudionici imati priliku čuti izlaganja vrhunskih stručnjaka koji se bave gospodarenjem otpadom, razgovarat će se o najnovijom tehnologijama i novim zakonskim okvirima. Bit će riječi i o izazovima s kojima se sektor gospodarenja otpadom susreće te načinima za njihovo uspješno prevladavanje.

Profesor Sveučilišta u Leobenu Renato Šarc poručio je da se mora osigurati suradnja s gospodarstvom i industrijom duž cijelog vrijednosnog lanca ako Hrvatska do 2035. želi imati kružno gospodarstvo, a do 2050. imati dekarboniziranu Europu.    

Konferencija koja se održava od 5. do 7. lipnja u Poreču u organizaciji Buseness media Croatia okupila je 300-tinjak hrvatskih i međunarodnih stručnjaka, a sudionike je pozdravio i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

(Hina, foto: Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia)