no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Bambus kao odlična ekološki održiva alternativa plastici

4. kolovoza 2022. • ~2 min

Ako želite zamijeniti određene predmete u vašemu kućanstvu, a pritom obratiti pažnju na održivost i očuvanje okoliša, bambus je pravi izbor. Bambus kao materijal je izvrsna i svestrana alternativa za mnoge uobičajene materijale poput plastike, papira i običnog drva. Razni predmeti poput četkica za zube ili posuđa mogu se izrađivati od ovoga materijala, a pritom izgledaju sjajno i ekološki su potpuno prihvatljivi. Bambus pripada u rod višegodišnjih zimzelenih trava, a…

Ako želite zamijeniti određene predmete u vašemu kućanstvu, a pritom obratiti pažnju na održivost i očuvanje okoliša, bambus je pravi izbor. Bambus kao materijal je izvrsna i svestrana alternativa za mnoge uobičajene materijale poput plastike, papira i običnog drva. Razni predmeti poput četkica za zube ili posuđa mogu se izrađivati od ovoga materijala, a pritom izgledaju sjajno i ekološki su potpuno prihvatljivi.

Bambus pripada u rod višegodišnjih zimzelenih trava, a brzina rasta mu je nevjerojatna. U samo tri do četiri mjeseca rasta može doseći svoju konačnu visinu. Ta činjenica olakšava uzgoj jer se bambus može stalno rezati i presađivati, bez uzrokovanja štete tlu i pripadajućem okolišu.  

Osim što je vrlo brzog rasta, bambus također apsorbira dvostruko više ugljičnog dioksida od drveća, a i proizvodi trećinu više kisika od većine ostalih biljnih vrsta. Uspješno se može uzgajati potpuno organski, dakle bez umjetnih pesticida i gnojiva. Također, kao materijal je prilično čvrst i dugotrajan.

Kako kroz povijest, tako i u moderna vremena, ljudi diljem svijeta su otkrili nebrojene načine kako iskoristiti bambus kao materijal u svome okruženju. Izrade građevinskih skela, namještaja, glazbenih instrumenata i nakita, samo su neki od primjera uspješnog korištenja bambusa diljem svijeta. U moderno doba sve više se koristi i za izradu pelena, papirnatih proizvoda za kućanstvo, tepiha, podnica i slično.

Ako zamijenite uobičajene plastične predmete poput četki za kosu ili četkica za zube varijantom od bambusa, ne samo da će ti predmeti estetski biti privlačniji i zanimljiviji nego ćete i uštedjeti novac jer je bambus dugotrajniji te će zamjena tih predmeta biti puno rjeđa.

Dajte bambusu šansu i obogatit ćete svoje kućanstvo nečim zanimljivim i lijepim, a pritom i doprinijeti očuvanju okoliša i nastojanju za održivijim razvojem na našem ranjenom planetu.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.