no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Bez otpada i zagađivanja okoliša: Ovako izgleda namještaj izrađen od kore voća i ostataka kave

12. veljače 2024. • ~5 min

Zamislite svijet u kojem ništa ne završava na odlagalištu. Umjesto toga, sve se može ponovno upotrijebiti, reciklirati i prenamijeniti, stvarajući proizvode koji nikad ne dožive svoj ‘kraj životnog vijeka’

Zamislite svijet u kojem ništa ne završava na odlagalištu. Umjesto toga, sve se može ponovno upotrijebiti, reciklirati i prenamijeniti, stvarajući proizvode koji nikad ne dožive svoj ‘kraj životnog vijeka’

Prema nedavnom izvješću Zaklade Circle Economy, samo 7,2 posto svih korištenih materijala vraća se u gospodarstvo kako bi se ponovno upotrijebilo i recikliralo bez stvaranja otpada.

Tvrtka Krill Design sa sjedištem u Milanu želi to promijeniti stvaranjem namještaja izrađenog od patentiranog biomaterijala nalik plastici pod nazivom Rekrill, za koji tvrde da je potpuno organski, biorazgradiv i da se može koristiti uvijek iznova.

Koristeći koru voća, sjemenke naranče i otpad od mljevene kave tvrtka Krill Design izrađuje male komade namještaja i proizvode za dom i ured

Tvrtku su 2018. godine osnovala tri arhitekta, od kojih su dvojica već osnovala tvrtku za 3D ispis. Koristeći koru voća, sjemenke naranče i otpad od mljevene kave prikupljen od poduzeća u Italiji, Krill proizvodi mogu se redistribuirati istim poduzećima za upotrebu u njihovim uredima, umjesto namještaja izrađenog od uobičajene plastike. Krillov dizajn uključuje držače za knjige, stolice, satove, zdjele i lampu nazvanu Ohmie.

‘Nakon tri ili četiri godine morate promijeniti namještaj’, kaže Marco Di Maio, direktor operacija u Krillu. ‘Ali kad bi sav taj namještaj bio napravljen od naših materijala, mogli bismo ga vratiti, zgnječiti i ispisati drugi namještaj od istog materijala. Ako greškom bilo koji naš materijal završi u oceanu, on je biorazgradiv i ne proizvodi nikakvu mikroplastiku.’

Lampa Ohmie

Svaki se proizvod izrađuje procesom od četiri koraka. Prvo se otpadna hrana suši i usitnjava u vrlo fini prah. Zatim se prah miješa s biorazgradivom plastičnom alternativom poznatom kao polihidroksibutirat (PHB), pri čemu otpad od voća čini PHB krućim. Spoj se zatim pretvara u filament i stavlja u 3D printer. Ispis Ohmie lampe traje oko tri sata, ali vrijeme ispisa može varirati ovisno o proizvodu.

‘Postoji mnogo tvrtki koje se bave dizajnom, a mi smo htjeli biti drugačiji’, kaže Di Maio.

Krill je surađivao s nizom poznatih robnih marki, uključujući tvrtku za piće Sanpellegrino i hotelski lanac Four Seasons, a također je sudjelovao u projektu Co.ffee Era s općinom Milano, čiji je cilj smanjiti otpad od kave proizveden u tri od gradske četvrti. Kroz ove projekte, Krill je dizajnirao hladnjake za vino, pladnjeve, držače za piće i organizatore, svaki u bojama koje odgovaraju otpadu od hrane od kojeg su napravljeni – narančina kora stvara jarko narančaste proizvode, a talog od kave bogato tamno smeđe proizvode.

Lampa Ohmie se izrađuje od narančine kore i ostataka kave

Budući da bi se mnogo otpada od hrane inače spalilo ili bacilo na odlagalište, ponovnim korištenjem kore voća i taloga kave, svaki kilogram Rekrilla odgovara jednom kilogramu ugljičnog dioksida nadoknađenog od proizvodnje plastike, kaže Di Maio.

Dodaje da je Rekrill čvrst poput drveta i da se neće početi razgrađivati osim ako ga ne dotakne voda, bakterije ili kiselina. A budući da je napravljen od organskih materijala, kada se Rekrill razgradi, siguran je za jelo ribama, a može se koristiti i za kućni kompost.

Boju lampe Ohmie određuje materijal od koje je izrađena

Ipak, unatoč ekološkim prednostima, Di Maio priznaje da je Rekrill skup. ‘Naš materijal košta vjerojatno šest puta više od obične plastike’, kaže on. ‘To je vrlo težak i skup proces, pa razumijemo zašto ga mnoge tvrtke ne rade, ali mi smo riskirali i uspjeli smo.’

Di Maio se nada da će za nekoliko godina, kad sve više potrošača i tvrtki bude prisiljeno suočiti sa štetom koju neodrživa plastika čini planetu, Rekrill biti znatno više korišten.

Bioplastika

Dok bioplastika trenutno predstavlja manje od 1 posto od 390 milijuna tona plastike proizvedene godišnje, ona predstavlja segment koji se brzo razvija i ima primjenu u različitim sektorima, uključujući pakiranje hrane, tekstil i elektroniku. Niz drugih tvrtki uvodi inovacije u ovom području, uključujući britansku Polymateriu, koja tvrdi da je stvorila ‘prvu samouništavajuću plastiku na svijetu’, koja se može razgraditi u tvar nalik vosku koja se pak može u potpunosti biorazgraditi u tlu.

Kralj Charles u posjeti britanskoj tvrtki Polymateria

Joe Iles, voditelj cirkularnog dizajna u dobrotvornoj organizaciji za zaštitu okoliša Ellen MacArthur Foundation, koji nije povezan s Krillom, kaže da, kada je riječ o tvrdnjama da se bioplastika može kompostirati kod kuće, važno je napomenuti da bi bez pravih uvjeta tim materijalima mogle biti potrebne godine da se razgrade. U prilof tome ide i istraživanje u Velikoj Britaniji iz 2022. koje je pokazalo da se 60 posto proizvoda označenih kao plastika za kompostiranje ne razgrađuje u potpunosti u kućnom kompostu.

Iles dodaje da novi bioplastični materijali možda nisu prikladni za sve lokalne sustave recikliranja. Unatoč ovim potencijalnim zabrinutostima, kaže da je važno ohrabriti i pohvaliti tvrtke koje pokušavaju stvoriti u većoj mjeri cirkularno gospodarstvo.

Lampa Ohmie

Krill trenutačno eksperimentira s drugim otpadom od hrane, uključujući ljuske jaja, rajčice i ostatke grožđa iz proizvodnje vina, a također nastoji svoj proizvodni proces učiniti učinkovitijim, jeftinijim i ekološki prihvatljivijim.

U konačnici, tvrtka planira prodati Rekrill filament, tako da ljudi i tvrtke mogu stvarati proizvode koristeći vlastiti 3D-pisač. Također želi razviti injekcijsko prešanje – ubrizgavanje rastaljenog spoja otpada od hrane i PHB-a u kalup umjesto 3D ispisa – što bi moglo smanjiti troškove i uštedjeti vrijeme. ‘Stvarno vjerujemo da je ovo materijal budućnosti’, kaže Di Maio. ‘Malo po malo, korak po korak.’


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.