no planet b tportal
menu
Living

Biljke i povrće u vrtu postaju žuti? Ovo su razlozi i rješenja kako spriječiti taj problem

14. rujna 2022. • ~5 min

Vrtlarstvo bi trebalo biti opuštajući hobi, ali čak i najzeleniji palčevi ponekad naiđu na probleme. To može biti zbog vjeverica koje kradu voće ili krtica koje se bave zemljom, ali jedan od najčešćih uzroka tjeskobe vrtlara je pogled na kavez za rajčice, ogradu od graha ili red krastavaca obavijen bolesno žutom bojom. Poznato kao kloroza, žućenje lišća biljaka može ukazivati ​​na razne zdravstvene probleme. Izravni uzrok kloroze je premalo klorofila,…

Vrtlarstvo bi trebalo biti opuštajući hobi, ali čak i najzeleniji palčevi ponekad naiđu na probleme. To može biti zbog vjeverica koje kradu voće ili krtica koje se bave zemljom, ali jedan od najčešćih uzroka tjeskobe vrtlara je pogled na kavez za rajčice, ogradu od graha ili red krastavaca obavijen bolesno žutom bojom.

Poznato kao kloroza, žućenje lišća biljaka može ukazivati ​​na razne zdravstvene probleme. Izravni uzrok kloroze je premalo klorofila, pigmenta koji biljke koriste za hvatanje sunčeve svjetlosti za fotosintezu. Budući da klorofil lišću daje zelenu boju, nedovoljna opskrba pretvara biljke u blijedozelenu, žutu ili žućkasto bijelu. 

Budući da je klorofil ključan za sposobnost biljaka da stvaraju hranu, biljka koja pati od kloroze možda neće preživjeti ako se ne pozabavite uzrokom nedostatka klorofila. Na prvi pogled može se činiti da žuti list ne sadrži mnogo tragova o temeljnom problemu. Ali ako znate što trebate tražiti, nekoliko varijabli u tome kako se kloroza razvija može ponuditi iznenađujuću količinu informacija.

Nedostatak hranjivih tvari

Jedan od uobičajenih razloga za klorozu je loša prehrana. Osim vodika, ugljika i kisika, biljke trebaju više od desetak mineralnih hranjivih tvari da bi preživjele, a sve one moraju doći kroz svoje korijenje. Ispitivanje tla je najbolji način da saznate što nedostaje. Kratki pogled na lišće također može rasvijetliti situaciju. Biljke s nedostatkom hranjivih tvari često imaju jasne uzorke kloroze, poput zelenih vena sa žutim tkivom između, koje se prvo pojavljuju na određenim listovima.

Neki nedostaci hranjivih tvari čine da starije lišće prvo požuti; drugi počinju s novim rastom. To je zato što su određene hranjive tvari “mobilne” u biljkama, što znači da ih biljka može premještati s lista na list prema potrebi. Kada biljci ponestane pokretnog hranjiva kao što je dušik, može uzeti više od svog starijeg lišća, pomažući biljci da nastavi rasti (barem neko vrijeme). Gubitak dušika čini starije lišće žutim, dok novi rast postaje zelen. Međutim, nepokretna hranjiva tvar poput željeza u biti je zaglavljena u starijem lišću. Ako biljci ponestane željeza, razvit će se kloroza na novom lišću dok će ranije lišće ostati zeleno.

Osim dušika, pokretna biljna hranjiva su fosfor, kalij, magnezij i nikal. Željezu se u nepokretnoj kategoriji pridružuju kalcij, bor, bakar, mangan i cink. Nakon što ste suzili „sumnjivce“ na pokretne ili nepokretne hranjive tvari, potražite više tragova u načinu na koji list žuti. Na primjer, nedostatak dušika i kalija pojavljuje se na starijem lišću, ali dok je dušikova kloroza relativno ravnomjerna po listu i njegovim žilama, kalijeva kloroza počinje na rubovima lista i međuprostorima između žila. Žutilo novog lišća moglo bi ukazivati ​​na željezo ili kalcij, ali željeznu klorozu karakterizira ravnomjerno žutilo s malim, zelenim venama.

Štetočine

Za razliku od nedostatka hranjivih tvari, čiji su simptomi često simetrično raspoređeni u biljnom tkivu, problemi sa štetočinama imaju tendenciju razvijanja u asimetričnim obrascima. To uključuje oštećenja uzrokovana kukcima kao i pjege na lišću, uobičajeni pokazatelj gljivične ili bakterijske bolesti biljaka.

Oštećenje od insekata može dovesti do kloroze zahvaćenog lišća, ali se također može sigurno riješiti netoksičnim metodama kao što su biljke koje odbijaju insekte te organski pesticidi iz kućne radinosti. Međutim, većina vrtnih insekata je bezopasna, a neki čak mogu biti od pomoći. Postoji nekoliko sigurnih načina za suzbijanje gljivica u vrtu, od plodoreda do prskanja sodom bikarbonom, ali jedan od prvih koraka često je upravljanje vlagom u tlu. Biljkama je, naravno, potrebna voda za rast, ali previše vode može stvoriti povoljne uvjete za gljivične uzročnike.

Zalijevanje

Čak i bez štetnih gljivica, pretjerano i nedovoljno zalijevanje može dovesti do promjene boje lišća. Tlo oko prenavodnjene biljke vjerojatno će biti mokro i obrnuto. Previše vode također može dovesti do mlitavog lišća, dok je lišće dehidriranih biljaka obično suho i lomljivo.

Pretjerano zalijevanje nije jedini razlog zašto se biljke utapaju. Određene vrste tla sporo ispuštaju vodu, što je problem koji se može riješiti sadnjom u uzdignute gredice ili dodavanjem pijeska u tlo. Oštećeno i zbijeno korijenje još je jedan čest uzrok kloroze, stoga zaštitite korijenje prilikom presađivanja i ostavite im dovoljno prostora za rast u zemlji (ili posudi).

Sunčeva svjetlost

Sva voda i hranjivi sastojci na svijetu neće pomoći ako biljka nema dovoljno sunčeve svjetlosti, zbog čega joj lišće može pasti i izblijedjeti. Mnoge vrtne biljke poput rajčica i krastavaca trebaju najmanje osam sati sunca dnevno, po mogućnosti 10 sati. Ali zahtjevi za sunčevom svjetlošću razlikuju se među različitim vrstama biljaka, stoga istražite što je potrebno vašem vrtu. Neke biljke, poput brokule i zelene salate, mogu podnijeti znatno manje izravne sunčeve svjetlosti dnevno.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.