no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Ovo je jakna koja se nosi godinama, a nikad ne biste pogodili od čega je izrađena

26. listopada 2023. • ~3 min

Odjeća od recikliranih materijala nije novost, međutim u potpunosti vodonepropusne jakne, koje su pritom napravljene od otpada iz oceana, inovacija su vrijedna pozornosti

Odjeća od recikliranih materijala nije novost, međutim u potpunosti vodonepropusne jakne, koje su pritom napravljene od otpada iz oceana, inovacija su vrijedna pozornosti

Svaki dan, Kostarika proizvede četiri tone plastičnog otpada, od čega petina završi u rijekama i na plažama. Kako bi se suočila s tim problemom, tvrtka nazvana Bionic šalje timove da prikupe smeće, a zatim ga pretvara u visoko kvalitetne Gore-Tex tkanine.

Među prvima koji su predstavili modele od ovog materijala je brend Patagonia koji je proizveo jaknu naziva Stormshadow Parka. Prodaje se po cijeni od 899 dolara, a u brenda tvrde kako je riječ o njihovoj najtoplijoj vanjska odjeći, koja pritom ne sadrži otrovne i nerazgradive kemikalije u svom vodootpornom sloju.

Ova jakna odražava koliko je daleko stigla inovativna proizvodnja odjeće od recikliranih materijala, koji ranije nisu bili niti približno toliko učinkoviti, posebno u borbi s hladnoćom.

‘Ako kupite ovu jaknu, ne želimo vas vidjeti barem deset godina. Posvećeni smo izradi vječnih komada koji će dugo trajati kako s aspekta trajnosti, tako i s aspekta stila’, kaže globalni direktor Patagonije Mark Little.

Plastika u oceanu

Patagonia ima vrlo rigorozne principe dizajna kada je riječ o održivosti. Tvrtka je javno izjavila da je Zemlja njen jedini dioničar te inzistira da lideri tvrtke ostanu usmjereni na donošenje odluka koje će koristiti planeti.

U praksi, to znači da dizajneri poput Littlea uvijek traže materijale s malim ekološkim otiskom i, idealno, koji ne zahtijevaju vađenje novih sirovina iz Zemlje. Reciklirana plastika zadovoljava te uvjete, budući da ne zahtijeva vađenje fosilnih goriva kako bi se stvorila nova plastična vlakna.

Većina reciklirane plastike na tržištu potječe iz starih bočica s vodom, koje se prikupljaju putem gradske reciklaže. Patagonia je počela koristiti ovu vrstu reciklirane plastike 2000. godine i bila je među prvim modnim markama koje su to učinile.

Sada je široko korištena od strane mnogih marki, uključujući Everlane i Rothy’s, i dovoljno je raznovrsna da se pretvori u sve, od mekanih svilenih tkanina do izdržljivih jakni, kaputa i obuće.

Patagonia jakna

‘Nismo htjeli graditi svoj uspjeh na recikliranim poliesterima i najlonima. Da bismo bili revolucionarni, željeli smo iskoristiti plastiku iz oceana’, poručuje Little.

Tim Coombs, suosnivač tvrtke Bionic, kaže da je ovaj proces puno složeniji od korištenja plastike prikupljene iz tradicionalnih kontejnera za reciklažu uz cestu, a veliki izazov bila je i proizvodnja pokrovnog materijala jakne kako bi bio vodonepropusan bez otrovnih svojstava.

U tome je bitnu ulogu odigrao i Gore-Tex, poznat po stvaranja kvalitetne i nepropusne tkanine, koji je omogućio kreiranje ovog modela jakne, u potpunosti otporne na vjetar i vodu te u cijelosti napravljene od recikliranih materijala iz oceana.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.