no planet b tportal
menu
Food

Brazilski oraščić: ovaj dar prirode je nova hit superhrana

26. travnja 2023. • ~3 min

U mnoštvu internet trendova koji se tiču zdrave prehrane namirnicama biljnog podrijetla, u posljednje vrijeme sve se više spominje dobrobit jednog egzotičnog orašastog ploda. Riječ je o brazilskom oraščiću. Jesu li brazilski oraščići zapravo neka vrsta superhrane ili je ovo još jedan trend koji vam stvarno neće pomoći?  Ovaj plod dolazi sa stabla brazilskog oraha u amazonskoj prašumi, a iako ima smeđu, krutu ljusku, sami oraščići su duguljasti i boje…

U mnoštvu internet trendova koji se tiču zdrave prehrane namirnicama biljnog podrijetla, u posljednje vrijeme sve se više spominje dobrobit jednog egzotičnog orašastog ploda. Riječ je o brazilskom oraščiću. Jesu li brazilski oraščići zapravo neka vrsta superhrane ili je ovo još jedan trend koji vam stvarno neće pomoći? 

Ovaj plod dolazi sa stabla brazilskog oraha u amazonskoj prašumi, a iako ima smeđu, krutu ljusku, sami oraščići su duguljasti i boje slonovače. Iako ima relativno blag okus, to nije razlog zašto je toliko hvaljen. Njegove zdravstvene prednosti su ono zbog čega je sve više u fokusu. 

Kao i većina orašastih plodova, brazilski oraščići bogati su zdravim masnoćama, vitaminima, vlaknima i, budući da su vrsta orašastih plodova, proteinima. Ali oni su također povezani s nizom drugih zdravstvenih dobrobiti. Također imaju visoke koncentracije magnezija, bakra i cinka, a sadrže i antioksidanse koji mogu smanjiti upalu i čak spriječiti slobodne radikale koji uzrokuju rak.

No brazilski oraščić postaje posebno popularan jer sadrži velike količine minerala selena. Zapravo, oni su jedan od najvećih prirodnih prehrambenih izvora selena. Samo jedan brazilski oraščić može sadržavati do 91 mikrograma selena — što je prilično značajno u odnosu na preporučeni dnevni unos.

Uz reguliranje hormona i smanjenje upale, niske razine selena mogu uzrokovati probleme sa štitnjačom, osobito kod žena. Niske razine selena također su povezane s određenim vrstama raka, kardiovaskularnim bolestima, pa čak i kognitivnim padom kod starijih osoba.

Međutim, možete konzumirati i previše selena. Ako jedete previše brazilskih oraščića, možete prijeći zdravu granicu. Previše selena može uzrokovati mučninu, lomljivu kosu, loš zadah, probleme sa živčanim sustavom, probavne smetnje, pa čak i promjene raspoloženja. Dakle, kao ni u čemu drugom, nemojte pretjerivati. Prema smjernicama, ne biste trebali konzumirati više od dva brazilska oraščića dnevno.

Ali je li uzgoj ovog ploda ekološki prihvatljiv? Za razliku od, na primjer berbe badema, berba brazilskih oraščića je prilično niskog utjecaja na okoliš. Naime, biljka se može razmnožavati i rasti samo u prirodnim prašumama. Mnogi su pokušali održati ljudski stvorene plantaže stabala brazilskog oraha, ali to se nije pokazalo uspješnim. Tako da se znanstvenici slažu da je ovaj plod na neki način proizvod koji promiče očuvanje šuma, jer da biste nastavili žetvu orašastih plodova u komercijalnim razmjerima, morate zaštititi šumu.

Stoga nastavite jesti brazilske oraščiće, bez osjećaja krivnje — samo ih nemojte pojesti previše.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.