no planet b tportal
menu
Mindfulness

Briga o sebi zimi: devet savjeta za bolje raspoloženje

14. prosinca 2022. • ~5 min

Mračna sezona nimalo ne olakšava postizanje dobrog raspoloženja. Obično se probudite u mraku i vratite kući u mraku. Ali, ovo je također savršeno vrijeme da se samo brinete o sebi -  i to vrlo svjesno. Evo naših savjeta za rutinu koja bi vam trebala pomoći da se osjećate ugodno toplo čak i u sivom razdoblju godine. Udobno se smjestite Prvi savjet zvuči tako jednostavno, ali za mnoge ga nije tako…

Mračna sezona nimalo ne olakšava postizanje dobrog raspoloženja. Obično se probudite u mraku i vratite kući u mraku. Ali, ovo je također savršeno vrijeme da se samo brinete o sebi –  i to vrlo svjesno. Evo naših savjeta za rutinu koja bi vam trebala pomoći da se osjećate ugodno toplo čak i u sivom razdoblju godine.

Udobno se smjestite

Prvi savjet zvuči tako jednostavno, ali za mnoge ga nije tako lako provesti. Udobnost je dobar prvi korak prema brizi o sebi. Osmišljen je kako bi vam pomogao integrirati odmor u vaš svakodnevni život i misliti samo na sebe. Ugodu i, kako Danci kažu, hygge osjećaj možete postići vrlo jednostavnim sredstvima u svoja četiri zida. Što kažete na mekanu dekicu za vaš kauč, mirisnu svijeću ili neke lijepe jastuke? Takve male stvari mogu napraviti veliku razliku. I vrlo važno: ne smijete raditi ništa. Ležanje u kadi ili na sofi, samo se opuštajte i protežite noge.

Priuštite si tretman ljepote

Prevedeno, self-care znači nešto poput samonjege ili brige o sebi i gotovo ništa ne pristaje bolje od opsežnog tretmana ljepote za bijeg od stresa svakodnevice. Hranjiva maska za lice može biti prava poslastica za osjetila, a njeguje i suhu zimsku kožu. Hidratantna maska obogaćena brojnim biljnim uljima, hidratantnim glicerinom i vitaminom E te hijaluronskom kiselinom koja veže vlagu, idealna je za suhu i normalnu kožu. 

Napokon pročitajte knjigu koja toliko dugo leži na polici

Ako vrijeme nije dobro za šetnju, možda konačno možete odvojiti vrijeme i pročitati onu knjigu ili časopis koji je tako dugo stajao na vašem stolu. Prema studijama, čitanje može smanjiti razinu stresa (mjerenu otkucajima srca) do 68 posto. 

Pobjegnite od svakodnevice

Ako vam je stres na previsokoj razini, možda je vrijeme da spakirate kofere i odete na godišnji odmor. To može biti vikend u wellness hotelu u blizini ili malo dalje. Portugal, primjerice, čak i zimi ima ugodnih 15 stupnjeva i također je pravo kulinarsko odredište iz snova. A možda je dovoljno da samo odete u drugi grad i uživate u promjeni okoline.

Svjesno uživajte u trenutku

Svakodnevno se suočavamo s raznim zahtjevima. Drugi imaju zahtjeve prema nama kako bismo trebali raditi, ponašati se i izgledati. Ali također imamo zahtjeve prema sebi – što želimo postići, kako želimo živjeti. Zadovoljstvo se ponekad izgubi u vrtlogu tih zahtjeva i očekivanja. Uostalom, imamo pravo biti fit i zdravi. Također je pohvalna tvrdnja ako si svjesno priuštite nešto između. Pogotovo sada u vrijeme božićnih sajmova, mirisnih začina, sasvim je u redu uživati u kuhanom vinu, medenjacima, vrućim kestenima ili maminoj pečenoj purici.

Počnite pisati dnevnik

U osnovi, vođenje dnevnika znači da vodite knjigu svojih misli i osjećaja. Međutim, nije poanta zapisati ono što ste doživjeli. Više se radi o svjesnom bavljenju određenim aspektom. Svaki unos može se napraviti pod određenim pitanjem, poput “Što vas čini sretnim?” ili “Koje izazove trenutno svladavate?” ili “Koji uspjeh danas slavite?”.

Također možete koristiti svoj dnevnik kao neku vrstu bilježnice, unositi obveze, bilježiti navike ili zapisivati uvide. Vođenje dnevnika odnosi se na sabranost i promišljanje. Riječ je o stvarima koje nažalost često ne nalaze mjesto u stresnoj svakodnevici.

Meditacija i vježbe za sekundarnu brigu o sebi

Pojam sekundarne brige o sebi odnosi se na vježbe i radnje koje radimo kako bismo se trajno i holistički brinuli o sebi. Tek poslije imaju pozitivan učinak na naš organizam . Ono “glupo” u vezi s tim: u početku se te stvari mogu činiti pomalo iscrpljujućim. Sport je najbolji primjer za to. Sport je zdrav, oslobađa od stresa i dugoročno je dobar za nas, fizički i psihički. Joga spaja fizičku aktivnost s nekom vrstom samocentriranja kroz meditaciju. Ovo ponekad nije za svakoga, ali može uvelike pomoći da malo više razmislite o sebi i procesuirate svakodnevicu.

Organizirajte svoje obveze

Da biste vratili više mira i spokoja, malo reda nije tako loše. Osobito kada je u pitanju određivanje prioriteta obaveza. Ponekad pomaže jednostavno napraviti popis, zabilježiti nadolazeće aktivnosti i zadatke i raditi ih jedan za drugim. Ponekad nam najjednostavnije stvari mogu olakšati svakodnevni život.

Recite ne češće

To se posebno odnosi na one koji su uvijek tu kada se od njih nešto traži ili nekome treba pomoć. Naravno, to ne znači da ne biste trebali pomoći svom najboljem prijatelju da se preseli. Ali dobro je kritički propitivati određena očekivanja drugih koja se ponavljaju. Pogotovo kada vam oduzmu više energije nego što je dobijete natrag.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.