Brojne prednosti konzumacije morskih algi
Jestive morske trave i alge skupina su vodenih biljaka koje se nalaze u oceanima i morima. Iako je konzumacija morskih algi uglavnom uobičajena u azijskim zemljama, danas morske alge postaju sve popularnije kao sastojak niza hrane i pića. To posebno uključuje sushi, gdje se nori alge koriste kao jestivi omoti za nadjeve od povrća, ribe i riže. Istraživanja pokazuju da su ljudi u zapadnim zemljama manje upoznati s morskom travom…

Jestive morske trave i alge skupina su vodenih biljaka koje se nalaze u oceanima i morima.
Iako je konzumacija morskih algi uglavnom uobičajena u azijskim zemljama, danas morske alge postaju sve popularnije kao sastojak niza hrane i pića. To posebno uključuje sushi, gdje se nori alge koriste kao jestivi omoti za nadjeve od povrća, ribe i riže.
Istraživanja pokazuju da su ljudi u zapadnim zemljama manje upoznati s morskom travom kao sastojkom. Uz iznimku sushija, potrošnja morske trave je relativno niska u većini zapadnih zemalja. Okus i poznatost bila su dva čimbenika koja su imala najveći utjecaj na volju sudionika da probaju i kupe hranu na bazi morskih algi. Zato je potrebna obuhvatna kampanja informiranja potrošača o benefitima takvih namirnica.
Morske alge vrlo svestran i hranjiv izvor hrane koji može koristiti našoj prehrani. Morske alge često su bogate vlaknima i bogate su vitaminima i mineralima. To uključuje jod i vitamin B12, koji mogu nedostajati u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. A morske alge mogu se dodati nizu proizvoda zbog njihovog okusa te se mogu koristiti za zgušnjavanje juha ili stabilizaciju teksture sladoleda. Kako morske alge imaju umami okus, mnogi kuhari također preferiraju morske alge kao način da poboljšaju dubinu okusa u svojim jelima.

Razmišljanje o tome što jedemo postalo je važna točka razgovora o okolišu. Kako sve više nas pokušava jesti manje mesa i mliječnih proizvoda, vidimo porast potrošnje biljnih proizvoda, biljnog mlijeka (sojino, bademovo, rižino i zobeno mlijeko ) i druge mliječne alternative (kao što su jogurt i sir bez mliječnih proizvoda). Na trenutnom tržištu, biljno “meso” obično se proizvodi od soje, s drugim biljnim proteinima uključujući grašak, gljive i pšenicu.
Važno je napomenuti da bi morske trave i alge mogle biti dostojni dodaci ovom popisu. Iako se sadržaj bjelančevina u morskim algama razlikuje od vrste do vrste (osobito dok prolaze kroz proces proizvodnje), proteini mogu činiti do 25% suhe težine za zelene morske alge i 47% za crvene morske alge. To znači da bi se morske alge mogle koristiti kao dodatak nutritivnom sadržaju proteinskih alternativa.
Naravno, postoje i neke prepreke koje se moraju uzeti u obzir. Na primjer, poput druge biljne alternativne hrane, morska trava može biti skuplja, a dostupnost u trgovinama ograničena je u usporedbi s ponudom preko interneta. Također, budući da na hranjive tvari u morskim algama utječu vode u kojima rastu, prevelika konzumacija ili konzumiranje morskih algi iz nereguliranih izvora može utjecati na sigurnost hrane.
Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.