no planet b tportal
menu
Mindfulness

Budite promjena koju zazivate

16. ožujka 2021. • ~14 min

Već i ptice na grani pjevaju pjesmu o tome koliko se u zadnje vrijeme trubi o tome da je ključno živjeti ekološki što osvještenije. I tome je tako s dobrim razlogom. Čovjek je od početka industrijske revolucije pomaknuo brda i doline i stvorio svijet koji mu je po mjeri.  Nažalost. Ne i na dobrobit prirode. Naš je planet taj koji plaća cijenu našeg napretka i komfora u kojem uživamo u sve…

Već i ptice na grani pjevaju pjesmu o tome koliko se u zadnje vrijeme trubi o tome da je ključno živjeti ekološki što osvještenije. I tome je tako s dobrim razlogom. Čovjek je od početka industrijske revolucije pomaknuo brda i doline i stvorio svijet koji mu je po mjeri.  Nažalost. Ne i na dobrobit prirode. Naš je planet taj koji plaća cijenu našeg napretka i komfora u kojem uživamo u sve većoj mjeri. Vrijeme da barem pokušamo vratiti nešto od onoga što smo planetu oduzeli kako bismo sebi, a u konačnici i generacijama koje dolaze, u zalog ostavili ipak barem malo bolje stanje nego što smo ga zatekli. 

U nastavku vam donosimo, koliko vam se to god banalnim činilo, jednostavne, ali itekako efikasne načine pomoću kojih ćete to postići. Jer, kako ona dobra stara kaže, promjena počinje s nama.  

Učinimo svoju kuću ekološki prihvatljivijom 

Iako domovi možda ne zagađuju onoliko koliko to radi teška industrija, postoje mnoge stvari koje mi kao vlasnici domova možemo učiniti kako bismo svoje domove učinili ekološki prihvatljivijima. Važno je napraviti promjene gdje god je to moguće, a naš dom je nešto nad čime imate kontrolu – pa zašto ne napraviti promjenu? 

Uložimo u obnovljivu energiju za struju 

Način na koji kućanstva mogu biti ekološki prihvatljivija jest ulaganje u obnovljive izvore energije što je tim važnije jer većina kućanstava koristi mrežu koja struju vuče iz neodrživih izvora – poput nafte ili plina. 

Solarni paneli primjer su tehnologije obnovljive energije koja koristi sunce kao izvor energije. Ovaj fotonaponski sustav koristi sunčevu energiju i pretvara je u električnu energiju. Postupak je mnogo ekološki čišća opcija od korištenja energije dobivene izgaranjem fosilnih goriva. 

Promijenimo izvor grijanja 

Drugi način da budemo ekološki prihvatljiviji je odabir obnovljive metode za grijanje vašeg doma. Kotlovi su primjer izvora grijanja koji može biti ekološki prihvatljiviji. Kako se kotlovi mogu uglavnom napajati s četiri različita goriva, vlasnici kuća mogu odlučiti što bi bilo najbolje za njihovu kuću. Mogućnosti se kreću od plinskih kotlova, kotlova na naftu, električnih kotlova i kotlova na biomasu. 

Ekološke proizvode za čišćenje 

Mnogi uobičajeni proizvodi za čišćenje sadrže razne sastojke koji su štetni za okoliš. Zapravo, puno kemikalija koje se koriste za čišćenje odjeće, posuđa i kuće na kraju uzrokuju štetu našem planetu i njegovoj biološkoj raznolikosti.  Kemikalije poput deterdženata, konzervansa ili sredstava za pjenjenje one su koje najviše štete prirodi. Prelazak na proizvode koji sadrže održivo uzgojene sastojke koji ne iscrpljuju ekosustav niti mu nanose štetu.  Zato bismo se trebali odlučiti za proizvode koji ne sadrže sintetičke sastojke. 

Ekološki toaletni papir 

Ne biste vjerovali koliko je potrebno posjeći stabala kako bi se napravile role toaletnog papira. Reći ćemo vam. Samo za jednu tonu papira potrebno je najmanje 17 stabala i 90.921! Budući da prosječna osoba godišnje koristi 100 rola, korištenje uobičajenog toaletnog papira nije održiva navika.  

Stoga se preporuča korištenje ekološki toaletni papir izrađenog od bambusa. Kako bambus raste 100 centimetara u roku od 24 sata, toaletni papir izrađen od bambusa mnogo je održivija opcija u odnosu na uobičajeni toaletni papir. 

Kako biti ekološki osvješteniji u svom svakodnevnom životu 

Budući da se mnoge aktivnosti obavljaju podsvjesno kao dio naše svakodnevne rutine, postoji velika šansa da neke, ako ne i većina aktivnosti, nisu uvijek za prirodu dostupna opcija. Potrebno je samo nekoliko prilagodbi kako biste svoje navike promijenili u ekološki prihvatljivije opcije. Bolje je osigurati da promjene budu održive tijekom duljeg vremenskog razdoblja, kako bi promjene mogle postati uobičajene. 

Više ekološki prihvatljivih boca za vodu 

Kupnja boca s vodom uobičajena je praksa – posebno u toplije vrijeme. Međutim, puno boca s vodom završi u oceanu jer ih mnogi ljudi ne uspiju pravilno reciklirati. To rezultira velikom stopom onečišćenja u našim oceanima i cjelokupnom okolišu. Osobito uzmemo li u obzir da se jedna plastična boca s vremenom razbiti na 10.000 mikroplastičnih dijelova – a ovo mikroplastično onečišćenje nevjerojatno je teško očistiti. Rješenje ovog problema je ulaganje u bocu za vodu koja nije samo višekratna, već i odgovarajuće veličine, tako da je možete ponijeti sa sobom kad god putujete. Ponovna upotreba bočice za vodu također dugoročno štedi novac jer će trebati kupiti manje plastičnih boca. 

Ekološki šampon 

Baš poput sastojaka u proizvodima za čišćenje, i ‘normalni’ šamponi i regeneratori sadrže razne sastojke koji se ispiru u odvod te naposlijetku završe u oceanu. Kemikalije u tim sastojcima često su otrovne prirode i ne smiju se koristiti. Gdje god završe, mogu naštetiti biološkoj raznolikosti.  Pri kupovini šampona bolje je zato odlučiti se za nesintetičke sastojke. Kako će se bočice sa šamponom u konačnici tretirati isto kao i ostali plastični predmeti, potrošači se mogu odlučiti za pločice sapuna pogodne za kosu. To je izvrsna alternativa jer su ove kuglice sapuna često izrađene od prirodnih, biorazgradivih sastojaka. 

Reciklirani papir za poklone 

Kako puno drveća ulazi u proizvodnju papira – bilo da se radi o toaletnom papiru, običnom papiru za pisanje ili ambalaži, važno je biti pažljiv i ulagati u papir koji se može reciklirati. Još 2017. godine u svijetu je proizvedeno približno 419,69 milijuna metričkih tona i kartona. Na temelju tih podataka krećemo lošom putanjom u pogledu onečišćenja papira i kartona ako proizvodnja ne stane. 

Elektro automobili umjesto dizelaša i benzinaca  

Automobili su glavni uzrok globalnog zatopljenja -uglavnom zbog količine onečišćenja koje emitiraju. Dizel i benzinski automobili glavni su krivci za emisiju CO2. Baš zato električni i hibridni automobili rastu u popularnosti. Oni uglavnom rade na baterije, a ne na gorivo koje gori. Hibridni se automobili, s druge strane, koriste i kao izvor goriva, ali zamjenjuju izvore jer im kapacitet goriva postaje nizak. 

Reciklirana odjeća 

Štetni učinci koje proizvodnja odjeće ima na okoliš prilično su značajni. Najštetnija je brza moda, jer se odjeća koja spada u ovu kategoriju proizvodi u ogromnim količinama. Te se količine proizvode samo u milijardama, što može potrajati i do 200 godina da se razlože za određena sintetička vlakna (poput poliestera). Te vrste vlakana prijete i našoj biološkoj raznolikosti. Prilikom pranja ove odjeće mikroplastična vlakna završavaju u oceanima, a životinje ih u konačnici unose u organizam. Zato bismo trebali voditi računa o vrsti odjeće koju kupujemo i potražiti tvrtke koje su obećale smanjiti emisiju i onečišćenje vode zbog proizvodnje odjeće. 

Smrt plastičnim slamkama za jednokratnu upotrebu 

Velika Britanija potvrdila je zabranu plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu kao dio 25-godišnjeg plana zaštite okoliša. Budući da je plastični otpad jedan od najvećih ekoloških izazova s kojima se suočavaju Velika Britanija i svijet, zabrana slamki napravit će veliku razliku. Na svijetu postoji preko 8,3 milijarde tona plastike, a velika većina ne ulazi u postupak recikliranja. Razgradnje slamke može potrajati i do 200 godina šteteći životima i okolišu tijekom ovog dugog procesa. Metalna ili bambusova slamka stoga se nameće kao puno bolji izbor. To nije samo zdravije za okoliš, već je i isplativo rješenje. Kad ste u kafiću ili restoranu recite svom poslužitelju da biste se radije odrekli slamke u svom piću. 

Kupujte proizvode koji su biorazgradivi 

Sve stvari imaju svoj rok trajanja. Iako ne možete kontrolirati hoće li proizvodi koji bacate završiti na mjestu gdje će se reciklirati i ponovno upotrijebiti, ipak možete kupiti proizvode koji su izrađeni od nesintetičkih sastojaka i biorazgradivi. Biorazgradivi se proizvodi otapaju zbog kontakta s bakterijama i gljivicama. Što znači da ako dođu u kontakt s prirodom, neće nanijeti štetu okolišu jer nestaju uslijed prirodnih procesa. 

Jedite manje mesa 

Meso i mliječni proizvodi odgovorni su za većinu emisija stakleničkih plinova (GHG) u poljoprivrednoj industriji. Emisije se javljaju od faze proizvodnje, do obrade, pakiranja i konačno do posluživanja. Ratarstvo oslobađa dva snažna staklenička plina: metan iz stoke tijekom probave uslijed enteričke fermentacije i dušikov oksid kao neizravni proizvod organskih i mineralnih dušičnih gnojiva. 

Kako je većina emisija rezultat proizvodnje i pripreme mesa i mliječnih proizvoda, konzumiranje manje mesa bio bi pozitivan doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova. Iako se neki odlučuju na drastičnu promjenu prehrane na vegansku, jednostavno smanjenje unosa mesa već može imati velik utjecaj. 

Kako biti ekološki osvješteniji na poslu 

Svjesnost okoline ne mora biti ograničena na dom. Mnogo je različitih stvari koje zaposlenici mogu učiniti kako bi smanjili štetu na okolišu i učinili aktivnosti na svom radnom mjestu održivijima. 

Pazite na papir za printanje 

Uredi gutaju papir za printanje. Da, printanje ponekad jest neophodno, ali treba li vam stvarno svaki onaj papir koji kroz dan potrošite samo kako biste bili sigurno da vam je informacija nadohvat ruke? Vjerujte nam, kompjuteri su organiziraniji od neurednih stolova.

Potaknite zaposlenike na korištenje javnog prijevoza 

Ovisno o udaljenosti od kuće zaposlenika do radnog mjesta, postoje različiti načini putovanja na posao. Iako vam se čini da je korištenje automobila najlakša i najbrža opcija, vlakom ili autobusom manje zagađujemo okoliš. Ovisno o biciklističkoj infrastrukturi vašeg grada, čak biste se i odlučili voziti bicikl na posao. 

Mudro koristite električnu energiju 

Uredi trebaju električnu energiju za napajanje svoje opreme, sadržaja, objekata. Međutim, važno je biti svjestan potrošnje energije i svjestan onoga što se traži. Jedan od načina kojim kompanije mogu doprinijeti zelenijem uredu jest isključivanje električnih uređaja kada se oni ne koriste. Štoviše, sve veći broj velikih tehnoloških korporacija koristi zelenu energiju da zadovolji svoje potrebe za električnom energijom. 

Potaknite Mantru na „Smanjivanje, ponovna upotreba, recikliranje“ 

Ova tri dobro poznata načela gospodarenja otpadom učinit će vaš ured ekološki prihvatljivijim. Uredi bi trebali postaviti različite spremnike za različite vrste proizvoda. Koristite kante za recikliranje limenki za papir, plastiku i bezalkoholna pića, umjesto da sve bacate u jednu kantu. 

Upotrijebite spremnike za hranu koji se mogu reciklirati kako biste smanjili otpad 

Kada poslužujete hranu u uredskoj kantini ponudite zaposlenicima spremnike za hranu koji se mogu reciklirati kako bi ostatke hrane mogli ponijeti kući. To će uvelike smanjiti rasipanje hrane, što je veliki problem u svijetu.  

Kako putovati održivo 

Postoje negativni aspekti povezani s čestim putovanjima, poput onečišćenja i oštećenja lokalnih kultura. Stoga je sve veći trend promicanja održivih putovanja i ekološki prihvatljivijih odmora. 

Što možete, isključite iz struje prije putovanja 

Čak i ako su elektronički uređaji isključeni ili u stanju mirovanja, oni i dalje koriste struju. Predugo izbivanje troši puno energije koja bi se inače mogla isključiti. Stoga prije odlaska na godišnji odmor isključite uređaje iz zidnih utičnica kako biste uštedjeli električnu energiju. Svako domaćinstvo u Velikoj Britaniji godišnje troši oko 50 – 86 funti na napajanje uređaja koji ostaju u stanju pripravnosti ili se ne koriste. 

Izbor zelenijeg načina putovanja 

Što se tiče ekološke svijesti, način prijevoza ima velik utjecaj na okoliš. Ogromna je razlika u tome koliko CO2 emitiraju automobil i zrakoplov. Zapravo, jedan let od New Yorka do Los Angelesa proizvodi 20 posto emisije CO2 koje automobil emitira u godinu dana. Ovisno o odredištu, možda je bolje voziti, a ne letjeti. Konkretno u Europi, većina je velikih gradova vlakom jako dobro povezana što letenje čini sve manje potrebnim. 

Odmori na krstarenjima postaju sve popularniji, no ovi veliki brodovi uvelike doprinose emisijama stakleničkih plinova. Flota od 47 brodova za krstarenje Carnival Corporation emitira 10 puta više sumpornih oksida (SOx) nego što to čini 100 milijuna automobila. Važno je biti svjestan utjecaja svog odmora na okoliš i odlučiti se za održivije odmore kad je to moguće. 

Manje je više  

Let prema stranim odredištima emitirat će emisije bez obzira na sve. Međutim, ako je jedina opcija letenja, putnici mogu pokušati spakirati manje prtljage kako bi ipak mogli smanjiti količinu zagađenja. Što više prtljage zrakoplov nosi sa sobom na svojim putovanjima, to je potrebno više goriva da avion leti. 

Green Key certificirani smještaj 

Kada tražite smještaj u inozemstvu, važno je potražiti mjesta koja su najodrživija u aktivnostima koje obavljaju. Odabir smještaja s certifikatom Green Key jedan je od načina za to. Da bi dobili certifikat, potrebno je ispuniti 13 kriterija. Imati certifikat Zelenog ključa znači da smještaj poštuje lokalne kulture i njihove tradicije, brine o okolišu, fer i ravnopravno postupa sa svojim zaposlenicima, kao i još puno toga. 

Kako školsko iskustvo učiniti zelenijim 

Roditelji mogu učiniti puno stvari kako bi osigurali da njihova djeca budu ekološki osvještenija u školi. Bilo da se radi o pješačenju vašeg djeteta do škole ili osiguranju da koriste ekološki prihvatljiv školski pribor. Inspiriranje djece za doprinos zelenijem okolišu i svijetu nešto je što možemo i trebamo činiti. 

Doniranje odjeće 

Umjesto bacanja odjeće svi bismo trebali razmisliti o tome da odjeću poklonimo ili prodamo. Zasigurno znate da postoje određeni lanci koji otkupljuju staru odjeću. Zašto to ne i iskoristiti? 

Ulažite u elektroničke uređaje umjesto u papir 

Budimo realni. Tehnologija je preuzela naše živote. Nitko od nas više bilješke ne mora hvatati olovkom i papirom. Iako ulaganje u prijenosno računalo ili tablet može biti skupo, vaše dijete ne samo da može uštedjeti vrijeme u bilježenju, već može pomoći u smanjenju otpadnog papira u školi.