no planet b tportal
menu
Food

Čaj od komorača donosi sjajne blagodati za vaš organizam

14. ožujka 2023. • ~3 min

Vjerojatno ste vidjeli komorač u trgovini, to veliko zeleno povrće s bijelom i svjetlozelenom lukovicom, stabljikama poput celera i pernatim listovima koji izgledaju poput kopra. Postoji bezbroj ukusnih načina kuhanja s komoračem. Narežite ga na tanke ploške za hrskavu salatu od sirovog povrća ili ga pecite na kriške dok ne omekša i upotrijebite lišće za ukrašavanje. Sjemenke komorača također se često koriste u kuhanju i daju receptima poseban okus nalik…

Vjerojatno ste vidjeli komorač u trgovini, to veliko zeleno povrće s bijelom i svjetlozelenom lukovicom, stabljikama poput celera i pernatim listovima koji izgledaju poput kopra. Postoji bezbroj ukusnih načina kuhanja s komoračem. Narežite ga na tanke ploške za hrskavu salatu od sirovog povrća ili ga pecite na kriške dok ne omekša i upotrijebite lišće za ukrašavanje. Sjemenke komorača također se često koriste u kuhanju i daju receptima poseban okus nalik na anis.

Komorač potječe iz područja uz Sredozemno more i odavno se koristi u medicinske svrhe. 

Povijesno gledano, komorač se koristio za širok raspon bolesti. Na primjer, komorač se koristio za probavne, reproduktivne i endokrine probleme. Studije pokazuju da komorač također ima antimikrobna, antivirusna i protuupalna svojstva. I nije samo jedan dio komorača koristan. Njegova stabljika, plod, listovi, sjemenke i sama cijela biljka medicinski se koriste u različitim oblicima u liječenju raznih bolesti. 

Jedan popularan i jednostavan način da dobijete neka od zdravih terapeutskih svojstava komorača je da ga pijete kao čaj. Čaj od komorača najčešće se priprema od sjemenki komorača koje su lagano zdrobljene kako bi otpustile svoja ulja bogata hranjivim tvarima.

Iako čaj od komorača obično nije prvi izbor čaja za prohladan dan, ovih pet iznenađujuće moćnih zdravstvenih prednosti, prema istraživanjima i nutricionistima, mogu vas uvjeriti da ga isprobate.

Čaj od komorača podržava probavu i zdravlje crijeva

Trenutno je jedna od najpopularnijih upotreba komorača ona za pomoć probavi, jer doprinosi radu mišića gastrointestinalnog sustava kako bi se smanjili plinovi, nadutost i grčevi. Jedna studija pokazuje da je čaj od komorača bio učinkovit u pomaganju u oporavku crijeva kod žena koje su nedavno imale operaciju ginekoloških zloćudnih bolesti.

Čaj od komorača donosi dozu antioksidansa

Čaj od komorača također se konzumira zbog njegovog antioksidativnog statusa. Unos antioksidansa pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Ti slobodni radikali često mogu dovesti do pojačane upale u tijelu i kroničnih bolesti. Antioksidansi pomažu spriječiti ovaj oksidativni stres, koji je povezan s rakom, srcem i respiratornim problemima. 

Čaj od komorača može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva

Baš kao što komorač može pomoći u opuštanju mišića u crijevima kako bi se olakšala probava, istraživanja su također zaključila da može biti koristan lijek za ublažavanje intenziteta bolnih menstrualnih grčeva uzrokovanih kontrakcijama maternice.

Čaj od komorača ima antibakterijska svojstva

Iako su potrebna daljnja istraživanja, čaj od komorača obećava u antibakterijskim svojstvima protiv određenih bolesti. Rezultati jedne studije pokazali su dobru inhibicijsku aktivnost protiv testiranih bakterija i možda bi bilo vrijedno istražiti ovo svojstvo čaja od komorača u budućnosti.

Čaj od komorača može biti koristan za kontrolu apetita

Istraživanje pokazuje da sjeme komorača može posebno pomoći u zdravlju crijeva i suzbijanju apetita, što može biti koristan način za suzbijanje prejedanja. Mala studija pokazala je smanjenje gladi i povećan osjećaj sitosti nakon što su sudionici s prekomjernom težinom konzumirali čaj od komorača.