no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Čak devet od 10 morskih vrsta bi moglo izumrijeti do 2100. godine

26. rujna 2022. • ~2 min

Znanstvenici su donijeli alarmantno upozorenje: ako se planet nastavi zagrijavati trenutnom brzinom, do kraja ovoga stoljeća oko 90 posto morskih vrsta moglo bi postati izumrlo.  Ovakvo mračno predviđanje rezultat je znanstvenog istraživanja 25 tisuća vrsta koje uključuju ribe, morske biljke, bakterije i jednostanične organizme koji obitavaju u svjetskim oceanima i morima.  U slučaju najgoreg scenarija koji uključuje nastavak sadašnje emisije stakleničkih plinova i porast globalne temperature za tri do pet…

Znanstvenici su donijeli alarmantno upozorenje: ako se planet nastavi zagrijavati trenutnom brzinom, do kraja ovoga stoljeća oko 90 posto morskih vrsta moglo bi postati izumrlo. 

Ovakvo mračno predviđanje rezultat je znanstvenog istraživanja 25 tisuća vrsta koje uključuju ribe, morske biljke, bakterije i jednostanične organizme koji obitavaju u svjetskim oceanima i morima. 

U slučaju najgoreg scenarija koji uključuje nastavak sadašnje emisije stakleničkih plinova i porast globalne temperature za tri do pet stupnjeva Celzijusa, devet od deset morskih vrsta bit će pod kritičnim rizikom gubitka prirodnog staništa. Kako kažu znanstvenici zaslužni za istraživanje, klimatske promjene predstavljaju ogromnu opasnost za zemlje u razvoju koje svoj boljitak uvelike oslanjaju na ribolov. 

Razina izumiranja koja prijeti planetu nije zabilježena u posljednjih 250 milijuna godina, još od razdoblja i velikog izumiranja u razdoblju Perma i Trijasa, kada je, prema pretpostavkama, izumrlo 90 posto svih vrsta na Zemlji. 

Tračak nade daje činjenica da se procijenjeni rizik za izumiranje može skoro pa potpuno smanjiti ako se zaustavi rapidno zagrijavanje planeta. Smanjenje emisija stakleničkih plinova doprinijelo bi vraćanju stabilnosti ekosustavima i posebno preokrenulo štetne trendove u zemljama u razvoju.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.