no planet b tportal
menu
Food

Četiri načina kako iskoristiti listove rabarbare

11. kolovoza 2022. • ~2 min

Za razliku od sličnog korjenastog povrća poput mrkve ili rotkvice, listovi rabarbare nisu jestivi. Listovi ove biljke sadrže velike količine oksalne kiseline koja pri konzumaciji može izazvati oštećenja bubrega, a u težim slučajevima čak i smrt. Ipak, ako ste nabavili veće količine rabarbare i ne znate što učiniti s listovima, donosimo neke prijedloge kako ih praktično iskoristiti. Iskoristite listove kao sjajilo za vaše lonce i tave Oksalna kiselina je spoj…

Za razliku od sličnog korjenastog povrća poput mrkve ili rotkvice, listovi rabarbare nisu jestivi. Listovi ove biljke sadrže velike količine oksalne kiseline koja pri konzumaciji može izazvati oštećenja bubrega, a u težim slučajevima čak i smrt. Ipak, ako ste nabavili veće količine rabarbare i ne znate što učiniti s listovima, donosimo neke prijedloge kako ih praktično iskoristiti.

Iskoristite listove kao sjajilo za vaše lonce i tave

Oksalna kiselina je spoj koji izvrsno čisti nehrđajući čelik i daje mu sjaj. Prokuhajte listove rabarbare u posudama od nehrđajućeg čelika i posude će zasjati kao nove. Naravno, nakon procedure, posude dobro operite kako bi uklonili moguće ostatke štetnog spoja. 

Otjerajte nametnike s nejestivih biljki

Prokuhajte listove te vodu od kuhanja pomiješajte s malo običnog sapuna i dobiti ćete organski pesticid kojim možete otjerati nametnike. Pripazite samo da takvo sredstvo koristite isključivo za nejestive biljke u vašem vrtu ili na balkonu.

Napravite prirodno bojilo

Ako se bavite pletenjem, listovi rabarbare mogu poslužiti za izradu prirodnog bojila za materijale poput vune. Prokuhajte listove te potom prokuhajte materijal u istoj vodi i dobiti ćete predivnu zelenu boju. 

Iskoristite listove za kompost

Listovi rabarbare mogu poslužiti kao fenomenalan kompost. Korijeni vaših biljaka neće apsorbirati oksalnu kiselinu iz tla, tako da taj kompost neće biti nimalo toksičan.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.