no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Četiri tretmana za mrlje od akni koje možete napraviti kod kuće

2. svibnja 2023. • ~3 min

Svima nam je poznat ovaj scenarij: očajničko nanošenje svakog proizvoda na ružni prištić koji kao da se stvorio na našem licu preko noći. Čini se da se prištić uvijek pojavljuje u najgorem mogućem trenutku, pa ako ste ozbiljno u nevolji, brzinski tretmani savršeni su za ciljanje tvrdokornih prištića. Iako je tržište prepuno tretmana za mrlje od akni, lako možete postići iste rezultate uz malo eksperimentiranja—i smjernice koje je odobrio dermatolog.…

Svima nam je poznat ovaj scenarij: očajničko nanošenje svakog proizvoda na ružni prištić koji kao da se stvorio na našem licu preko noći. Čini se da se prištić uvijek pojavljuje u najgorem mogućem trenutku, pa ako ste ozbiljno u nevolji, brzinski tretmani savršeni su za ciljanje tvrdokornih prištića. Iako je tržište prepuno tretmana za mrlje od akni, lako možete postići iste rezultate uz malo eksperimentiranja—i smjernice koje je odobrio dermatolog. Medicinski tretmani obično uključuju ključne sastojke kao što su salicilna kiselina, benzoil peroksid i azelainska kiselina, ali slične rezultate možete postići korištenjem proizvoda koje imate kod kuće.

Zdrobljeni aspirin

Aspirin je protuupalni lijek, tako da usitnjavanjem lijeka u prah/pastu, postaje savršen lijek za prištiće. Ideja je da se aspirinska pasta apsorbira kroz kožu kako bi se smanjilo crvenilo, kao i natečene papule i pustule od akni. Iako nema znanstvenih dokaza da je lijek učinkovit u liječenju akni, aktivni sastojak, acetilsalicilna kiselina, super je slična salicilnoj kiselini. Ako želite isprobati ovaj tretman, pazite na vrstu aspirina koju kupujete. Izbjegavajte obložene tablete kako biste bili sigurni da dobivate najčišće moguće sastojke prije testiranja na koži.

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima prirodna antiseptička i protuupalna svojstva, a također može djelovati i antifungalno. Dakle, u biti, nevjerojatno je u smanjivanju crvenila i oticanja prištića ili izbijanja. Ali nemojte utrljavati čisto ulje na kožu! Prilikom nanošenja na osjetljiva područja kao što je lice, čisto ulje čajevca ponekad može izazvati iritaciju, pa ga je najbolje razrijediti vlažnom vatom ili pomiješati s hidratantnom kremom prije nanošenja.

Soda bikarbona

Tko je znao da se soda bikarbona može koristiti za više od samog pečenja kruha? Očigledno, možete pomiješati ovu esencijalnu hranu za pečenje s destiliranom vodom kako biste pomogli smanjiti upalu, posebno povezanu sa začepljenim porama. I ne samo to, ako se pomiješa u kremastu teksturu, soda bikarbona može nježno oljuštiti pore kako bi uklonila ostatke koji su često uzrok akni i prištića. Ali sodu bikarbonu treba koristiti oprezno. Naime, ako se smjesi doda previše sode, može uzrokovati suhoću kože. Ključ za osiguravanje djelotvornosti DIY recepta je pravilna hidratacija kože, pa se svakako posvetite pilingu i čišćenju na ili oko područja akni i izbijanja kako biste potaknuli snažnu barijeru kože.

Jabučni ocat

Jabučni ocat godinama je bio uobičajeni lijek za mnoge različite kožne bolesti. Ima poznata antimikrobna svojstva, što ga čini izvrsnim u borbi protiv upala i crvenila. Dakako, kod ovog tretmana je također ključno razrjeđivanje. Znamo da kada ocat nije razrijeđen, može biti vrlo iritantan za kožu. Kada je previše razrijeđen, može izgubiti svoja antimikrobna svojstva. Pronalaženje pravog balansa može biti teško kada je vaš cilj poboljšati mjesto, a ne pogoršati problem. Pokušajte ga koristiti u jastučiću za toniranje na bazi vode ili kao raspršivač s 1-dijelnim jabučnim octom i 3-dijelnom vodom za najbolji učinak.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.