no planet b tportal
menu
Food

Cijene hrane, prema najavama, počele su divljati, no čini se da su Indijci otkrili genijalno rješenje koje će nam usto pomoći u borbi protiv klimatskih promjena!

4. lipnja 2021. • ~2 min

I dok i danas ponovno na naslovnicama svjetskih medija čitamo vijesti da cijene hrane u posljednjih deset godina rastu sve više, što je u skladu s predviđanjima vodećih stručnjaka koji su upravo ovaj trend najavili kao jedan od najvećih problema koji će moriti (post)pandemijsku globalnu zajednicu kao i džepove potrošača, na Dalekom se istoku događa nešto što bi moglo drastično promijeniti proizvodnju hrane. U Indiji se, naime, kako piše BBC,…

I dok i danas ponovno na naslovnicama svjetskih medija čitamo vijesti da cijene hrane u posljednjih deset godina rastu sve više, što je u skladu s predviđanjima vodećih stručnjaka koji su upravo ovaj trend najavili kao jedan od najvećih problema koji će moriti (post)pandemijsku globalnu zajednicu kao i džepove potrošača, na Dalekom se istoku događa nešto što bi moglo drastično promijeniti proizvodnju hrane.

U Indiji se, naime, kako piše BBC, pojavio jedan prilično neočekivani fenomen – sve veći broj ljudi otkriva prednosti kultiviranja morskih algi, inače jednog od najbrže rastućih sektora u svijetu proizvodnje hrane koji, usto, nudi održivu i ekološki prihvatljiviju alternativu mnogim drugim kulturama te neočekivani izvor prihoda za lokalnu zajednicu.

Kao što znamo, Indija je jedna od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu u kojoj prehrambena industrija sve teže prati golemi apetit nacije koja i dalje nezaustavljivo raste. Upravo je zato vijest da su domaći znanstvenici prepoznali vrijednost kultiviranja morskih algi prilično uzbudljiva osobito s obzirom na činjenicu da se indijska ekonomija poglavito oslanja na svoj agronomski sektor. Kako je indijska obala idealna za uzgoj algi, ovo bi moglo dodati novi zamah lokalnom gospodarstvu.

Veliki značaj za globalnu zajednicu

Pitate se kakve to veze ima s ostatkom svijeta. Odgovor je prilično jednostavan, goleme. Alge, naime, baš kao i biljke na kopnu, kao svoje pogonsko gorivo koriste ugljični dioksid – jedan od stakleničkih plinova odgovornih za sve veće posljedice klimatskih promjena – pri čemu kao nusproizvod nastaje kisik, kojim će se dodatno obogatiti podmorje čime će se stvoriti uvjeti za nastanak bogatijeg podvodnog svijeta. A jednom kad umru, na morsko dno sa sobom povlače svoje zalihe ugljičnog dioksida koji ondje ostaje zaključan u sedimentima.

No, osim činjenice što su morske alge nutritivno prilično vrijedne namirnice bogate pregrštom vitamina i minerala potrebnih za zdravlje ljudi, a usto predstavljaju i ekonomski pristupačnu kao te nerijetko ekološki prihvatljivu hranu, ova je super-hrana čiji bi nam uzgoj mogao postati veliki saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i sjajan izvor za bio-goriva, bio-gnojiva i druge ekološki prihvatljive proizvode, čiji su konvencionalni pandani krajnje štetni za okoliš i za ljude.