no planet b tportal
menu
Living

Čini se da Britanci preuzimaju vodstvo kad je u pitanju održivost. Odsad se u jednom od najvećih lanaca supermarketa proizvodi mogu kupiti u revolucionarnoj ambalaži

17. rujna 2021. • ~2 min

Najveći britanski lanac supermarketa, Tesco, od ovog tjedna svojim kupcima nudi mogućnost da određeni asortiman hrane, pića te kućnih potrepština kupe u ambalaži koja se može ponovno iskoristiti. Dio je to dugoročne strategije kompanije da smanji upotrebu jednokratne plastike. Britanci, koji u posljednje vrijeme postaju sve više ekološki osviješteni – djelomice zahvaljujući i dokumentarnim filmovima legendarnog Davida Attenborougha, moći će tako u 10 izabranih prodavaonica spomenutog lanca kupiti proizvode u…

Najveći britanski lanac supermarketa, Tesco, od ovog tjedna svojim kupcima nudi mogućnost da određeni asortiman hrane, pića te kućnih potrepština kupe u ambalaži koja se može ponovno iskoristiti. Dio je to dugoročne strategije kompanije da smanji upotrebu jednokratne plastike.

Britanci, koji u posljednje vrijeme postaju sve više ekološki osviješteni – djelomice zahvaljujući i dokumentarnim filmovima legendarnog Davida Attenborougha, moći će tako u 10 izabranih prodavaonica spomenutog lanca kupiti proizvode u ambalaži koju nakon upotrebe mogu vratiti kako bi se ona očistila te ponovno vratila u opticaj.

Trenutačno je u ponudi 88 različitih artikala – od deterdženta za pranje rublja preko kozmetičkih proizvoda do različitih napitaka kao što su Coca Cola, Tetley čajevi i Brewdog pivo, a u ovaj je eksperiment uključeno i 35 Tescovih kućnih linija riže, tjestenine, šećera te ulja.

Čini se da trend postaje sve jači

No, Tesco nije prvi komercijalni lanac koji u Britaniji nudi ovu održivu opciju kupovine. Štoviše, riječ je o trendu koji u posljednje vrijeme prihvaća sve više velikih igrača na tom tržištu – uključujući brendove kao što su to Marks&Spencer, Morrisons ili Waitrose.

A da je ovo tek početak priče, dokazuje i vijest kako su čelni ljudi iz Tesca najavili da će se u narednim mjesecima ponuda proizvoda koji se mogu nabaviti u ambalaži koja se može ponovno koristiti dodatno širiti, ukoliko se ovo testno razdoblje pokaže uspješnim.