no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Čini se da nismo ništa naučili za vrijeme pandemije. Razina stakleničkih plinova u atmosferi najviša je u povijesti!

9. kolovoza 2021. • ~2 min

Unatoč masovnom smanjenju putovanja i padu mnogih komercijalnih aktivnosti do kojih je došlo tijekom ranih mjeseci pandemije, količina ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi u svibnju dosegla svoju najvišu razinu u suvremenoj povijesti, prenosi Reuters. Vijest je to koju su potvrdili američki znanstvenici koji putem meteorološke stanice na Havajima već 63 godine pozorno prate razinu ugljičnog dioksida u atmosferi. Vrijeme je za promjene! S obzirom na to da je ugljični dioksid…

Unatoč masovnom smanjenju putovanja i padu mnogih komercijalnih aktivnosti do kojih je došlo tijekom ranih mjeseci pandemije, količina ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi u svibnju dosegla svoju najvišu razinu u suvremenoj povijesti, prenosi Reuters.

Vijest je to koju su potvrdili američki znanstvenici koji putem meteorološke stanice na Havajima već 63 godine pozorno prate razinu ugljičnog dioksida u atmosferi.

Vrijeme je za promjene!

S obzirom na to da je ugljični dioksid ključni katalizator klimatskih promjena, jasno je da u budućnosti treba ozbiljno poraditi na mjerama smanjenja fosilnih goriva, pošumljavanja i drugih praksi čiji je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova – ističe Pieter Tans, jedan od znanstvenika koji su iznijeli ove alarmantne rezultate.

Alarmantne brojke

“Godišnje u atmosferu emitiramo otprilike 40 milijardi novih metričkih tona CO2 “, tvrdi Tans. “To je planina ugljika koji kopamo iz zemlje, spaljujemo i potom puštamo u atmosferu kao CO2 – i to iz godine u godinu”, poručuje Tans.

Količina ugljičnog dioksida u zraku danas je usporediva s razinom ovog plina u atmosferi prije otprilike 4 milijuna godina kad je razina mora bila 24 metara viša nego što je to danas i kad je prosječna temperatura bila za 7 stupnjeva viša nego to bio slučaj u predindustrijskom društvu, navodi se u izvješću.