no planet b tportal
menu
Living

Čini se da su ljudi pred 3.000 godina imali održivije klima-uređaje nego mi danas. Evo o čemu je riječ i zašto je to otkriće važno!

21. rujna 2021. • ~2 min

Čovječanstvo je u stalnoj potrazi za efikasnijim rješenjima koja će doprinijeti održivijem razvoju i zelenijoj budućnosti planeta. Premda većina nas misli kako takva rješenja trebamo tražiti u inovacijama, vijest koja slijedi itekako tu tezu demantira. Američki su stručnjaci, naime, na području Bliskog istoka otkrili drevnu metodu hlađenja koja sasvim učinkovito može parirati današnjim sustavima hlađenja. Budući da konvencionalni klimatski uređaji globalno troše otprilike jednu petinu ukupne potrošnje energije, ovo je…

Čovječanstvo je u stalnoj potrazi za efikasnijim rješenjima koja će doprinijeti održivijem razvoju i zelenijoj budućnosti planeta. Premda većina nas misli kako takva rješenja trebamo tražiti u inovacijama, vijest koja slijedi itekako tu tezu demantira. Američki su stručnjaci, naime, na području Bliskog istoka otkrili drevnu metodu hlađenja koja sasvim učinkovito može parirati današnjim sustavima hlađenja.

Budući da konvencionalni klimatski uređaji globalno troše otprilike jednu petinu ukupne potrošnje energije, ovo je krajnje uzbudljiva vijest. Tim više uzmemo li u obzir činjenicu da će temperature zbog posljedica klimatskih promjena u budućnosti rasti.

Ingeniozna tehnika hlađenja

Riječ je o tehnici koja datira iz vremena antičkog Egipta, a danas ju se može pronaći u iranskom pustinjskom gradu Yazd koji se vjekovima smatra prijestolnicom inženjerske kreativnosti, piše BBC. S obzirom na to da „hvatače vjetra“ ne pogoni električna energija već energija vjetra, oni predstavljaju dostupniju i održiviju alternativu sustavima hlađenja.

Sasvim pojednostavljeno, govorimo o sustavima tornjeva čiji se mehanizam temelji na fizikalnim zakonima prirode izmjene toplog i hladnog zraka pri čemu hladni zrak koji ulazi u prostoriju putem sustava cijevi iz prostorije istiskuje topli zrak čime bez ikakvih dodatnih troškova na prirodan način rashlađuje domove.