no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Crna predviđanja su se obistinila, uragani postaju sve snažniji

19. rujna 2022. • ~2 min

Podizanje razine mora, duža sušna razdoblja, katastrofalni požari... To su samo neka od predviđanja raznih znanstvenika koji već godinama upozoravaju na posljedice klimatskih promjena. Jedno od predviđanja je bilo i ono o snazi uragana u budućnosti. Zagrijavanje vodenih površina na Zemlji dovest će do snažnijih uragana koji se u isto vrijeme sporije kreću, što predstavlja dvostruku opasnost.  Nažalost, kako podaci pokazuju, to zlokobno predviđanje postaje stvarnost. Analiza satelitskih snimaka iz…

Podizanje razine mora, duža sušna razdoblja, katastrofalni požari… To su samo neka od predviđanja raznih znanstvenika koji već godinama upozoravaju na posljedice klimatskih promjena. Jedno od predviđanja je bilo i ono o snazi uragana u budućnosti. Zagrijavanje vodenih površina na Zemlji dovest će do snažnijih uragana koji se u isto vrijeme sporije kreću, što predstavlja dvostruku opasnost. 

Nažalost, kako podaci pokazuju, to zlokobno predviđanje postaje stvarnost. Analiza satelitskih snimaka iz posljednjih 40 godina pokazuje da je mogućnost oluja razine 3 i više sve jača i češća. 

Tim znanstvenika iz američkog centra NOAA, nacionalnog centra za informacije o okolišu i Instituta za meteorološke studije Sveučilišta Wisconsin-Madison, proučavali su globalne satelitske podatke o uraganima zabilježenima između 1979. i 2017. godine. Koristeći najnaprednije analitičke modele uspjeli su identificirati određene trendove. Zaključak je kako u svakom dijelu svijeta u kojem se pojavljuju uragani, maksimalna snaga vjetra postaje sve jača. 

Jedan od glavnih autora studije, James Kossin iz centra NOAA, kaže kako taj zaključak potvrđuje predviđanja kako će zagrijavanje planeta rezultirati jačim uraganima. Kossin je već 2014. iznio zaključke kako se uragani sve više šire na sjever i jug planeta, povećavajući tako raspon njihovog razornog djelovanja te ugrožavajući sve veći broj stanovnika na Zemlji. 

Uraganske oluje tako postaju sve snažnije i destruktivnije kako na regionalnoj razini, tako i na globalnoj, što je u skladu s upozorenjima o posljedicama klimatskih promjena. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.