no planet b tportal
menu
Living

Crveni popis ugroženih vrsta sve duži; evo kako društvene mreže prijete izumiranju

(I.Barišić, foto: Marc Anderson / Alamy / Alamy / Profimedia) • 1. srpnja 2024. • ~3 min

Za preko 45.000 vrsta prijeti izumiranje, 1000 ih je više nego prošle godine, prema najnovijem Crvenom popisu ugroženih vrsta kojega je objavila Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN). Postoje i dobre vijesti za jednu europsku vrstu

Za preko 45.000 vrsta prijeti izumiranje, 1000 ih je više nego prošle godine, prema najnovijem Crvenom popisu ugroženih vrsta kojega je objavila Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN). Postoje i dobre vijesti za jednu europsku vrstu

U svojoj 60. godini, popis upozorava na životinje i biljke kojima prijeti izumiranje, ali također ističe uspješne priče o očuvanju poput iberijskog risa.

Popis sada uključuje ukupno 163 040 vrsta, što je povećanje od oko 6 000 u odnosu na prošlu godinu. Kaktusi Copiapoa, porijeklom iz čileanske obalne pustinje Atacama, slon s Bornea i divovski gušter s Gran Canarie spadaju među ugrožene vrste, otkrio je IUCN.

Trend društvenih medija među pokretačima izumiranja

Kaktusi Copiapoa već se dugo žele kao ukrasne biljke čime se pokreće ilegalna trgovina koja je pojačana društvenim mrežama na kojima entuzijasti i trgovci izlažu i prodaju kaktuse, piše Euronews.

Zapanjujućih 82 posto vrsta sada je u opasnosti od izumiranja, što je značajan skok u odnosu na 55 posto u 2013., stoji u izvješću.

Foto: Krystyna Szulecka / Alamy / Alamy / Profimedia

IUCN je rekao da je pad posljedica porasta potražnje za čileanskim kaktusima u Europi i Aziji kao ukrasnim vrstama. Krijumčari i lovokradice koji olakšavaju trgovinu, rekla je organizacija, dobili su veći pristup staništu biljaka zahvaljujući cestama i širenju stambenih objekata u području Atacame.

‘Lako je razlikovati jesu li copiapoa kaktusi poširani ili uzgojeni u stakleniku’, rekao je Pablo Guerrero, član IUCN-ove skupine za biljke.

‘Poširane kopiapoe imaju sivu nijansu i prekrivene su prašnjavim cvjetovima koji štite biljke u jednoj od najsuših pustinja na Zemlji, dok kultivirane biljke izgledaju zelenije.’

Ažuriranje za 2024. također ističe azijskog slona na Borneu kao ugroženu vrstu. Procjenjuje se da je samo oko 1000 Borneanskih slonova ostalo u divljini, prema analizi IUCN-a.

Populacija se smanjila tijekom proteklih 75 godina prvenstveno zbog opsežne sječe šuma na Borneu, uništavajući velik dio staništa slonova.

Sukobi s ljudima, gubitak staništa zbog poljoprivrede i plantaža drva, razvoj rudarstva i infrastrukture, krivolov, izloženost agrokemikalijama i sudari vozila također prijete vrsti, rekao je IUCN.

Popis je također otkrio ‘zapanjujući’ pad endemskih gmazova – golemog guštera i skinka – na Kanarskim otocima i Ibizi zbog grabežljivosti invazivnih zmija.

U suprotnoj priči, napori za očuvanje oživjeli su iberijskog risa s ruba izumiranja, pri čemu se populacija povećala sa 62 odrasle jedinke 2001. na 648 2022. i više od 2000 sada.

Nekoć smatrane jednom od najugroženijih vrsta divljih mačaka na svijetu, njihova se populacija smanjila za 87 posto, a broj rasplodnih ženki pao je za više od 90 posto između 1985. i 2001., prema kanadskom Međunarodnom društvu za ugrožene mačke.

Vrsta je oživljena obnavljanjem prirodnog mediteranskog grmlja i šumskog staništa iberijskog risa, kao i povećanjem brojnosti njegovog primarnog plijena, europskog zeca.

Napori za očuvanje također su uključivali povećanje genetske raznolikosti risova njihovim premještanjem u nova područja i njihovim uzgojem u kontroliranim okruženjima.

Od 2010. više od 400 iberskih risova ponovno je uvedeno u dijelove Portugala i Španjolske, rekao je IUCN.

To je ‘najveći oporavak vrste mačaka ikada postignut kroz očuvanje’, rekao je Francisco Javier Salcedo Ortiz, koji je vodio akciju očuvanja iberijskog risa.

Ali s preostalim prijetnjama, uglavnom od fluktuacija populacije njihovog plijena, krivolova i ubijanja na cestama, Salcedo Ortiz je rekao da ‘ima još puno posla da se osigura da populacije iberijskog risa prežive.’