no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Dekarbonizacija cementne industrije: Holcimov ‘KOdeCO’ na listi strateških projekata Hrvatske

(Ivana Barišić, Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) • 9. srpnja 2024. • ~2 min

Projekt “KOdeCO net zero” vrijedan 237 milijuna eura omogućit će postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta.

Projekt “KOdeCO net zero” vrijedan 237 milijuna eura omogućit će postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta.

Holcim (Hrvatska) prijavio je svoj projekt ‘KOdeCO net zero’ Ministarstvu gospodarstva te je nakon administrativne obrade upućen na razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

Povjerenstvo je ocijenilo prijedlog i donijelo Odluku o njegovu uvrštenju na Listu strateških projekata Republike Hrvatske.

Projekt ‘KOdeCO net zero’ je vrijedan 237 milijuna eura te će njegovom provedbom Holcim postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi. Holcim je za provedbu projekta dobio i bespovratna sredstva Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) u iznosu od 117 milijuna eura. Ovo je jedini veliki hrvatski projekt sufinanciran kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

‘Izuzetno smo zadovoljni što je Povjerenstvo prepoznalo naš projekt i stavilo ga na Listu. Ovo je prvi veliki korak prema proglašenju te označava prekretnicu ne samo za našu kompaniju, već i za gospodarski i društveni razvoj naše zajednice i cijele zemlje. Ovo priznanje rezultat je našeg višegodišnjeg predanog rada i inovacija našeg tima, te potvrđuje da je naš projekt ključan za gospodarski napredak i tehnološki razvoj Hrvatske. KOdeCO net zero predstavlja ne samo našu viziju i strast, već i našu predanost stvaranju bolje budućnosti kroz održive i inovativne inicijative’, istaknuo je predsjednik Uprave Holcim Hrvatska Dario Vrabec.

Provedba projekta ‘KOdeCO net zero’ će direktno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje. Projekt ‘KOdeCO net zero’ visoko je inovativan s vrhunskom kvalitetom u ovoj industriji te promiče dekarbonizaciju cjelokupnog sektora te utječe na podizanje konkurentnosti industrije.