no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Donedavna zračna luka Tegel u Berlinu postaje ekološko naselje za 10.000 stanovnika

30. kolovoza 2022. • ~2 min

Sigurno se sjećate Spielbergova filma Terminal u kojem Tom Hanks silom prilika živi u zračnoj luci. Takav scenarij će uskoro postati stvarnost, ali na potpuno drugačiji način.  Bivša berlinska zračna luka Tegel, koja je prestala s radom 2020. godine, uskoro će se transformirati u eco-friendly stambeno naselje i istraživački centar. Misija je to ambicioznog projekta "Tegel Projekt" koji uključuje naselje s 5.000 stanova za 10.000 stanovnika te posebnu četvrt koja…

Sigurno se sjećate Spielbergova filma Terminal u kojem Tom Hanks silom prilika živi u zračnoj luci. Takav scenarij će uskoro postati stvarnost, ali na potpuno drugačiji način. 

Bivša berlinska zračna luka Tegel, koja je prestala s radom 2020. godine, uskoro će se transformirati u eco-friendly stambeno naselje i istraživački centar.

Misija je to ambicioznog projekta “Tegel Projekt” koji uključuje naselje s 5.000 stanova za 10.000 stanovnika te posebnu četvrt koja će sadržavati javne sadržaje poput škola i parkova, ali i komercijalne sadržaje poput trgovina i restorana. 

Područje bivše zračne luke također će biti dom znanstveno istraživačkom centru naziva The Urban Tech Republic, koji će postati sjedište preko 1000 tehnoloških tvrtki. U dotičnom centru će biti i novi studentski kampus sveučilišta Berlin Hochschule für Technik. 

Početak izgradnje predviđen je za 2023. godinu, a završetak prve faze se očekuje tijekom 2027. godine. 

Pošto su zračne luke poznate po šteti koju nanose okolišu, ovaj projekt je zamišljen da postavi jednu sasvim novu ljestvicu ekološke osviještenosti i održivog stanovanja. 

Dizajn naselja predviđa infrastrukturu koja će biti potpuno prilagođena pješacima i biciklistima, uz dodatak mreže električnih tramvaja i autobusa. Dakle, mjesta za klasična vozila na fosilna goriva nema. 

Preliminarni nacrti također predviđaju vertikalne vrtove na stambenim zgradama kao jedan sjajan način za održavanje ugodne temperature u zgradama kako bi se izbjegla ugradnja ekološki neprihvatljivih klimatizacijskih uređaja. Svaki krov će također biti prekriven solarnim panelima, namijenjenim proizvodnji električne energije za kućanstva. Ostale održive tehnologije uključuju propusne nogostupe koji će služiti sakupljanju kišnice. Skoro polovica zemljišta koje pripada nekadašnjoj zračnoj luci postat će prirodni rezervat. 

Iz tvrtke koja je zaslužna za ovaj projekt, a koja je u vlasništvu države, poručuju kako žele postaviti okvir za sve buduće slične projekte u cijelome svijetu. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.