no planet b tportal
menu
Living

Donosimo najbolje eco-friendly ukrase za vaše božićno drvce

5. prosinca 2022. • ~3 min

Prije nego što krenete u trgovine kupiti gomile sjajnih šljokica i plastičnih zlatnih zvončića, razmislite o ovim idejama za ekološki prihvatljive božićne ukrase koje možete vrlo lako napraviti kod kuće. Drvce će izgledati jednako lijepo i raskošno, a doprinijet ćete očuvanju okoliša! Ukrasi od sušenog citrusnog voća Kad se kriške limuna, limete ili naranče osuše u pećnici, intenziviraju boju i poprimaju izgled mutnog stakla. Nanižite ih u vijenac ili na…

Prije nego što krenete u trgovine kupiti gomile sjajnih šljokica i plastičnih zlatnih zvončića, razmislite o ovim idejama za ekološki prihvatljive božićne ukrase koje možete vrlo lako napraviti kod kuće. Drvce će izgledati jednako lijepo i raskošno, a doprinijet ćete očuvanju okoliša!

Ukrasi od sušenog citrusnog voća

Kad se kriške limuna, limete ili naranče osuše u pećnici, intenziviraju boju i poprimaju izgled mutnog stakla. Nanižite ih u vijenac ili na njih pričvrstite male omče od špage i objesite pojedinačno na drvce. Ovakav ukras pružit će divnu boju i dati prekrasan miris. Za najjednostavnije sušenje, citruse po izboru narežite na tanke, jednake ploške i poslažite na lim obložen papirom za pečenje. Stavite u pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva dva sata, izvadite i preokrenite kriške te stavite u pećnicu na još dva sata ili dok se kriške potpuno ne osuše. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije nego što počnete izrađivati ukrase.

Polaroid fotografije

Ako imate hrpu starih Polaroid fotografija koje nemate kamo staviti, pričvrstite ih na božićno drvce malim drvenim klinovima. A ako imate rezervni paket filma, ovo je izvrstan izgovor da snimite obiteljsku fotografiju nadahnutu Božićem koju ćete dodati na drvce.

Blaga s plaže 

Ako živite blizu obale, otiđite do najbliže plaže u potragu za blagom. Školjke i komadići naplavljenog drveta mogu se bojati, lijepiti i posložiti u božićne ukrase inspirirane nautikom.

Napravite zvjezdane ukrase od naplavljenog drveta vrućim lijepljenjem u željeni oblik. Upotrijebite bijelu ili zlatnu boju, što god imate po kući, kako biste im pomogli da se istaknu na drvcu. Ako pronađete školjke, vrućim ljepilom zalijepite omču od konopa na stražnju stranu školjke kako biste od nje napravili delikatan ukras koji ćete objesiti na drvce. Ili izradite vijenac od školjki tako što ćete pažljivo izbušiti malu rupu kroz školjku i provući ih na konac. 

Papirnati ukrasi

Umjesto da bacate listove papira, spremite ih, obojite i iskoristite za izradu papirnatih ukrasa za svoje drvce. Jedna ideja su papirnate pahuljice. Uzmite kvadratni komad papira i presavijte ga na pola dijagonalno da napravite trokut. Zatim ponovno presavijte trokut na pola tako da se spoje šiljasti kutovi (sada biste trebali imati tanji trokut). Presavijte ga treći put i izrežite donji dio trokuta u zakrivljenoj liniji. Izrežite male trokutiće i zakrivljene oblike duž sve tri strane presavijenog trokuta, a zatim ga lagano rasklopite. Pričvrstite omču od špage na stražnju stranu pahuljice kako biste je pretvorili u ukras. Možete i napraviti i origami ukrase. Ako imate dovoljno strpljenja da sjednete i delikatno savijete komadiće papira u labudove, leptire, ribe ili možda čak dinosaura, ovi zamršeni ukrasi mogu vašem drvcu dodati otkačenost i zanimljivost. Podignite ih na višu razinu slikanjem detalja na origami stvorenjima nakon što ih završite savijati.

Ukrasi od cvijeća

Ako imate vrt u kojem cvjeta jarko cvijeće, ono će biti najljepši ukras za vaše drvce. Pobrinite se da imate male bočice s vodom u koje ćete staviti stabljike cvijeća kako bi ostale na životu što je dulje moguće i pričvrstite ih na stablo pomoću cvjećarske žice.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.