no planet b tportal
menu
Living

Donosimo odgovor na vječno pitanje: Koja je razlika između ljama i alpaka?

4. listopada 2022. • ~3 min

Ako prolazite pored ergele prepune deva dugih vratova i prekrasne vune koje žvaču svoju travicu, može biti teško znati gledate li ljame ili alpake. Neupućenom oku, ove dvije životinje izgledaju nevjerojatno slično sa svojim uspravnim ušima, vječnim osmijesima, vitkim ekstremitetima i izvrsnim trepavicama. Iako su članovi istog plemena, čineći dvije od četiri lamoidne vrste, razlikuju se na mnogo načina, od raspona do veličine do vune koja ih sada čini komercijalno…

Ako prolazite pored ergele prepune deva dugih vratova i prekrasne vune koje žvaču svoju travicu, može biti teško znati gledate li ljame ili alpake. Neupućenom oku, ove dvije životinje izgledaju nevjerojatno slično sa svojim uspravnim ušima, vječnim osmijesima, vitkim ekstremitetima i izvrsnim trepavicama. Iako su članovi istog plemena, čineći dvije od četiri lamoidne vrste, razlikuju se na mnogo načina, od raspona do veličine do vune koja ih sada čini komercijalno održivom stokom.

Ljame i alpake su dvije od četiri vrste u rodu Lama, u obitelji Camelidae, koju dijele s devama. I ljame i alpake sada su pripitomljene vrste, dok su druge dvije lamoidne vrste, vikunje i guanaci, ostale divlje. Dok fosilni zapisi pokazuju da su životinje nalik ljamama nekoć lutale SAD-om, od Kalifornije do Floride, poznato je da su lamoidi kakve sada poznajemo porijeklom samo iz regije Anda u Južnoj Americi. Ljama ima malo veći areal koji se proteže južnije, protežući se dalje u Argentinu i Čile.

I ljame i alpake pripitomljene su prije 4 000 do 6 000 godina, a danas se uzgajaju zbog vune, kože, loja, mesa i gnojiva (koji se koristi za gorivo i gnojivo). Postoje dvije rase alpake: suri i huacaya pri čemu je 95% huacaya. Ipak, postoji samo jedna vrsta ljame.

Kako prepoznati razliku između lama i alpaka

Prilično je lako uočiti razliku između ljame i alpake. Prvo i najuočljivije, ljame su mnogo veće, teže oko 136 kilograme u usporedbi s masom alpake od 45 do 90 kilograma. Ljame imaju duguljaste glave, dok su alpake niže. Uši kod ljama su duge i često se opisuju kao banane, dok su kod alpaka kratke i šiljate. Leđa ljama su ravna, a kod alpaka zaobljena.

Ako ste ikada upoznali ljamu ili alpaku, vjerojatno ste primijetili kako su ljame odvažnije, a alpake plašljivije. Alpake su sklonije držati se krda dok su ljame neovisnije. Osim zajedničke sklonosti da pljuju kada su iritirani i nezadovoljni, oboje su izuzetno prijateljski nastrojeni i nježni.

Vuna

Jedna od velikih razlika između ljama i alpaka iz komercijalne perspektive je vuna. Vuna alpake, odnosno “vlakno” alpake ili “runo” možda bi vam se činilo poznatijim jer je vuna alpake mekana i fina (tj. udobnija), a vuna ljame grublja i stoga više grebe. Vuna alpake je zbog svoje mekoće nazvana ” kašmirom za siromašne”. Također je hipoalergena i prirodno upija vlagu. Još jedan razlog zašto se alpake češće uzgajaju radi vune je taj što je proizvode više iako su manje od ljama. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.