no planet b tportal
menu
Mindfulness

Duboko disanje možda baš više nije najbolji način da se smirite

4. svibnja 2022. • ~2 min

Prema WHO-u, 99% stanovništva Zemlje udiše opasan zrak. Imamo loše vijesti za vas, sjednite i duboko udahnite. Ili možda ipak ne? Prema novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, nitko na planetu, trenutno, ne udiše čist zrak. Zdravstvena organizacija Ujedinjenih naroda mjerila je kvalitetu zraka u više od 6 000 općina diljem planeta kako bi popratila da li se kvaliteta zraka poboljšala u posljednjih šest mjeseci, otkako je SZO uvela nove smjernice…

Prema WHO-u, 99% stanovništva Zemlje udiše opasan zrak.

Imamo loše vijesti za vas, sjednite i duboko udahnite. Ili možda ipak ne? Prema novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, nitko na planetu, trenutno, ne udiše čist zrak.

Zdravstvena organizacija Ujedinjenih naroda mjerila je kvalitetu zraka u više od 6 000 općina diljem planeta kako bi popratila da li se kvaliteta zraka poboljšala u posljednjih šest mjeseci, otkako je SZO uvela nove smjernice za smanjenje količine onečišćujućih tvari u našem zraku. No, rezultati nisu baš obećavajući. Otkriveno je da 99% svjetske populacije trenutno udiše zrak koji ne zadovoljava osnovne standarde same organizacije za prihvatljivu kvalitetu zraka – i to nas doslovno ubija.

“Nakon što smo preživjeli pandemiju, nedopustivo je i dalje imati 7 milijuna smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti i nebrojene izgubljene godine dobrog zdravlja koje se može spriječiti zbog zagađenja zraka”, rekla je dr. Maria Neira, voditeljica odjela WHO-a za okoliš, klimatske promjene i zdravlje u izjavi. “Ipak, previše ulaganja još uvijek se uvlači u zagađen okoliš, a ne u kakvoću zraka, njegovu  čistoću i zdravlje”

Iako je zrak posvuda loš, postoje neke regije u kojima je situacija posebno teška. WHO je utvrdio da je kvaliteta zraka u istočnom Mediteranu i jugoistočnoj Aziji najgora. Cipar, otočna država u Sredozemnom moru, prima stalna upozorenja o kvaliteti zraka, zadržavajući stanovnike unutar domova, kako ne bi bili izloženi štetnim mikroskopskim česticama koje ispunjavaju zrak. Ljudi koji dožive dugotrajnu izloženost ovoj vrsti loše kvalitete zraka mogu doživjeti višu razinu respiratornih bolesti koje u konačnici skraćuju život.

Poboljšanje kvalitete zraka ključno je za poboljšanje kvalitete života – kako to učiniti?

Jednostavno, smanjiti potrošnju fosilnih goriva. Ne samo da izgaranje nafte i plina zagrijava planet, već je velikim dijelom odgovorno za lošu kvalitetu zraka koju doživljavamo. Svi ćemo lakše disati, ako po tom pitanju nešto i učinimo.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.