no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Dvije američke savezne države upravo vode veliku debatu o tome treba li uvesti dan bez mesa ili ne. Situacija je prilično napeta!

17. ožujka 2021. • ~2 min

Ako ste iole upoznati s problematikom klimatskih promjena, onda ste zasigurno barem negdje morali naići na podatak kako je metan koji proizvode krave jedan od većih izvora stakleničkih plinova radi kojih se planet zagrijava. Upravo je to razlog koji je mnoge ljude natjerao da dulje promisle o vrsti i količini mesa koju jedu. Jer, kako stručnjaci kažu, čak je i jedan bezmesni dan mjesečno, ukoliko ta praksa zaživi na nekoj…

Ako ste iole upoznati s problematikom klimatskih promjena, onda ste zasigurno barem negdje morali naići na podatak kako je metan koji proizvode krave jedan od većih izvora stakleničkih plinova radi kojih se planet zagrijava. Upravo je to razlog koji je mnoge ljude natjerao da dulje promisle o vrsti i količini mesa koju jedu. Jer, kako stručnjaci kažu, čak je i jedan bezmesni dan mjesečno, ukoliko ta praksa zaživi na nekoj masovnijoj bazi, dovoljan da se značajno smanji proizvodnja metana. Kako pitate se – padom interesa za kravlje meso past će i broj grla koja se uzgajaju zbog mesa.

Važnost ovog kratkoročnog tipa vegeterijanstva prepoznata je, inače, još 80-ih godina prošloga stoljeća kad je odlučeno da će se 20.ožujka obilježavati kao dan bez mesa. U godinama koje je uslijedilo ova je kampanja bila priličnog neformalnog karaktera sve dok ove godine u američkoj saveznoj državi Colorado nisu odlučili taj dan obilježavati na nacionalnoj razini. Dan bez mesa pokrenut je još 1985. od strane udruga za zaštitu životinja. Cilj je osvješćivanje javnosti o koristima bezmesne prehrane, kako za zdravlje, tako i okoliš. U pozivu Colorada građanima se savjetuje da pokušaju ne jesti meso jedan dan, te se navodi kako uklanjanje životinjskih proizvoda iz prehrane smanjuje rizik od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i karcinome.

– Biljna prehrana pomaže očuvati naš okoliš, smanjiti ugljični otisak, sačuvati šume i divlje rezervate, te smanjuje zagađenje vodotoka – napisali su u Coloradu u pozivu građanima.

Ova je pak akcija Jareda Polisa, demokratskog guvernera Colorada, izazvala priličnu pomutnju u susjednoj saveznoj državi Nebraski. Pete Ricketts, republikanski guverner Nebraske, odgovorio je na Polisov dan bez mesa danom kad je na meniju meso čime je izazvao priličnu polemiku. On, naime, tvrdi kako je mesna industrija jedan od najvećih poslodavaca u toj saveznoj državi u kojoj je inače čitav mjesec svibanj posvećen upravo govedini te da bi bojkot kravljeg mesa mogao ostaviti prilične ekonomske posljedice na ondašnju lokalnu ekonomiju.

Kako će se ova priča rasplesti treba ipak pričekati jer Polis još uvijek nije odgovorio na provokaciju guvernera iz susjedne mu savezne države.