no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Ekstremne vremenske prilike utječu na našu kožu

2. studenoga 2022. • ~3 min

Ekstremni vremenski događaji postaju sve češći diljem svijeta kako se klima mijenja, a mi to počinjemo doslovno osjećati na svojoj koži. Znanstvenici koji su istražili 200 objavljenih studija o utjecaju ekstremnih vremenskih prilika na zdravlje kože otkrili su da su mnoge kožne bolesti osjetljive na klimu. Poplave, šumski požari i ekstremni toplinski valovi predstavljaju prijetnju globalnom dermatološkom zdravlju. "Bili smo zapanjeni utjecajem koje ekstremni vremenski uvjeti imaju na kožne bolesti",…

Ekstremni vremenski događaji postaju sve češći diljem svijeta kako se klima mijenja, a mi to počinjemo doslovno osjećati na svojoj koži. Znanstvenici koji su istražili 200 objavljenih studija o utjecaju ekstremnih vremenskih prilika na zdravlje kože otkrili su da su mnoge kožne bolesti osjetljive na klimu. Poplave, šumski požari i ekstremni toplinski valovi predstavljaju prijetnju globalnom dermatološkom zdravlju.

“Bili smo zapanjeni utjecajem koje ekstremni vremenski uvjeti imaju na kožne bolesti”, kaže Eva Rawlings Parker, liječnica na Odjelu za dermatologiju Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Sjedinjenim Državama, koja je bila glavna autorica studije. Poplava, na primjer, može uzrokovati ne samo teške rane, već i bakterijske i gljivične infekcije kože. 

“Kontaktni dermatitis još je jedna uobičajena posljedica poplava budući da je poplavna voda često kontaminirana pesticidima, kanalizacijom, gnojivima i kemikalijama”, napominju znanstvenici. Također napominju da izloženost dimu požara može potaknuti atopijski dermatitis (ekcem) kod odraslih bez prethodne dijagnoze i može potaknuti ili pogoršati akne.

Koža ima ključnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature, ali dugotrajni toplinski valovi mogu ozbiljno ugroziti tu sposobnost, što dovodi do toplinskog udara i smrti.

“Mnoge kronične upalne dermatoze također se pogoršavaju zbog vrućine. Zarazne bolesti mogu biti sezonske, s vrućinom i vlagom koji povećavaju rizik od uobičajenih kožnih infekcija uzrokovanih bakterijskim, gljivičnim i virusnim patogenima”, objašnjavaju znanstvenici.

Ekstremne vrućine mogu imati i druge učinke kao što je prisiljavanje ljudi bez klima uređaja da provode više vremena vani gdje mogu postati izloženiji zagađenju zraka, UV zračenju i insektima koji prenose bolesti. Posebno su izloženi riziku od bolesti kože djeca, trudnice, starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta i osobe s niskim primanjima, kažu znanstvenici.

“Ekstremna vrućina je najveća profesionalna opasnost za fizičke radnike i radnike migrante. Ekstremne vremenske prilike pridonose migraciji velikih razmjera”, pišu istraživači.

Nalazi su zabrinjavajući jer su toplinski valovi i poplave sve češći u svijetu. Ovu godinu obilježili su povijesni i smrtonosni toplinski valovi u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji, razorne poplave u Sjedinjenim Državama, Pakistanu i Australiji te suša i glad u Somaliji i na Madagaskaru. Također, imali smo požare u zapadnom dijelu SAD-a, Rusiji, Argentini i diljem Europe.

“Liječnici, političari, zagovornici zaštite okoliša i istraživači diljem svijeta trebali bi biti itekako svjesni sadašnjih i budućih poremećaja koje klimatske promjene i ekstremni vremenski događaji predstavljaju za ljudsko zdravlje”, zaključila je dr. Parker.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.