no planet b tportal
menu
Living

Evo kako proslaviti Božić bez štetnog utjecaja na okoliš

1. prosinca 2022. • ~3 min

S Božićem koji nam se polako, ali sigurno bliži i ljudima koji se sada okreću održivijem i zelenijem slavlju, može biti iznimno korisno znati kako primijeniti nove pristupe. Kako možemo imati svjesniji Božić? Jesu li svečani džemperi još uvijek popularni? Je li u redu zamatati darove? Jesu li božićni kolači još uvijek na stolu? Naravno da se u tradiciju i običaje ne dira, ali svjesni smo problema i uz samo…

S Božićem koji nam se polako, ali sigurno bliži i ljudima koji se sada okreću održivijem i zelenijem slavlju, može biti iznimno korisno znati kako primijeniti nove pristupe. Kako možemo imati svjesniji Božić? Jesu li svečani džemperi još uvijek popularni? Je li u redu zamatati darove? Jesu li božićni kolači još uvijek na stolu? Naravno da se u tradiciju i običaje ne dira, ali svjesni smo problema i uz samo malo pažnje, ove godine možemo proslaviti Božić bez da negativno utječemo na okoliš. Kako? Iskoristite naše savjete!

Kupujte lokalno

Pokažite našim lokalnim proizvođačima malo ljubavi ovog Božića. Osim što podržavate nezavisne tvrtke, vjerojatno ćete naći posebne i unikatne poklone koje nećete dobiti nigdje drugdje! Potpora malim poduzetnicima pomaže u jačanju snažnog, održivog lokalnog gospodarstva. Dapače, oni su često u svoje proizvode uložili više pažnje i ljubavi. Osim toga, zajamčeno ćete pronaći jedinstvene darove!

Odaberite dar koji traje

Za Božić može biti primamljivo kupovati darove u zadnji čas, pogotovo kada jednostavno ne znamo što odabrati. Naš je savjet usmjeren na izbjegavanje kupnje previše stvari koje će na kraju biti bačene ili neiskorištene. Umjesto toga, neka se svaki dar računa kupnjom stvari koje imaju vrijednost, svrhu i značenje.

Prijeđite na ekološki prihvatljiv papir za zamatanje

Ljepljiva traka, vrpce i papir prekriven svjetlucavim šljokicama ne mogu se reciklirati, pa se klonite takvih vrsta ako možete. Umjesto toga, prelazak na smeđi ekološki papir pomoći će u smanjenju visokih razina otpada koji nastaje u ovo doba godine. Odaberite papir za zamatanje koji se može reciklirati i koristite prošlogodišnje božićne čestitke kao oznake.

Potražite alternativna božićna drvca

Lokalno iznajmljivanje božićnog drvca jedna je od najljepših stvari koje možete učiniti za planet jer se svako drvce ponovno sadi na kraju blagdanske sezone. Ako biste radije kupili jedan, odaberite onaj s FSC certifikatom kako biste potvrdili da je proizveden na održiv način. Nakon Božića, zašto ne biste stavili malo borovih iglica u malu platnenu vrećicu kako bi vaša soba zamirisala što svježije?

Smanjite bacanje hrane

Kada kupujete hranu, pokušajte odabrati stvari koje su lagane na pakiranju, a ako na kraju pretjerate s cateringom, nemojte samo bacati u smeće ono što je preostalo. Pretvaranje ostataka može biti izvrstan način za stvaranje novih obroka, uštedu novca i smanjenje otpada. Ako imate previše ostataka, pogledajte što možete zamrznuti. Ili zašto ne biste nešto donirali prijateljima i članovima obitelji? Svaki drugi otpad kompostirajte.

Ponovno obucite svoj božićni džemper

Jeste li znali kako je čak 95% iznimno popularnih božićnih džempera izrađeno od plastike? Da, veseli sobovi, djedovi Božićnjaci i snjegovići koji krase naše božićne pulovere opaki su zagađivači. Najčešće plastično vlakno koje se u njihovoj izradi koristi je akril, koje se može naći u tri četvrtine džempera. Ako želite veseli džemper, zašto ga ne biste zamijenili, kupili rabljeni ili ponovno nosili onaj koji već imate? I zapamtite džemper je za cijeli život, a ne samo za Božić! Dobro, možda onaj bez božićnih motiva, ali shvaćate poruku.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.