no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Evo nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih rješenja uz koja će svaki dom postati održiviji!

22. listopada 2021. • ~3 min

Posjedujete dom i razmišljate o tome kako ga učiniti što energetski učinkovitijim, a da pritom bude i što održiviji sa što manjim negativnim utjecajem na okoliš? Vjerojatno mislite da je to golemi i prilično skupi podvig. No, tome doista ne mora biti tako. Postoji obilje vrlo jednostavnih, praktičnih i itekako učinkovitih rješenja pomoću kojih ćete postići svoj cilj. 1. Koristite prirodno svjetlo u što većoj mjeri Ovo je vrlo bjelodani…

Posjedujete dom i razmišljate o tome kako ga učiniti što energetski učinkovitijim, a da pritom bude i što održiviji sa što manjim negativnim utjecajem na okoliš? Vjerojatno mislite da je to golemi i prilično skupi podvig. No, tome doista ne mora biti tako. Postoji obilje vrlo jednostavnih, praktičnih i itekako učinkovitih rješenja pomoću kojih ćete postići svoj cilj.

1. Koristite prirodno svjetlo u što većoj mjeri

Ovo je vrlo bjelodani savjet. Umjesto da svoje domove osvjetljavate električnom energijom, pokušajte kapitalizirati što više danjeg svjetla. Osim što je kvaliteta prirodnog svjetla mnogo bolja, vaš će dom biti topliji.

2. Smanjite količinu otpada koji proizvodite

Svi mi u svojim kuhinjama proizvodimo golemu količinu otpada, statistika nije na našoj strani. Kako biste dugoročno smanjili svoje troškove te pritom živjeli održivije, bitno je educirati sve okućane po pitanju odvajanja, recikliranja i kompostiranja otpada.

Osim toga, manje ćete otpada koristiti i ukoliko vodu iz bočica zamijenite vodom iz slavine, ako se odreknete papirnatih ubrusa i zamijenite ih platnenim krpama, plastične vrećice platnenima i tako dalje.

3. Upogonite spremnike za kišnicu

Kišnica je sjajan izvor vode koji nećete nužno konzumirati vi sami, ali zato kišnicom možete zalijevati svoje vrtove ili napajati vodokotliće.

4. Upamtite ugasiti elektroničke uređaje koje ne koristite

Što više energije uštedite, više dobra činite za planet. Možda se jednostavno gašenje svjetla kad vam ono ne treba čini smiješnim ili čak beznačajnim korakom, ali dugoročno je riječ o itekako održivom rješenju. Osim toga, iz struje isključite i sve one uređaje koji vam ne trebaju jer oni čak i kad ne rade koriste određeni udio struje.

5. Reciklirajte, reciklirajte, reciklirajte

O ovome ne treba mnogo govoriti. Pravilnom brigom za otpad smanjujemo negativni učinak na planet. Iskoristite sve mogućnosti koje vam stoje na dispoziciji i ne budite lijeni uložiti koju minutu više u pravilno odvajanje otpada.

6. Nabavite ekspres-lonac

Da, dobro ste pročitali. Hrana koja se sprema u ekspres-loncima kuha se brže što znači da ćete potrošiti manje energije kako biste spremili svoje omiljeno jelo za koje bi vam drugačije trebalo mnogo više vremena (i struje ili plina).

7. Budite razboriti s pranje veša

Sasvim realno, većina nas prečesto pere svoj veš. Osim što učestalim pranjem ubrzavamo degradaciju kvalitete tekstila, trošimo goleme količine vode, energije te pritom još u okoliš ispuštamo često štetne kemijske spojeve.

8. Tuš je bolji izbor od kade

Da, da. Teško je pronaći bolje rješenje za opuštanje od toga da legnemo u punu kadu kipuće vode, što je okej – s vremena na vrijeme. Dugoročno je i za naše račune, ali i za planet ipak bolje efikasno koristiti zalihe pitke vode koje imamo.