no planet b tportal
menu
Food

Evo zašto ekološki održiva prehrana ne mora biti financijski zahtjevna

19. travnja 2023. • ~3 min

Organsko, iz slobodnog uzgoja, bez pesticida... raznorazni epiteti koji vrište s polica vaše omiljene trgovine vuku vas da pokušate jesti što je moguće zdravije i održivije. No mnogi od tih proizvoda dolaze i s vrlo visokom cijenom koja ponekad toliko šokira da je lakše se uputiti prema policama s junk foodom. Ali postoji nekoliko jednostavnih i jeftinih načina da se počnete hraniti održivo. Ekološka i zdrava prehrana ne mora do…

Organsko, iz slobodnog uzgoja, bez pesticida… raznorazni epiteti koji vrište s polica vaše omiljene trgovine vuku vas da pokušate jesti što je moguće zdravije i održivije. No mnogi od tih proizvoda dolaze i s vrlo visokom cijenom koja ponekad toliko šokira da je lakše se uputiti prema policama s junk foodom. Ali postoji nekoliko jednostavnih i jeftinih načina da se počnete hraniti održivo. Ekološka i zdrava prehrana ne mora do kraja iscijediti vaš novčanik. Evo kako!

Kupujte sezonske namirnice

Žudite za voćem u zimi? Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je vaša prosječna jabuka u supermarketu stara do godinu dana, zahvaljujući napretku u hladnom skladištenju i kemijskom tretmanu. To nije nužno loša stvar. Poljoprivredna tehnologija omogućila je neviđene korake u ljudskoj prehrani, osiguravajući da možemo jesti svježe voće čak i u najvećoj zimi. Ali potrebno je mnogo energije da bi se proizvodi ubrani ranije održali svježima tijekom cijele godine. Osim hlađenja, potrebna je i električna energija za stvaranje kemijskih tretmana i njihovu primjenu na hranu. Konzumiranje sezonskih proizvoda je održivije i obično jeftinije.

Jedite manje mesa i mliječnih proizvoda

Smanjenje unosa mesa i mliječnih proizvoda pomoći će i planetu i vašem novčaniku. Često je to jedan od najskupljih dijelova vašeg popisa namirnica. Može biti teško pronaći održivo uzgojeno meso i mliječne proizvode, a kada ih nađete, često su dvostruko skuplji od uobičajenog. Jedenje manje prerađenog mesa također je dobro za vaše zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija navodi prerađeno meso kao kancerogeno zbog njegovih svojstava da uzrokuje rak.

Ograničite bacanje hrane

Jedan od najlakših načina da uštedite novac na hrani je da ne pripremate više nego što namjeravate pojesti i zamrznete sve ostatke hrane što je prije moguće.

Kupujte od jeftinijih marki

Dok mnogi proizvođači održive hrane naplaćuju premiju za svoje proizvode, neki su jeftiniji od drugih. Istražite i vidite možete li pronaći ravnotežu između kvalitete i pristupačnosti.

Također je korisno kupovati na rasprodajama, koristiti kupone i tražiti dodatne popuste kada možete. 

Planirajte unaprijed

Napišite popis namirnica na kojem ćete točno navesti koje artikle trebate kupiti, količinu koja vam je potrebna i koliko ste sveukupno spremni potrošiti. Zatim se držite toga. Začudit ćete se koliko ćete uštedjeti ako ne kupujete impulzivno.

Kupujte na veliko

Mnoge trgovine nudit će popuste ako hranu kupujete na veliko. Kako biste uštedjeli najviše novca, manje odlazite u trgovinu i kupujte više namirnica po putovanju. Vjerojatno ćete smanjiti i troškove hrane i goriva. Ipak, svakako pametno planirajte jer biste inače mogli uzalud bacati hranu.

Odaberite cjelovitu hranu

Sirova, minimalno prerađena hrana jeftinija je od pripremljenih obroka. Iako ćete morati provesti malo više vremena u kuhinji, isplati se ručno odabrati sastojke za svako jelo. Svaki možete odabrati na temelju održivosti i cijene.

Konzumiranje održivo uzgojene hrane izvrstan je način da smanjite svoj ugljični otisak i zaštitite budućnost poljoprivrede. Iako su mnogi organski ili ekološki prihvatljivi proizvodi skuplji od svojih manje održivih pandana, postoji mnogo načina da ih kupite za manje novaca. I, naravno, možete uzgojiti nešto vlastite hrane. Dobro jesti nikad nije bilo tako jednostavno.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.