no planet b tportal
menu
Food

Evo zašto je kuhano vino dobro za nas

12. prosinca 2022. • ~3 min

Dok se opuštate uz čašu kuhanog vina ispred božićnog drvca, mogli biste pomisliti kako blagdanska sezona i sve što se tijekom nje konzumira nije baš idealna za zdravlje. Ali to i nije baš potpuna istina. Naime, čaša kuhanog vina zapravo je prepuna zdravstvenih dobrobiti.  Ovaj zimski napitak, bogat aromom agruma poput naranči i limuna i začinima poput cimeta, klinčića ili đumbira, božićna je tradicija od drugog stoljeća i smatra se…

Dok se opuštate uz čašu kuhanog vina ispred božićnog drvca, mogli biste pomisliti kako blagdanska sezona i sve što se tijekom nje konzumira nije baš idealna za zdravlje. Ali to i nije baš potpuna istina. Naime, čaša kuhanog vina zapravo je prepuna zdravstvenih dobrobiti. 

Ovaj zimski napitak, bogat aromom agruma poput naranči i limuna i začinima poput cimeta, klinčića ili đumbira, božićna je tradicija od drugog stoljeća i smatra se da ima rimsko podrijetlo. No, osim faktora dobrog osjećaja kojim nas preplavljuje kad nas grije šalica začinjenog kuhanog vina, ovo piće ima brojne zdravstvene prednosti.

Smanjenje kardiovaskularnih bolesti

Crno vino može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poznatog uzroka srčanih i moždanih udara. Crno vino izvor je antioksidansa, a smatra se da njegovo ispijanje pomaže u povećanju razine “dobrog” HDL kolesterola i uklanjanju “lošeg” LDL kolesterola, što pomaže u sprječavanju začepljenja arterija i bolesti srca. Muškatni oraščić, još jedan čest sastojak kuhanog vina, također može pomoći kardiovaskularnom sustavu.

Smanjenje osteoporoze

Crno vino u umjerenim količinama također se povezuje sa smanjenjem rizika od osteoporoze koja uzrokuje slabljenje kostiju, jer može pridonijeti povećanju mineralne gustoće kostiju. Vjeruje se da je to zbog resveratrola, polifenolnog biljnog spoja, u crnom vinu, koji ima protuupalna svojstva koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase.

Usporavanje starenja

Također se smatra da resveratrol u crnom vinu pomaže u pomlađivanju stanica i usporava proces starenja. Visoka koncentracija resveratrola također pomaže u borbi protiv štetnih slobodnih radikala u koži, održavajući vaš izgled mlađim.

Svladavanje prehlade

Antioksidansi u crnom vinu mogli bi čak pomoći u borbi protiv infekcija i ojačati imunitet. Za klinčiće se također vjeruje da imaju antivirusna svojstva.

Detoksikacija

Muškatni oraščić u kuhanom vinu može pomoći u čišćenju jetre i bubrega od toksina. Muškatni oraščić također može pomoći u sprječavanju stvaranja bubrežnih kamenaca.

Protuupalna svojstva

Dokazano je da cimet u kuhanom vinu ima snažno protuupalno djelovanje, smanjuje otekline i uspostavlja normalnu funkciju tkiva. To može pomoći kod stanja poput artritisa. Antioksidansi u crnom vinu i klinčićima također mogu pomoći u smanjenju upale.

Poboljšanje zdravlja crijeva

Smatra se da klinčići u kuhanom vinu pomažu povećati pokretljivost crijeva. Kao rezultat toga, smatra se da klinčići poboljšavaju probavne probleme, uključujući probavne smetnje, vjetrove i zatvor.

Ublažavanje bolova

Eterično ulje eugenol, koje se nalazi u klinčićima, ima lokalna anestetička i antiseptička svojstva koja se mogu koristiti u liječenju problema poput zubobolje.

Ovo su sve itekako vrijedni dokazi koji upućuju na činjenicu da kuhano vino nije samo ukusan dio blagdanskog ozračja, nego i napitak koji je blagodatan za naše zdravlje. Ali naravno, budući da se radi o alkoholnom piću, potrebno je itekako obratiti pozornost na količinu i prije svega konzumirati kuhano vino na odgovoran i pametan način, kako ove zdravstvene pogodnosti ne bi pale u drugi plan pored štetnosti koju izaziva prekomjerna konzumacija.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.