no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Finski inovatori mogli bi zauvijek promijeniti baterije kakve poznajemo

10. kolovoza 2022. • ~2 min

Energija dobivena od prirodnih izvora poput sunca ili vjetra, definitivno je najbolji izbor ako želimo živjeti održivo i zaštiti naš planet. No neka mjesta na Zemlji jednostavno nemaju dovoljno takvih prirodnih resursa da bi crpili dovoljno energije iz sunca ili vjetra. Finska je dobar takav primjer. Srećom, Finska je također i zemlja tehnoloških inovacija. Tako su dva mlada finska inženjera, Markku Ylonen i Tommi Eronen, došli na genijalnu ideju. Naime,…

Energija dobivena od prirodnih izvora poput sunca ili vjetra, definitivno je najbolji izbor ako želimo živjeti održivo i zaštiti naš planet. No neka mjesta na Zemlji jednostavno nemaju dovoljno takvih prirodnih resursa da bi crpili dovoljno energije iz sunca ili vjetra. Finska je dobar takav primjer. Srećom, Finska je također i zemlja tehnoloških inovacija. Tako su dva mlada finska inženjera, Markku Ylonen i Tommi Eronen, došli na genijalnu ideju. Naime, izumili su bateriju na pijesak. 

Ta dva inovatora osnovali su kompaniju Polar Night Energy kako bi razvili taj revolucionarni koncept. Njihov trud je već polučio uspjeh te jedna elektrana na jugozapadu Finske već koristi njihov izum. 

 Kako funkcionira baterija na pijesak? Kompanija Polar Night je ispunila jedan veliki silos sa 100 tona sitnog građevinskog pijeska. Potom su, koristeći solarnu energiju, zagrijali taj pijesak na 500°C. Koristeći činjenicu da pijesak kao materijal jako dobro zadržava toplinu, uređaj stavljen u pijesak prikuplja kipući zrak koji cirkulira te ga distribuira u bateriju. Tako Finci imaju ideju koristiti vrući pijesak za grijanje zgrada tijekom poznatih dugih finskih zima. Prema njima, tako zagrijan pijesak može održavati temperaturu čak nekoliko mjeseci. 

Tijekom tih jakih zima, energija dobivena iz prirodnih izvora postaje jako skupa i stoga je nastala ideja da se baterija napuni tijekom dugih toplih dana kako bi ista energija bila spremljena za zimu. 

Uobičajene baterije za svoj rad trebaju kemijski element litij. Litij je vrlo skup i njegovo prikupljanje ima negativan učinak na planet te iz tog razloga baterije na pijesak mogu biti jedno od oružja u borbi protiv uništenja prirode. No postoji i druga strana medalje. Naime, sam pijesak je drugi najeksploatiraniji resurs na Zemlji, odmah nakon vode. Pretjerana upotreba pijeska mogla bi dovesti do globalne krize dostupnosti tog materijala. Tajna je pronaći balans i razumno početi koristiti ovakve nove i inovativne metode. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.