no planet b tportal
menu
Living

Genijalni ekološki prihvatljivi trikovi za čišćenje koji će vam uštedjeti novac

3. listopada 2022. • ~4 min

Zeleno čišćenje eksplodiralo je u popularnosti tijekom prošle godine jer sve više nas želi prijeći na čišćenje bez kemikalija i izradu vlastitih proizvoda. Ponekad je najboljim ekološkim trikovima za čišćenje potrebno samo malo insajderskog znanja ili starih vještina umjesto trošenja novca na nove proizvode, što ih po našem mišljenju čini dvostruko zelenijima. Ovi ekološki prihvatljivi trikovi za čišćenje sigurni su za sve u vašem domu, uključujući kućne ljubimce, a svi…

Zeleno čišćenje eksplodiralo je u popularnosti tijekom prošle godine jer sve više nas želi prijeći na čišćenje bez kemikalija i izradu vlastitih proizvoda. Ponekad je najboljim ekološkim trikovima za čišćenje potrebno samo malo insajderskog znanja ili starih vještina umjesto trošenja novca na nove proizvode, što ih po našem mišljenju čini dvostruko zelenijima.

Ovi ekološki prihvatljivi trikovi za čišćenje sigurni su za sve u vašem domu, uključujući kućne ljubimce, a svi su prilično brzi i jednostavni! Spašavanje planeta nije teško, to samo znači razmišljati drugačije. Ovo su najbolji ekološki prihvatljivi trikovi za čišćenje koji štede vrijeme, novac i planet!

Očistite pećnicu sodom bikarbonom i bijelim octom

Ostavite kemijske sprejeve i plastične boce jarkih boja. Trikovi za čišćenje sa sodom bikarbonom i bijelim octom vaša su nova osnova za ekološki prihvatljivo čišćenje. Kupite ih na veliko u trgovini za dodatne zelene bodove i idemo na ribanje.

Najprije izvadite sve što se može ukloniti iz pećnice. Napravite pastu od sode bikarbone miješanjem sode bikarbone s malo vode (2-3 žlice). Rasporedite pastu po cijeloj unutrašnjosti pećnice (možda ćete htjeti koristiti rukavice). Moglo bi postati masno smeđe, ali to je u redu. Ostavite 12 sati ili preko noći. Skinite osušenu sodu bikarbonu vlažnom krpom. Poprskajte bijeli ocat iz boce s raspršivačem, on će reagirati i zapjeniti se s ostacima sode bikarbone. Obrišite ga i trebali biste vidjeti sjajnu novu pećnicu. 

Najbolji ekološki pristup sušilici rublja

Za ovaj zeleni trik ne treba vam ništa osim ručnika. Ako rublje sušite u sušilici, ona troši veliku količinu energije, traje satima i nije jeftina za rad. Vrijeme potrebno za sušenje odjeće možete skratiti dodavanjem suhog ručnika na početku. Izvadite ga nakon 15 minuta i vidjet ćete da je upio višak vode i vaša odjeća će se sušiti mnogo brže. Štedi vaše vrijeme, novac i energiju.

Izrežite odjeću i koristite je kao krpe za čišćenje

Stara odjeća, posebno majice, izvrsne su krpe za čišćenje, a ovaj trik za čišćenje uštedjet će vam novac i spriječiti odjeću da ode na odlagalište, tako da je to dvostruki dobitak. Zgrabite tu staru majicu, jer ćemo je pretvoriti u korisne krpe za čišćenje. Koristite ih umjesto (neodrživih) papirnatih kuhinjskih ručnika, krpa od mikrovlakana ili bilo koje druge kupljene ili jednokratne krpe za čišćenje. Očito imate različite za različite zadatke, ali stara majica čini mnogo krpa. Krpe za čišćenje možete prati u vrućem pranju, a zatim ih samo objesite da se osuše. Nakon što zauvijek završite s njima, možete ih ostaviti u reciklažnom dvorištu na recikliranje, ovdje nema otpada.

Riješite se mrlja s madraca sodom bikarbonom

Ako se trebate riješiti ružnih mrlja na madracu, pokušajte utrljati sodu bikarbonu u prahu ravno u mrlju. Ostavite da djeluje sat vremena ili malo više, a zatim nanesite baby puder i mrlja bi trebala jednostavno – nestati.

Očistite prozore s bijelim octom

Tako je, vraćamo se jednom od onih višenamjenskih ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje, bijelom octu. Bijeli ocat probija svu masnoću i prljavštinu koja se nakuplja na staklu, tako da nema potrebe kupovati skupe proizvode za čišćenje pune kemikalija. Pomiješajte jednostavnu otopinu bijelog octa s 50/50 vruće vode i octa. Koristite novine ili vlažnu spužvu da premažete prozore otopinom. Zatim čistom krpom (trik sa starim majicama) obrišite prozore i učinite ih blistavo čistima.

Zaustavite smrdljive kante

Evo još jedne upotrebe najboljeg prijatelja zelenog sredstva za čišćenje, sode bikarbone. Nitko ne voli kada kante za smeće ispuštaju čudan miris, zar ne? Pospite sodu bikarbonu na dno kante gdje će upiti sve mirise i spriječiti njihovo širenje.

Kako skinuti ljepljive etikete sa staklenih posuda

Ako ste poput nas i opsjednuti spremanjem suhe hrane u staklene posude i prenamjenom kupljenih staklenki, naići ćete na isti problem. Ljepljive etikete jednostavno se ne žele skinuti. A kada to učine, za sobom ostavljaju ljepljiv talog i zaista ne izgledaju estetski ugodno. Pa kako ih se riješiti? Pomiješajte sodu bikarbonu i kokosovo ulje (50/50 mješavina) tako da dobijete gustu pastu. Nanesite pastu na naljepnicu ili ostatak i trljajte toplom krpom dok se ostatak ne skine. Napunite i izložite staklenke i uživajte u prekrasnom funkcionalnom ukrasu!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.