no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Gepardi se vraćaju u Indiju nakon 70 godina

25. kolovoza 2022. • ~2 min

Sjajne vijesti stižu iz Indije! Gepard, ta veličanstvena velika mačka, vratit će se u Indiju nakon što je prije 70 godina vrsta proglašena izumrlom na tom području.  Ovaj ambiciozni projekt zamišljen je kao proces preseljenja skupine jedinki geparda iz Južnoafričke Republike i Namibije u Indiju. Ovo je prvi takav projekt koji ima kompliciran zadatak preseljenja tako velikog grabežljivca s jednog kontinenta na drugi. Misija je tijekom sljedećih par godina potpuno…

Sjajne vijesti stižu iz Indije! Gepard, ta veličanstvena velika mačka, vratit će se u Indiju nakon što je prije 70 godina vrsta proglašena izumrlom na tom području. 

Ovaj ambiciozni projekt zamišljen je kao proces preseljenja skupine jedinki geparda iz Južnoafričke Republike i Namibije u Indiju. Ovo je prvi takav projekt koji ima kompliciran zadatak preseljenja tako velikog grabežljivca s jednog kontinenta na drugi. Misija je tijekom sljedećih par godina potpuno obnoviti populaciju geparda u indijskim nacionalnim parkovima i rezervatima.

Južnoafrička Republika i Namibija trenutno su dom više od jedne trećine svjetske populacije geparda. U prvoj skupini koja će biti preseljena bit će 16 jedinki. Ti gepardi su pažljivo selektirani za preseljenje te se radi o jedinkama koje su mlađe dobi, ali dovoljno odrasle da se mogu hraniti i snalaziti samostalno. Gepardi su uhvaćeni pomoću sredstva za smirenje ispaljenim iz helikoptera, potom su mikročipirani, cijepljeni, a uzeti su im i uzorci krvi radi kasnije DNK analize. 

Ukrcat će ih se u avion u Johannesburgu odakle ih čeka let za New Dehli, gdje će do finalnog odredišta, Nacionalnog Parka Kuno, dospjeti helikopterima. Samo putovanje će zasigurno biti vrlo stresno za te velike mačke, pa su se stručnjaci pobrinuli da sve prođe na jedan vrlo human način. Tijekom putovanja će životinje biti pod sedativima i zbrinute tako da im bude što ugodnije. 

Pri dolasku u nacionalni park čeka ih jednomjesečna karantena u posebno ograđenom dijelu parka, nakon čega ih se pušta da uživaju u cijelih 115000 hektara koliko taj rezervat sadrži. Rezervat ima veliku populaciju divljači poput gazele i antilope, tako da izvor hrane nije upitan. 

Jedan veliki problem kod ovakvih projekata je stalno smanjenje prirodnog staništa za slične životinje, uzrokovano ljudskim djelovanjem. Kada je gepard izumro u Indiji 1952. godine, kao glavni razlog je naveden gubitak prirodnog staništa. Eksperti se slažu kako trenutna površina parka Kuno može biti dovoljna za efikasnu repopulaciju geparda. 

Tijekom sljedećih pet do šest godina, Indija planira uvesti još pedesetak jedinki geparda u nekoliko različitih rezervata. Preseljenje velikih mačaka iz afričkog podneblja nije idealna solucija, ponajviše zbog smanjenja genetske različitosti, ali trenutno je najbolja nada za sprečavanje potpunog izumiranja tih veličanstvenih životinja.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.