no planet b tportal
menu
Mindfulness

Gledanje i slušanje ptica iznimno je dobro za naše mentalno zdravlje

14. studenoga 2022. • ~4 min

Slušanje ptičjeg pjeva ili gledanje kako lete više je od puke zabave. Biti u blizini ptica nudi prednosti za emocionalno blagostanje koje može trajati čak osam sati, otkriva nova studija. Istraživači su koristili telefonsku aplikaciju za prikupljanje informacija o tome kako bi ova specifična izloženost prirodi mogla biti dobra za mentalno zdravlje. "Motivacija iza istraživanja proizlazi iz mog interesa za istraživanje zaštitnih i nepovoljnih čimbenika okoliša koji bi mogli utjecati…

Slušanje ptičjeg pjeva ili gledanje kako lete više je od puke zabave. Biti u blizini ptica nudi prednosti za emocionalno blagostanje koje može trajati čak osam sati, otkriva nova studija. Istraživači su koristili telefonsku aplikaciju za prikupljanje informacija o tome kako bi ova specifična izloženost prirodi mogla biti dobra za mentalno zdravlje.

“Motivacija iza istraživanja proizlazi iz mog interesa za istraživanje zaštitnih i nepovoljnih čimbenika okoliša koji bi mogli utjecati na mentalno zdravlje”, kazao je glavni autor Ryan Hammoud, asistent istraživanja na King’s Collegeu u Londonu te dodao kako se nada da bi se bolje razumijevanje ovoga moglo iskoristiti za utjecaj na planiranje i dizajn zdravijih gradova.

Provedeno je mnogo istraživanja koja su istraživala utjecaj prirode na emocionalno zdravlje, ali ova nova studija promatra samo izloženost pticama. Naime, većina prijašnjih studija bavila se dobrobitima prirode kao cjeline. Sada su se istraživači odlučili usredotočiti na ptičji svijet kako bi pokušali razumjeti koje specifične karakteristike prirode pogoduju mentalnom blagostanju. Nijedna od prethodnih studija to nije istraživala u kontekstu stvarnog vremena i stvarnog svijeta.

Za svoje eksperimente istraživači su koristili aplikaciju Urban Mind kako bi pratili 1292 osobe koje su ispunile gotovo 27 000 procjena. Sudionici su uglavnom bili iz Ujedinjenog Kraljevstva, Europske unije i Sjedinjenih Država.

Tri puta dnevno aplikacija je pitala korisnike mogu li čuti ili vidjeti ptice. Zamoljeni su da odgovore na dodatna pitanja o svom psihičkom stanju u to vrijeme, kako bi istraživači mogli vidjeti postoji li veza i koliko je dugo trajala. Mentalno blagostanje mjereno je pitanjima o tome osjećaju li se samopouzdano, opušteno, sretno, na primjer, ili s negativnijim osjećajima poput osjećaja tjeskobe, stresa ili usamljenosti.

Studija je prikupila podatke o ljudima koji imaju dijagnosticirana mentalna oboljenja i onima bez njih. Otkrili su da je aktivnost ptica povezana s poboljšanjima emocionalnog blagostanja kod onih koji nisu imali problema s mentalnim zdravljem, kao i kod onih kojima je dijagnosticirana depresija. Također, otkrili su da su učinci još uvijek vidljivi u sljedećoj procjeni koja je bila do osam sati kasnije.

Istraživači su također otkrili kako dobrobiti nisu bile povezane s drugim čimbenicima okoliša kao što su drveće, biljke ili vodeni putovi. Sve je bilo u znaku ptica.Njihovo kretanje i pjev su višeosjetilno iskustvo koje, čini se, obogaćuje svakodnevni život, bez obzira na naše raspoloženje ili gdje se nalazimo.

Ovo uzbudljivo istraživanje potvrđuje koliko prizor i zvuk ptičjeg pjeva podižu raspoloženje. Sadrži intrigantne dokaze da je bioraznoliki okoliš obnavljajući u smislu mentalnog blagostanja i da je senzualna stimulacija ptičjeg pjeva, dio onih dnevnih ‘doza’ prirode, dragocjena i dugotrajna.

Znanstvenici kažu da je ovo prvi put da je istraživanje pokazalo izravnu vezu između gledanja ili slušanja ptica i pozitivnog raspoloženja.

“Iako bismo mogli intuitivno misliti da prisutnost ptičjeg svijeta poboljšava naše mentalno blagostanje, do sada nismo imali bazu dokaza koja bi to poduprla”, kaže Hammoud. “Bio sam iznenađen snagom učinka i činjenicom da su dobrobiti i dalje očite nakon što se uzme u obzir prisutnost drugih prirodnih značajki kao što su drveće i biljke.”

Ovo je prva studija koja pokazuje dugotrajne dobrobiti za mentalno zdravlje susreta s pticama u svakodnevnom životu. Zanimljivo je da su te dobrobiti očite i kod ljudi s dijagnozom depresije, najčešće mentalne bolesti u svijetu. “Ovo naglašava važnost zaštite okoliša koji potiču i održavaju život ptica, ne samo za bioraznolikost već i za naše mentalno zdravlje”, zaključio je Hammoud.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.