no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Godišnje se posiječe gotovo četiri stabla po stanovniku bogatih država

27. ožujka 2023. • ~3 min

Ako govorimo o prehrambenim navikama bogatih zemalja, onda se u prosjeku posiječe 3,9 stabala svake godine za svakog stanovnika G7 zemalja. Informacija je otkrivena u istraživanju objavljenom u međunarodnom časopisu Nature Ecology and Evolution. Izvješće je za to okrivilo konzumaciju proizvoda poput kave, čokolade, palminog ulja i mesa. Značajno je da je Grupa sedam (G7) međuvladina organizacija sastavljena od najvećih svjetskih razvijenih gospodarstava koja uključuje Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, SAD,…

Ako govorimo o prehrambenim navikama bogatih zemalja, onda se u prosjeku posiječe 3,9 stabala svake godine za svakog stanovnika G7 zemalja. Informacija je otkrivena u istraživanju objavljenom u međunarodnom časopisu Nature Ecology and Evolution. Izvješće je za to okrivilo konzumaciju proizvoda poput kave, čokolade, palminog ulja i mesa. Značajno je da je Grupa sedam (G7) međuvladina organizacija sastavljena od najvećih svjetskih razvijenih gospodarstava koja uključuje Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu.

Ako govorimo o šumama, one ne samo da nam daju potrebne resurse, već također kontroliraju onečišćenje zraka i sve veće emisije. Njihovo uništavanje ne samo da povećava utjecaj klimatskih promjena, već postaje i prijetnja divljini i bioraznolikosti.

To je prva studija takve vrste koja kombinira napredne podatke o robi koju uvozi svaka zemlja u svijetu i uništavanje šuma povezano s tim. Istraživanja su pokazala da postoji izravna korelacija između potrošnje ovih proizvoda i uništavanja šuma.

Prema studiji, dok su zemlje G7 i mnoga gospodarstva u nastajanju poput Indije i Kine zabilježile smanjenje krčenja šuma između 2001. i 2015., krčenje šuma se povećalo u inozemstvu zbog njihova uvoza i povećanja potrošnje.

Istraživači su u ovom istraživanju razmatrali sve vrste šuma, uključujući sve od borealnih šuma sjevernih geografskih širina do tropskih kišnih šuma. Istraživači su istraživali trgovinu i učinke poljoprivrednih i šumarskih proizvoda, uključujući meso, drvo, kavu, soju i kakao.

Prema analizi, utjecaj i prijetnja međunarodne trgovine povećali su se posebno na tropske prašume koje same skladište oko četvrtine ukupnog ugljika na kopnu. I bioraznolikost je, prema istraživanjima, najviše oštećena u šumama koje su najviše stradale međunarodnom trgovinom. Tu spadaju šume Amazone, jugoistočne Azije, Madagaskara i Liberije.

Kada je riječ o Indiji i Kini, od 2000. godine bilježi se značajan porast. Prema podacima, između 2001. i 2014. došlo je do šesterostrukog povećanja uništavanja šuma povezanog s uvozom robe u ove dvije zemlje. Međutim, prema istraživanju, gledano po glavi stanovnika, šume više uništavaju zemlje G7. Tako se prosječno posiječe 4 stabla po osobi. U isto vrijeme, 2015. godine posječeno je 5 stabala po osobi zbog sve veće potrošnje u SAD-u. Dok se u Velikoj Britaniji, zbog sve veće potrošnje, u prosjeku posijeku dva stabla po osobi.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.