no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Haljine od algi i torbice od šampanjca: Eko moda nikad nije bila uzbudljivija

L.M.B. • 4. listopada 2023. • ~3 min

Dizajnerica Stella McCartney na pariškom Tjednu mode predstavila je novu kolekciju koja je orijentirana na ekološki prihvatljive materijale i podizanje svijesti o važnosti upotrebe i proizvodnje održive odjeće. Naime, kao što sama kaže, njen posao nije prodaja najnovijih komada, već korištenje modnih pisti da bi svijetu prodala - održivost. Kako bi u tome uspjela, iskoristila je jedan od najpopularnijih događaja godine i na pariškom Tjednu mode predstavila komade koji su…

Dizajnerica Stella McCartney na pariškom Tjednu mode predstavila je novu kolekciju koja je orijentirana na ekološki prihvatljive materijale i podizanje svijesti o važnosti upotrebe i proizvodnje održive odjeće.

Naime, kao što sama kaže, njen posao nije prodaja najnovijih komada, već korištenje modnih pisti da bi svijetu prodala – održivost.

Kako bi u tome uspjela, iskoristila je jedan od najpopularnijih događaja godine i na pariškom Tjednu mode predstavila komade koji su napravljeni od biljnih materijala, bez nanošenja štete planeti te orijentirani na predstavljanje rješenja za dugoročno održive komade.

U sklopu revije bio je i ulični sajam s 21 štandom na kojem se našla razna eko-friendly odjeća poput ‘heklane’ mini haljine napravljene od morske trave pa sve do ‘Linda McCartney’ vege burgera.

Jedinstveni eko komadi

‘Presretna sam jer je danas prvi puta da je jedan od naših proizvoda na ovaj način prezentiran u javnosti’, rekla je Tessa Callaghan, izlagačica odjeće proizvedene od obnovljivih algi.

‘Morske alge su sirovina koja pozitivno utječe na planet jer ih ima u ogromnim količinama i, za razliku od pamuka, ne zahtijevaju gnojiva ili pesticide. Ne uključuje potrošnju vode, korištenje zemljišta i oslanjanje na fosilna goriva’, pojasnila je.

Na štandovima se našao i Radiant Matter koji dizajnira svjetlucave haljine izrađene od nove biorazgradive alternative šljokicama. Riječ je o preljevu koji se nalazi unutar organske strukture prirodnih sirovina koje uspješno oponašaju svjetlucanje šljokica. Ova tvrtka ostvarila je suradnju upravo sa Stellom McCartney za koju su proizvodili haljine i kombinezone.

Sudjeluje i Paul McCartney

Slavna dizajnerica u cijelu priču uvela je i oca Paula McCartneya, bivšeg člana Beatlesa, kao simbol važnost prenošenja odjeće s generacije na generaciju.

‘Uvijek sam uzimala komade iz maminih i tatinih ormara, a sada ih moja kći posuđuje od mene’, naglasila je.

I baš kad ste pomislili da održiva moda ne može postati više glamurozna i rock’n’roll, pojavile su se torbice napravljene od šampanjca. Naime, grožđe koje se koristi za izradu veganskih ‘kožnih’ Frayme torbi ustvari su nusproizvodi iz proizvodnji Veuve Clicquota, vinarije u vlasništvu McCartneyjevih investitora, LVMH-a.

Za kraj, poručila je kako njena kolekcija nema namjeru stvoriti grižnju savjesti zbog nošenja komada od kože, već ukazati na brojne mogućnosti koje imamo da pridonesemo zaštiti okoliša.

‘Nismo ovdje da bismo vas tjerali da se osjećate krivima. Radi se samo o tome da učinite ono što možete, ponesete sa sobom bocu vode i vrećicu za kupnju kad izađete iz kuće, isl. te da ne konzumirati toliko mode jer to nikome nije potrebno’, zaključila je.