no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Hladno vrijeme je stiglo, donosimo ultimativni vodič za njegu džempera!

14. studenoga 2022. • ~4 min

Džemperi ili puloveri, kako god ih voljeli zvati, su neizostavni dio ormara u jesen i zimu—i svakako želite da vaša investicija (osobito ako je u pitanju kašmir) potraje. Ali ti planovi mogu naići na probleme ako vaš džemper ozbiljno zapne za nokat ili se stisne u pranju ili… Sve znate, neželjene situacije se uvijek događaju. Srećom, postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste dobro njegovali svoje džempere, tako da…

Džemperi ili puloveri, kako god ih voljeli zvati, su neizostavni dio ormara u jesen i zimu—i svakako želite da vaša investicija (osobito ako je u pitanju kašmir) potraje. Ali ti planovi mogu naići na probleme ako vaš džemper ozbiljno zapne za nokat ili se stisne u pranju ili… Sve znate, neželjene situacije se uvijek događaju.

Srećom, postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste dobro njegovali svoje džempere, tako da izgledaju sjajno iz sezone u sezonu. Isprobajte ove savjete kako biste što duže uživali u svojim jesenskim i zimskim komadima, a da oni i dalje izgledaju fantastično!

Kupujte mudro

Taj toliko željeni džemper od kašmira može se činiti pretjerano skupim, ali skuplje veste često imaju deblje, čvršće tkanje koje će trajati dulje od svojih jeftinijih pandana. Prije kupnje provjerite tkanje džempera. Vjerojatnije je da će veste s čvršćim tkanjem trajati duže od onih s otvorenijim tkanjem. Također biste mogli razmisliti o mješavini kašmira. Žrtvovat ćete malo mekoće, ali to ćete nadoknaditi džemperom koji može podnijeti više habanja.

Kako oprati pulover od kašmira ili vune

Osim ako upute za njegu vašeg džempera ne navode samo kemijsko čišćenje, vaš džemper od vune ili kašmira može izdržati (vrlo nježno) okretanje u perilici. Evo kako oprati vuneni džemper ili džemper od kašmira i pritom ga zaštititi od oštećenja.

Priprema za pranje

Okrenite džemper naopako tako da se habanje dogodi s unutarnje strane odjevnog predmeta, a ne dijela koji vidite. Zakopčajte sve zatvarače ili gumbe kako biste smanjili mogućnost zapinjanja.

Nježno operite

Ručno pranje je vjerojatno najsigurniji izbor. Samo napunite umivaonik mlakom vodom i blagim deterdžentom ili dječjim šamponom, provucite ga nekoliko puta i ostavite da se namače 10 minuta. Nježno, ali temeljito isperite.

Ako želite koristiti svoju perilicu, koristite najnježniju postavku, preskočite ciklus centrifuge i koristite deterdžent bez boja koji se dobro ispire. 

Budite oprezni prilikom sušenja

Cijeđenje džempera od kašmira ili vune može rastegnuti i izobličiti vlakna. Umjesto toga, položite ga ravno na čist, suh ručnik i zarolajte ručnik u spiralu kako biste iscijedili višak vode. Zatim ga odmotajte i položite svoj džemper na novi suhi ručnik da se osuši.

Kako popraviti džemper kojem su se izvukla vlakna ili su se pojavile mrske mucice

Kad god se vaš džemper trlja o nešto drugo, poput torbe na boku ili samog sebe ispod ruku, mogu se izvući vlakna. Srećom, lako ih je ukloniti i vratiti svoj džemper u top formu.

Može biti stvarno primamljivo poželjeti skinuti ili povući materijal, ali time riskirate oštećenje džempera. Brijači za odjeću posebno su dizajnirani alati za uklanjanje mucica i izvučenih vlakana, ali jednaki trik možete iskoristiti i s klasičnom britvicom za brijanje. Nježno pređite preko mucica i lagano ih uklonite oštrim žiletom. Za veće komade, možete koristiti male škare da pažljivo odsiječete dio koji strši.

Kako popraviti džemper koji se stisnuo u pranju 

Događa se! Nekako netko krišom ubaci vaš omiljeni vuneni džemper u sušilicu. Ali to ne znači da ga trebate dati malom djetetu. Evo kako preoblikovati svoj džemper nakon što ga prođe kroz sušilicu. Ponovno ga namočite. Stavite pulover u sudoper ili umivaonik napunjen vodom i dodajte čep omekšivača. Ostavite da odstoji 10 minuta kako bi vlakna omekšala. Zatim nježno preoblikujte pulover na potrebne dimenzije, a zatim ga položite na ručnik da se osuši.

Kako popraviti rupe na džemperu

Sve što je potrebno je brzi udar s čavlom ili oštrim rubom da ozbiljno oštetite svoj džemper. Srećom, mnoge se zamke na džemperu mogu popraviti kako bi vaš džemper ostao nov. Tajna? Upotrijebite iglu ili kukicu da lagano gurnete ili povučete izvučenu nit natrag do unutarnje strane džempera.

Kako čuvati džempere

Kada dođe vrijeme da pospremite džempere za sezonu, provjerite jesu li čisti. Mrvice ili mrlje mogu privući štetočine ili ih je teže ukloniti nakon mjeseci skladištenja. Upotrijebite lavandu ili cedar kako biste prirodno spriječili štetočine poput moljaca, a svoje stvari pohranite u hermetički zatvorenoj vrećici ili spremniku u suhom prostoru s kontroliranom temperaturom u kući (preskočite vruće tavane ili vlažne podrume).


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.