Ima okus pravog, a napravljen je od CO2: Za ovaj maslac ne trebaju krave
Savor, uz potporu Microsoftovog milijardera Billa Gatesa, eksperimentirao je sa stvaranjem alternativa sladoledu, siru i mlijeku bez mliječnih proizvoda koristeći termokemijski proces koji mu omogućuje izgradnju molekula masti, stvarajući lance ugljičnog dioksida, vodika i kisika. Tvrtka je sada najavila novu alternativu maslacu bez životinja.
Savor, uz potporu Microsoftovog milijardera Billa Gatesa, eksperimentirao je sa stvaranjem alternativa sladoledu, siru i mlijeku bez mliječnih proizvoda koristeći termokemijski proces koji mu omogućuje izgradnju molekula masti, stvarajući lance ugljičnog dioksida, vodika i kisika. Tvrtka je sada najavila novu alternativu maslacu bez životinja.
Startup sa sjedištem u Kaliforniji tvrdi da je razradio složen proces koji eliminira potrebu za životinjama, a da njegova alternativa bez mliječnih proizvoda ima jednako dobar okus.
Smanjenje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda jedan je od ključnih načina na koji čovječanstvo može smanjiti svoj utjecaj na okoliš, budući da je stočarstvo značajan izvor stakleničkih plinova, a Savor kaže da će njegovi proizvodi imati znatno manji ugljični otisak od onih životinjskog podrijetla. ‘Maslac’ bi potencijalno mogao biti manji od 0,8 g CO2 ekvivalenta po kaloriji. Standardni klimatski otisak pravog neslanog maslaca s 80% masti je otprilike 2,4 g CO2 ekvivalenta po kaloriji, piše The Guardian.
Kathleen Alexander, Savorova izvršna direktorica, rekla je: ‘Trenutno smo u predkomercijalnoj fazi i radimo na regulatornom odobrenju kako bismo mogli prodavati naš maslac. Ne očekujemo da ćemo moći krenuti naprijed s bilo kakvom prodajom barem do 2025. godine.’
Mesne i mliječne alternative postale su sve popularnije posljednjih godina, ali neke su podbacile u pogledu okusa. Savor kaže da je okus njegovog maslaca točniji.
‘Do sada smo imali neformalne panele okusa s desecima ljudi’, rekao je Alexander. ‘Očekujemo da ćemo izvesti formalniji panel kao dio naših napora za komercijalizaciju i povećanje.’
Sintetičke masti
Sada je pitanje hoće li kupci prihvatiti takve sintetičke masti. Natjerati ljude da se odreknu svojih omiljenih mliječnih i mesnih proizvoda radi ‘eksperimentalnije’ hrane može predstavljati izazov.
Zalažući se za inicijativu u internetskom blogu, Gates je napisao: ‘Ideja prelaska na laboratorijski proizvedene masti i ulja može se isprva činiti čudnom. Ali njihov potencijal da značajno smanje naš ugljični otisak je golem. Korištenjem dokazanih tehnologija i procesa, korak smo bliže postizanju naših klimatskih ciljeva.
‘Proces ne ispušta nikakve stakleničke plinove i ne koristi poljoprivredno zemljište i manje od tisućitog dijela vode nego tradicionalna poljoprivreda. I što je najvažnije, jako je dobrog okusa – poput pravog, jer kemijski i jest.’
Prema Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu, stočarska industrija, koja obuhvaća cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju mlijeka i mesa, čini 14,5% globalnih emisija stakleničkih plinova.