no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Imate nove destinacije za putovanja na umu? Dajemo super ideje da se zabavite, ali i uzmete u obzir vaš ekološki otisak

26. siječnja 2022. • ~4 min

S novom godinom dolaze nove želje, novi ciljevi i nova postignuća. Vjerujemo da ste već počeli raditi na sebi, bilo to vježbanje, produktivnost, ispiti, tečajevi, hobiji i slično. Također možda imate na umu neke nove destinacije za posjetiti ove godine? Ne znamo još kakvo će biti stanje s koronom, no vjerujemo da većina vas već mašta (možda već i planira) posjetiti neku novu turističku destinaciju! Jeste li se zapitali kako…

S novom godinom dolaze nove želje, novi ciljevi i nova postignuća. Vjerujemo da ste već počeli raditi na sebi, bilo to vježbanje, produktivnost, ispiti, tečajevi, hobiji i slično. Također možda imate na umu neke nove destinacije za posjetiti ove godine? Ne znamo još kakvo će biti stanje s koronom, no vjerujemo da većina vas već mašta (možda već i planira) posjetiti neku novu turističku destinaciju! Jeste li se zapitali kako možete pritom pomoći okolišu i minimalizirati svoj travel footprint? Čak i ako niste previše razmišljali o tom, dajemo vam par ideja i savjeta kako bi vaše putovanje učinili što više ekološki osviještenim i zabavili se bez velikog utjecaja na okruženje.

Pomozite smanjenju emisija ugljika

Svako putovanje započinje od kuće. Već tu možete učiniti razliku ako putujete u inozemstvo i želite kupiti avionsku kartu. Probajte razmisliti o letenju zračnom kompanijom koja nudi program za smanjenje emisije ugljika. Ryanair uveo je super opcije gdje putniku daju do znanja koliko uštede ugljika svojim putovanjem pomoću New Carbon Calculator.

Zbogom plastiko

U redu, rezervirali ste let i uskoro dolazi vrijeme samog pakiranja. Što dalje? Ne doprinosite ogromnom problemu zagađenja plastikom u svijetu pijući vodu u bocama. Stoga sljedeća stvar na listi – Ne zaboraviti uzeti termosicu za vodu radije nego da kupujete plastičnu bocu u destinaciji, ovime samo vlastitu opet napunite i nosite je sa sobom. Također, ako ste kavoljupci ili vam jutro mora započeti s čajem, možete si nabaviti termosicu i za to, vama je sitnica, a priroda će vam biti zahvalna. Mnoge međunarodne zračne luke i hoteli sada imaju ugrađene ili besplatne dispenzere ili filtere za vodu, tako da ne samo da možete uštedjeti novac, već dajete pozitivan doprinos okolišu, posebno u zemljama u razvoju gdje je zagađenje plastikom veliki problem.

Protegnite noge

Znamo da ćete biti umorni od leta, ali ako možete – pješačite, vozite bicikl ili se vozite javnim prijevozom umjesto unajmljivanja automobila. Istražite grad i upijajte sve oko sebe, vama će smanjiti troškove, ali opet i emisije ugljika iz goriva koje koristite. To će također doprinijeti vašem iskustvu putovanja, pružajući vam prilike za interakciju s lokalnim stanovništvom.

Ali nemojte zalutati

Držite sigurnu udaljenost od svih životinja na koje naiđete. Skretanje s utabane staze moglo bi značiti da ćete gaziti zaštićene ili ugrožene biljke. Stoga se držite označenih staza dok planinarite čisto da ne ometate prirodu i životinje oko sebe.

Podržite lokalnu zajednicu

Umjesto pretraživanja na internetu, možete i pitati lokalce koje su atrakcije zanimljive, što bi mogli posjetiti i gdje bi pomogli otići. Također i kupujte lokalno, pod to ne ciljamo na lokalnu, a ne masovno proizvedenu robu. Upustite se u avanturu i razgovore, širite iskustva i upoznajte nove kulture i običaje.

Boravite u ekološkom smještaju

Prilikom rezerviranja smještaja, probajte se usredotočiti na eco-friendly hotele, ima ih pregršt, samo trebate znati gdje tražiti. Čak i ako niste sigurni je li vaš hotel ekološki prihvatljiv, istražite na njihovim stranicama ili ih pitajte o njihovim ekološkim inicijativama kad ste tamo. Airbnb ima super prihvatljive ekološke smještaje koji bi vas mogli zanimati.

Odgovornost u samom hotelu

Sjajan savjet je da se u hotelu ne zaboravite ponašati kao kod kuće – izbjegavajte dobivanje čistih ručnika kada to nije potrebno, nemojte se dugo tuširati i ne zaboravite isključiti TV, svjetla i klima uređaj kad izađete iz sobe.

Putovanja su važna za vlastiti razvoj, učenje o drugima i otvorenost novim iskustvima. Samo ih moramo učiniti održivim. Ima pregršt potencijala za stvaranje koristi za destinaciju u koju putujemo, ali mnogo toga ovisi o našim postupcima – nadamo se da vam ovaj popis daje nekoliko ideja za neke ideje i navike održivog putovanja. Jer na kraju krajeva, naša je odgovornost da svaku magičnu destinaciju koju posjetimo sačuvamo za generacije koje dolaze.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.