no planet b tportal
menu
Food

Industriji piva prijeti krah: Ključan sastojak sve je teže uzgojiti

L.M.B. • 11. listopada 2023. • ~2 min

Klimatske promjene naškodit će urodu i kvaliteti hmelja u glavnim europskim regijama za uzgoj te kulture, upozoravaju stručnjaci.

Klimatske promjene naškodit će urodu i kvaliteti hmelja u glavnim europskim regijama za uzgoj te kulture, upozoravaju stručnjaci.

Količina ubranog hmelja i sadržaj alfa-kiselina, ključnih za gorak okus piva, bit će u prosjeku znatno manji nego do sada, upozorava međunarodni tim koji je proveo istraživanje, objavljeno u utorak u časopisu Nature Communications.

Stručnjaci su analizirali situaciju na pet glavnih područja uzgoja, uključujući tri u južnoj Njemačkoj i po jedno u Češkoj i Sloveniji.

Pivo

U razdoblju od 2021. do 2050. količina alfakiselina trebala bi se po njihovim izračunima smanjiti za trećinu po hektaru obrađene površine u odnosu na razdoblje od 1989. do 2018. godine, izračunali su.

U najvažnijem europskom području uzgoja, Hallertau, trebala bi se smanjiti gotovo 40 posto.

Značajan pad primijećen je već u proteklim žetvama, istaknuo je istraživački tim pod vodstvom Martina Moznyja sa Češke akademije znanosti u Brnu, pripisavši trend u prvom redu povišenim temperaturama i manjoj količini oborina.

Njemački stručnjaci osporavaju pojedine zaključke studije, ali slažu se da se količina alfa kiselina promijenila.

‘(Zaključak) je u skladu s našim osobnim iskustvom’, rekao je Erich Lehmair iz Udruge njemačkih uzgajivača hmelja.

IPA pivo sve će se teže proizvoditi

Direktor najvećeg svjetskog trgovca hmeljom Barth-Haasa Thomas Raiser čvrsto pak vjeruje da će nove sorte i metode uzgoja zaštititi konkurentnost uzgoja hmelja na jugu Njemačke.

‘Trenutno radimo na pronalasku rješenja jer ne možemo čekati da se industrija uruši’, ističe znanstvenik Miroslav Trnka.

Kako klimatske promjene otežavaju uzgoj usjeva u Europi, došlo je do eksplozije potražnje za hmeljem u pivovarama koje se prilagođavaju promjenama paleta. Proteklih godina, procvat industrije craft piva značio je sve veću potražnju za visokokvalitetnim hmeljem za izradu IPA i hmeljnih lagera.

‘Craft pivari vole snažnu aromu hmelja u svojim IPA-ama, no područja na kojima se on uzgaja u sve su težoj poziciji naspram klimatskih promjena. Unošenje promjena dat će rezultate, ali ključno je smanjiti razinu globalnog zagrijavanja’, zaključio je pivar Chuck Skypeck.