no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Inovirali pakiranje za lijekove, može se i reciklirati

(I.Barišić, foto: Aluflexpack) • 20. lipnja 2024. • ~3 min

Kompanija Aluflexpack razvila je revolucionarnu inovaciju u području ambalaže koja će se primarno koristiti u farmaceutskoj industriji, ali svoju primjenu mogla bi naći i u punom širem kontekstu

Kompanija Aluflexpack razvila je revolucionarnu inovaciju u području ambalaže koja će se primarno koristiti u farmaceutskoj industriji, ali svoju primjenu mogla bi naći i u punom širem kontekstu

4∞ Form je farmaceutsko blister pakiranje koje je u potpunosti izrađeno od lakiranog aluminija, što znači da je idealno za recikliranje, ima impresivna zaštitna svojstva te je sukladno s postojećim i budućim propisima i zakonodavstvima u farmaciji i pakiranju, poput nedavno donesene EU Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR), priopćili su iz Aluflexpacka.

Proizvod 4∞ Form namijenjen je prvenstveno za farmaceutsku industriju, gdje može zamijeniti dosadašnja OPA/AL/PVC (coldform) i  PVC/PVDC (termoform) rješenja. 

Lakirani aluminij

Najveća je razlika u tome što je inovativna ambalaža Aluflexpacka u potpunosti napravljena od lakiranog aluminija. Tu se krije i ‘tajna’ naziva proizvoda; naime, aluminij je materijal koji se može beskrajno reciklirati bez da izgubi svoja svojstva koja su u ambalažnoj industriji iznimno važna zbog održavanja kvalitete i sigurnosti proizvoda.

Iznimno je lagan, otporan na ekstremne temperature i pruža 100-postotnu zaštitu protiv vlage, svjetla, kisika i drugih plinova, kao i svih bakterija i mikroorganizama. Proizvodi u fleksibilnoj aluminijskoj ambalaži zato imaju značajno dulji vijek na policama.

‘Kao tvrtka koja već više od 40 godina razvija proizvode od aluminija, snažno stojimo iza svega što taj materijal može ponuditi, od njegove barijere sve do reciklabilnosti. U stalnom smo kontaktu s našim kupcima i tražimo različite načine na koje možemo upotrijebiti aluminij kako bismo ih podržali u procesu stvaranja najboljeg pakiranja za njihove proizvode. Zbog novih propisa koji oblikuju tržište bili smo motivirani da pokušamo nešto što nitko prije nije učinio: oblikovati lakirani aluminij u novi proizvod za farmaceutsku industriju koji se u potpunosti može reciklirati! Koristeći našu snažnu mrežu dobavljača i suradnika, i što je još važnije, iskustvo i duboko industrijsko znanje našeg odjela za istraživanje i razvoj, došli smo do novog rješenja koje može usmjeriti farmaceutsko tržište u novom, održivijem smjeru.’, kaže Johannes Steurer, predsjednik Uprave Aluflexpacka.

Ističe i kako je proizvod u potpunosti moguće prilagoditi svim individualnim potrebama kupaca, od oblika sve do otiska i brendiranja, a može se koristiti u ambalaži različitih farmaceutskih proizvoda, poput antibiotika, upravo zbog posebno snažne barijere, ali i lijekova koji se izdaju bez recepta, kao i brojnih drugih rješenja.

Kompanija je, navodi se u priopćenju, predana održivosti, što potvrđuju brojnim certifikatima. Ovoga svibnja dobili su zlatnu medalju EcoVadisa, organizacije koja ocjenjuje učinkovitost održivosti u četiri glavna stupa: okoliš, radna i ljudska prava, održiva nabava i etika. Time se Aluflexpack našao među 1% najboljih tvrtki koje je EcoVadis ocjenjivao u tiskarskoj industriji. Aktivno razvijaju cirkularna rješenja koja osiguravaju potpunu usklađenost s predloženom EU Direktivom o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWR) na europskoj razini. Tvrtka se također posvetila inicijativi Science-Based Targets (SBTi) u nastojanju da minimizira utjecaj na okoliš.