no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Iscurilo je prilično alarmantno izvješće koje pokazuje da je apokalipsa mnogo bliže nego što smo mislili, a vremena za akciju je sve manje!

25. lipnja 2021. • ~2 min

Stručnjaci za klimatske promjene sve su zabrinutiji da sustižemo trenutak u kojem pogubne posljedice klimatskih promjena više neće biti reverzibilne te da će trajno, ukoliko se nešto hitno ne poduzme, promijeniti život na Zemlji. Da je vrijeme katastrofalnih klimatskih promjena mnogo bliže nego što to većina nas misli pokazao je zajednički sud vodećih stručnjaka čiji su dijelovi, kako prenosi Guardian, iscurili u javnost. Prema njihovom unisonom mišljenju, u narednim će…

Stručnjaci za klimatske promjene sve su zabrinutiji da sustižemo trenutak u kojem pogubne posljedice klimatskih promjena više neće biti reverzibilne te da će trajno, ukoliko se nešto hitno ne poduzme, promijeniti život na Zemlji.

Da je vrijeme katastrofalnih klimatskih promjena mnogo bliže nego što to većina nas misli pokazao je zajednički sud vodećih stručnjaka čiji su dijelovi, kako prenosi Guardian, iscurili u javnost. Prema njihovom unisonom mišljenju, u narednim će se desetljećima život značajno promijeniti čak i u slučaju da uspijemo emisiju stakleničkih plinova uspijemo dovesti pod kontrolu.

Čitavo bi izvješće trebalo biti objavljeno u fazama i to počevši ovog ljeta, no prema zasad dostupnih informacijama, koje je prva objavila francuska agencija AFP, stručnjaci su suglasni da nam ozbiljno prijeti točka bez povratka. „Život na Zemlji može se od dramatičnih klimatskih promjena oporaviti evolucijom novih vrsta i stvaranjem novih eko-sustava, ali ne i ljudi“, stoji u izvješću.

Što znače točke bez povratka

Postoje određeni trenuci koji, jednom kad se dogode, proces povratka na staro čine nemogućim čak i u slučaju da uspijemo obuzdati količinu stakleničkih plinova u atmosferi. Jedan od njih će se dogoditi nakon što porast temperature prouzroči otapanje arktičkog permafrosta što će rezultirati oslobađanjem u zemlji zarobljenog metana – inače jednog od najjačih stakleničkih plinova koji će doprinijeti dodatnom zagrijavanju planeta.

Druga točka bez povratka, također povezana s porastom temperature, odnosi se na otapanje polarnih ledenih površina. Bez obzira na to što čovječanstvo poduzelo, jednom kad se ledenjaci otope, razine mora će nezaustavljivo porasti i potopiti značajne dijelove kontinenta.

Treća točka nam je još i bliža od ovih dviju maločas spomenutih. Znanstvenici se boje da bi se amazonska prašuma u narednim desetljećima mogla iznenada pretvoriti u savanu čak i u slučaju da porast temperature ostane minimalan. To bi pak, u prijevodu, značilo da je Zemlja ostala bez svojih pluća.